Hjem Respons Slik bruker du ditt VISA kredittkort fornuftig i Norge

Slik bruker du ditt VISA kredittkort fornuftig i Norge

Eksempel: 65.000 kroner over 5 år, effektiv rente 15,84 prosent, totalkostnad kr 92 332,-.

Les videre for å lære mer hva VISA kort tilbyr og hvordan man drar maksimal nytte av kortets fordeler.

Bygg kredittverdighet

Ved bruk av kredittkort i Norge mottar man både direkte og indirekte fordeler, hvorav kredittverdighet faller innenfor den siste kategorien.

Det norske samfunnet er bygd på kreditt med lån av penger til kjøp av bolig, bil og en rekke andre eiendeler. For å låne penger må banken ha tillit til låntaker, og kredittverdigheten spiller en sentral rolle i vurderingsprosessen.

Benytter man jevnlig kredittkort og betaler tilbake pengene i god tid, vil det gi banken et positivt inntrykk av låntaker. Det vitner om god økonomistyring såvel som selvdisiplin at kortholder klarer å betale tilbake det utestående beløpet som avtalt over en lenger tidsperiode.

Fornuftig bruk av kredittkort innebærer at man betaler tilbake det man skylder hver måned, og dermed unngår å ha en løpende balanse på kortet. Besøk kredittkortinfo.no for å sammenligne rentefritaket på hvert kredittkort i Norge.

Sørg i tillegg for at kortet aldri belastes med mer enn 40 prosent av tilgjengelig saldo, da det vitner om god tilgang på kapital fra andre kilder. En god regel er å handle inn matvarer, drivstoff og andre husholdningsartikler med VISA kredittkortet, før hele beløpet innfris mot slutten av måneden.

Over tid vil man som kortholder kunne bygge en kreditthistorie med banken som gjør det enda billigere å låne penger til andre formål.

Beskytt deg selv mot svindel

Kredittkort beskytter forbrukeren mot svindel på nett, og gir forbrukeren god beskyttelse ved tvister omkring betalingen.

Problemstillingen har blitt mer relevant de siste årene, i takt med at stadig større deler av handelen skjer på nett. Her oppstår det problemer så fort selgeren ikke innfrir avtalen, enten ved manglende eller sen levering.

Nylig kunne vi lese at Forbrukerrådet hadde mottatt 60 klager på nettbutikken Infurn, som følge av manglende varelevering.

Fortvilte norske kunder hadde forhåndsbetalt store summer uten å motta det produktet de var lovet.

Ifølge Forbrukerrådets informasjonsside om handel på kreditt, har banken det samme ansvaret som selger når det kommer til leveransen av selve varen.

Har man etterspurt produktet eller refusjon av pengene fra selger uten hell, kan man derfor kreve tilbake pengene fra banken med loven i hånd. Finansavtalelovens paragraf 54(b) regulerer salg av varer på nett med kreditt i Norge.

Med andre ord er banken ansvarlig for tilbakebetaling av beløpet dersom selger ikke innfrir sine forpliktelser.

Man er også beskyttet mot svindel og uautorisert bruk av kortet, såfremt man ikke opptrer uaktsomt. Et eksempel kan være tyveri av kredittkortet hvor svindlere belaster kortet for kjøp av varer på nett.

Såfremt man rapporterer tyveriet umiddelbart (gitt at man vet kortet er borte), vil banken dekke tapet. Uaktsomhet inkluderer slike ting som å legge en lapp med PIN-koden i lommeboken sammen med kortet, eller å låne bort kortet til andre.

Handle ferieturen din på kreditt

Å bruke VISA-kortet fornuftig inkluderer det å dra nytte av alle de innebygde fordelene som følger med. Blant disse finner man en rekke gratis forsikringer som gjør det mulig å spare store beløp hvert år som norsk forbruker.

Den vanligste løsningen er gratis reiseforsikring, som inkluderes i mange av dagens kredittkort.

For at forsikringen skal være gyldig er kravet at minst halvparten av reisens kostnader betales med kortet, både for reiser innad og utenfor Norge.

Utenom reiseforsikring er det også mange kort som inkluderer forsikring mot tyveri, avbestilling og forsinket reise.

Hos mange kortutstedere kan man i tillegg kjøpe forsikringer mot en rekke andre forhold til en billig penge. Så hvorfor betale tusenvis av kroner for reiseforsikring, når man får det gratis gjennom kredittkortet?

På grunn av forsikringene er det fornuftig å bruke kredittkortet når man går til innkjøp av ferieturen. En annen fordel er den at kredittkort beskytter kjøperen mot tap, skulle turoperatøren gå konkurs.

Såfremt minst halvparten av reisen er betalt via kortet, plikter banken å refundere kjøperen i de tilfeller hvor selger ikke kan innfri tjenesten som lovet.

Dra nytte av alle spesialtilbudene

Omtrent alle kredittkort inkluderer i dag spesielle fordeler, der målet er å tiltrekke seg nye kunder. Utenom å konkurrere på rentenivået, har det blitt vanlig å tilby stadig rausere fordeler til forbrukerne.

Her er det snakk om to typer fordeler, der den første er en rabatt som bakes inn i prisen.

Alt fra rabatt på drivstoff til mat

Tilbudene varierer, men ofte tilbyr kredittkort et fast avslag på drivstoff, matvarer eller underholdning som en del av pakken. Bruker man kredittkortet fornuftig er det fullt mulig å spare 1-2 prosent på husholdningens utgifter hvert år, så fremt pengene betales tilbake i tide.

Den andre fordelen er de spesialavtalene kortselskapet har med selskaper innen forskjellige bransjer.

Ofte er det snakk om faste rabatter hos utvalgte hotellkjeder eller lavere priser på flybilletter og leiebil. Reiser man mye kan det derfor være smart å skaffe et kort som tilbyr både reiseforsikring og rabatt på leiebil i samme slengen.

Unngå sløsing på ting du ikke trenger

Det er viktig å huske at et kredittkort er et lån, og at pengene må tilbakebetales på sikt. Å bruke et kredittkort fornuftig, innebærer at man ikke sløser penger på varer og tjenester man ellers ikke ville kjøpt.

Med lånte penger er det lett å slå seg løs, enten det gjelder fuktige byturer eller innkjøp av dyr elektronikk. Den store majoriteten av nordmenn som eier kredittkort, bruker kortet fornuftig når de betaler for varer og tjenester, men det finnes unntak.

Hvis man alltid tømmer saldoen på kortet, og betaler minstebeløpet er det lett å havne i en gjeldsspiral. Fornuftig bruk av kredittkort innebærer å ha så lav saldo som mulig ved månedsslutt da rentene er høye.

Ikke bruk betalingskortet til å dekke annen gjeld

En av de verste tingene man kan gjøre, er å dekke andre lån ved hjelp av kredittkortet. Tar man ut kontanter på kortet blir man straffet i form av skyhøye gebyrer, såvel som en lavere kredittverdighet.

Den største ulempen er likevel det høye rentenivået som kreves på kredittkort, da man i prinsippet erstatter eksisterende gjeld, med ny gjeld som er enda mer kostbar.

De siste årene har man også kunnet lese historier om nordmenn som bruker kredittkort til å finansiere egenkapitalen på boligkjøp. Det er noe som frarådes på det sterkeste, på grunn av den risikoen som følger med.