Hjem Nyheter Slik finner du det beste VPN tilbudet for Norge

Slik finner du det beste VPN tilbudet for Norge

Spørsmålet blir hvordan man kan identifisere de beste VPN tilbudene? For mange er pris det viktigste, mens andre har fokus på hastigheten. Totalt sett finnes det over 250 forskjellige VPN’er å velge fra, og det er det ikke lett å vite hvilke som er de beste. 

Her ser du noen tips til hvordan du går frem.

Hva har du planer om å bruke den til?

VPN har flere ulike bruksområder og det første steget vil derfor være å bestemme hva den skal benyttes til. Det blir litt som å velge en ny datamaskin, der de ulike produsentene har sine egne styrker og svakheter.

Strømming av innhold: For noen er det viktig å ha en stabil tilkobling som ikke forstyrres. Det er ekstra viktig hvis målet er å strømme innhold.

Anonym surfing: Muligheten til å surfe nettet anonymt er en annen fordel som mange foretrekker. 

Andre kan ha behov for VPN’er med ekstra god sikkerhet, særlig hvis de ofte kobler seg opp på offentlige nettverk, f.eks i forbindelse med utenlandsreiser. 

Sikkerhet er ekstra viktig hvis man bruker VPN i forbindelse med jobben og ønsker å holde informasjonen privat. Hos ITavisen kan du sammenligne flere av de beste VPN tilbudene i Norge.

Velg en VPN plan med prøveperiode

VPN selskapene lover ofte gull og grønne skoger, men hvor bra er disse løsningene i realiteten? Utenom å lese tilbakemeldinger fra andre kunder er det kun 1 måte å finne ut av det: ved å teste den selv.

Da er det viktig at man bruker en tjeneste med en prøveperiode. Ideelt bør denne være på mellom 30 til 45 dager. Det gir deg nok tid til å teste tilbudet for å se om det lever opp til forventningene dine.

Mange VPN tilbydere gir en gratis prøveperiode til nye brukere. Det kan være lurt å dra nytte av hvis du ikke liker programmets ytelse.

Hva ligger prisen på?

Prisen på VPN varierer veldig, men det er som regel mulig å få gode rabatter hvis man kjøper abonnementer for lenger periode av gangen. Det er vanlig at tilbyderne gir gode rabatter til de som kjøper tilgang for minst 2 år av gangen. Ofte kan man spare opptil 70% på denne måten.

Det som ikke lønner seg er å kjøpe VPN med månedsabonnementer. Da betaler man langt mer enn man ellers ville gjort.

Er VPN programmet kompatibelt med din enhet?

De fleste (men ikke alle) VPN tjenestene er kompatible med Mac iOS, Android, Windows og Linux. Sjekk dette punktet nøye før du velger et tilbud. I verste fall er det risiko for å kjøpe et program som ikke fungerer på den enheten man bruker.

Samtidig kan det være lurt å sjekke hvor mange enheter du har lov til å koble opp til den samme VPN’en samtidig. Det er relativt vanlig at de lar deg bruke opptil 5-6 enheter på den samme kontoen. Da synkroniseres innholdet på tvers av de forskjellige enhetene.

Bestem om du trenger din egen server

Dette er særlig viktig hvis du planlegger å streame mye innhold på nettet, for eksempel gjennom Hulu, Netflix eller Youtube.

Servere som deles av flere brukere blir ofte blokkert hvis strømmetjenester mistenker at det er snakk om en VPN. Velger du din egen unike server vil sjansen for dette reduseres betraktelig.

Med en egen server er det kun du som bruker den samme IP adressen året rundt. Ulempen er at det koster en del mer, der prisen fort kan ligge på 600-700 kroner i året for kun for en enkelt IP adressen.

Ofte vil innholdet være blokkert i visse geografiske områder, som betyr at VPN tilbyderen også burde ha servere i flere land.

Annet som er verdt å huske på

Å finne frem til det beste VPN tilbudet krever en helthetlig vurdering av hvilke behov man har. De beste tjenestene kjennetegnes ved at de har en lav pris, kombinert med god strømmehastighet og programmer som er enkle å bruke.

Husk også at programmene ikke kan beskytte PC’en din mot malware og virus dersom du besøker nettsider som er infisert. De tilbyr kun en virtuell tunell for privat surfing som lar deg besøke nettsider anonymt.

Mange velger å bruke gratis VPN tjenester, uten å vite at mange av de sanker inn personlig informasjon. Benytter man gratis-utgavene vil de sanke inn info om IP, brukermønster og hvilke sider man besøker. Disse dataene selges videre til markedsføringsfirma. Derfor vil en betalt løsning være best hvis man ønsker mest mulig personvern.