Hjem Nyheter Skattemeldingen sendt til alle – de fleste har skatt til gode!

Skattemeldingen sendt til alle – de fleste har skatt til gode!

Mellom 18. og 31. mars har de fleste lønnstakere og pensjonister fått en helt ny digital og enklere skattemelding, mens næringsdrivende og de som får skattemeldingen på papir mottar den i kjent format. Skattemeldingen er forhåndsutfylt med mange opplysninger om inntekt, formue, bolig, gjeld og fradrag. Det er fortsatt noe du selv må fylle inn i skattemeldingen, for eksempel ekstra inntekter eller verdier i andre land.

Foto: Skatteetaten

– Husk å sjekke at opplysningane i skattemeldinga stemmer og fyll ut det som manglar, slik at du betalar rett skatt, oppfordrar divisjonsdirektør i Skatteetaten, Marta Johanne Gjengedal.

Tidligere skatteoppgjør

8 av 10 lønnstakere og pensjonister ligger an til å få skatt til gode ifølge den foreløpige skatteberegningen.

– Har du skatt til gode og leverer den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

2,8 millioner skattytere får tilbake til sammen 33,7 milliarder kroner på skatten, viser den foreløpige skatteberegningen.

Tidligere har skatteoppgjøret kommet mellom slutten av juni og oktober. Det nye systemet gjør det mulig å få utbetalt skatte til gode tidligere, men det er imidlertid noen betingelser:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må trykke på knappen for å sende inn skattemeldingen
  • Du må ha skatt til gode
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

822.000 personer, hvilket tilsvarer to av ti skattytere – får restskatt på til sammen 20,5 milliarder kroner, ifølge foreløpige tall.

– Dersom du må betale restskatt, får du skatteoppgjøret tidligst i juni. Det gjelder også de som ikke sender inn skattemeldingen, det vil si at du lar den bli levert automatisk ved fristen, forklarer skattedirektøren.

Årlig skattesjekk

Skatteetaten mottar stadig mer informasjon om deg, men du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som brukes til å beregne skatten. Du er ansvarlig for at skattemeldingen er fullstendig og korrekt også hvis du bruker leveringsfritak.

– Jeg oppfordrer alle til å sjekke tallene nøye og sammenligne det med det du har av årsoppgaver fra bank, kommune, arbeidsgiver og borettslag. Tenk også gjennom om du har ekstra verdier som skal rapporteres, eller fradrag du har krav på, sier skattedirektøren.

– Det er enda enklere å sjekke og endre opplysninger i den nye skattemeldingen. Det kan lønne seg å bruke en halvtime på denne årlige skattesjekken og sørge for at du har alt på stell, sier Holte.

Vi hjelper deg

I skattemeldingen får du veiledning og enkelte svar underveis. I tillegg finner du på skatteetaten.no alt fra reisekalkulator til fradragsveileder. Har du spørsmål, får du raskest hjelp hvis du kontakter oss på chat, Facebook/skatten min eller telefon. Skattekontorene er stengt for publikum for å redusere risiko for virusspredning.

Leveringsfrist

Frist for innlevering av skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister, og 31. mai for næringsdrivende. Næringsdrivende må levere skattemeldingen elektronisk.

Hvis du trenger mer tid til å sjekke skattemeldingen eller finne opplysninger du skal oppgi, kan du utsette leveringsfristen automatisk med en måned ved å søke på skatteetaten.no/utsettelse.

Du kan også delegere tilgang til å se, endre eller levere skattemeldingen din til noen andre du stoler på. skatteetaten.no/delegere.

Fylkestall

Tallene viser foreløpig skatteberegning for 2019. Både skattepliktige og Skatteetaten kan endre tall i skattemeldingen før skatteoppgjøret. Opplysninger i skattemeldingen er basert på grunnlagsdata levert av tredjeparter og kan inneholde feil.

Fylkes- og kommunetall – foreløpig skatteberegning

Tabell: Stine-Merethe B. Johansen

Her finn du kommunetala som viser foreløpig skatteberekning for 2019.(pdf)

[email protected]