Hjem Nyheter Slik tar du vare på dyra Nyttårsaften

Slik tar du vare på dyra Nyttårsaften

– Nyttårsaften kan være årets fineste kveld for noen, men kan bli et mareritt for våre firbeinte venner, sier Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU – Veterinærhøgskolen med spesialisering i atferdsterapi. Mange dyr, og så mange som halvparten av alle hunder, har en eller annen form for lydsensitivitet eller fobi mot høye lyder.

– Mange dyr har en fobi for lyder, sier Aga Zakoscielna, dyrepleier ved Veterinærhøgskolen.

– Heldigvis er det mye både dyreeiere og de som sender opp fyrverkeri kan gjøre før det blir så ille.Generelt, jo tidligere du starter med tilvenningstiltak, jo bedre vil nyttårsaften bli, sier Zakoscielna.

Spill fyrverkeri
Zakoscielna mener det viktigste man kan gjøre er såkalt lydtrening, der man spiller opptak av fyrverkeri eller andre lyder for dyret over en lang periode. Slike opptak kan man blant annet laste ned gratis fra nettsidene til Norsk Fyrverkeriforening.

– Start med lav lydstyrke og skru volumet litt opp når hunden eller katten ikke lenger viser tegn til stress eller uro. For hunder eller katter som allerede har utviklet en lydforbi, er det viktig å ta kontakt med en atferdskonsulent eller veterinær dersom det er behov for medisinering, sier Zakoscielna.

Positiv opplevelse

Rikard Spets, nasjonal talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, er opptatt av at nyttårsaften skal være en trygg og positiv opplevelse for barn og voksne, men også dyrene.

– Folk som sender opp fyrverkeri må respektere oppskytningstiden fra kl. 18.00-02.00 på nyttårsaften. I tillegg må man velge et sted for oppskyting som er i god avstand fra dyr.

Norsk Fyrverkeriforening er en bransjeorganisasjon for fyrverkeridistributører. De siste årene har foreningens medlemmer jobbet sammen for å utvikle mer støysvake produkter og informere kjøpere om hvordan de kan ta hensyn til dyrene.

Det er viktig å tenke på dyrene når man planlegger nyttårsaften. Men det er vanskelig å forberede seg på utskytninger utenom den lovlige oppskytningstiden. – Norsk Fyrverkeriforening ønsker både holdningsskapende arbeid og strengere håndheving fra politiets side for å gjøre nyttårsaften til en bedre opplevelse for både mennesker og dyr, sier Spets.

10 nyttige tips

1.   Start med lydtrening tidlig. Start gjerne så fort valpen eller kattungen har funnet seg til rett i sitt nye hjem.

2.   Lag en «hule», kosekrok eller vær sammen med dyret i et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller.

3.   Hvis dyret trenger medisiner må veterinær kontaktes i god tid før nyttårsaften.

4.   Beroligende feromoner. Er kjæledyret ditt bare urolig, og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner. Det er beroligende duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler. Feromoner finnes som fordamper, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er fordamper det beste alternativet. Den må plugges inn noen uker i forveien.

5.   Vær tilstede. Reis aldri fra et kjæledyr på nyttårsaften.

6.   Hold dyret inne.

7.   Reis bort med kjæledyret. Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. Flere tar med seg hunden til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå.

8.   Ernæringsmessig hjelp. Du kan også gi hunden eller katten tryptofanrike måltid bestående av pasta/ris og kalkunkjøtt dersom dyret tåler dette, eller et spesialfôr som man må starte med ca fire uker før nyttårsaften.

9.   Skaff hørselsvern. Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs.

10.  Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en ekstra lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som for eksempel «søk etter godbiter», dette kan gjerne også gjøres innendørs dersom hunden er mottakelig for det.