Hjem Nyheter Slik får du studielånet til å vare litt lenger

Slik får du studielånet til å vare litt lenger

Å skulle styre sin egen husholdningsøkonomi kan være en brå overgang. Banksjefen har selv sendt sine håpefulle ut av rede til studier. I tillegg har han lang erfaring med å gi økonomiske råd til både studentforeldre og ferske studenter. 
–Det er ikke alltid mye rom i studentøkonomien, men med noen enkle grep kan du forbedre din økonomi radikalt, forteller Vidar Løbak i Sparebank1 BV.

Del på bo-utgiftene

Å bo er ofte den største utgiftsposten for studenter, men Løbak har flere tips til hvordan du kan få ned bokostnadene.
– Vurder å leie bolig sammen med en venn, eller forsøk deg i kollektiv. For hver hundrelapp du sparer i månedsleie, får du en tusenlapp ekstra i året å rutte med, forklarer Løbak. 
Bor du sammen med andre kan du også dele utgifter til bredbånd og strøm samt innkjøp av felles ting som vaskemaskin, møbler og TV. Du kan også spare inn på å kjøpe brukt. 
– Sjekk på nett og på loppemarkeder først. På Finn.no finner du også mange fine ting som gis bort mot henting. Her er det mye å spare, sier Løbak.

Bruk studentrabatten

Ved å gjøre noen små grep i hverdagen, merker du fort at pengene rekker litt lenger. Velg billige merker på basisvarer, lag middag for flere dager, ta med matpakke og termokopp, dropp kjøpevann, stump røyken, sykle i stedet for kollektivt, tren billig på samskipnadens treningssenter og bruk studentrabatten.
– Studentkortet er Norges beste rabattkort. Bruk det! Det gir deg rett til masse rabatter og tilbud spesielt rettet mot studenter, sier Løbak.   

Spe på med deltidsjobb

En deltidsjobb eller sommerjobb gir deg ekstra å rutte med gjennom studieåret. Men pass på at du ikke overstiger Lånekassens inntektsgrense (182.575 kroner før skatt i 2019).
– En liten ekstrajobb trenger ikke gå ut over studiene, og det gir studentøkonomien et skikkelig løft. Men pass på at du ikke tjener mer enn 15.000 hver måned i snitt.  Tjener du mer, vil stipendet ditt bli kuttet, forklarer banksjefen.

Penger i bakhånd 

Sett opp et budsjett over inntekter og utgifter, det hjelper deg å styre økonomien din. Du kan gjerne bruke SIFOs referansebudsjett som utgangspunkt når du setter opp ditt eget budsjett. Banksjefen er klar over at det ikke alltid er så lett å spare som student, men det er mulig.
– En av de beste vanene du kan ha er ikke å bruke opp alle pengene, men legge litt til side hver måned. Noen tusenlapper på sparekonto kan redde deg hvis du får en uventet utgift. Så det er alltid lurt å spare litt, sier Løbak.

[email protected]