Hjem Nyheter Smykkebransjens 95-årsjubilant

Smykkebransjens 95-årsjubilant

I vinduet hos gullsmeden er det laget en liten utstilling med bilder og smykker som viser historikken i butikken. 95 står i store sølvtall under et bilde av Gunnar Horgen i gullsmedverksted som tenåring på tidlig 1900-tallet. Tre generasjoner Horgen har drevet siden gamle Horgen startet gullsmedforretning i Hokksund i 1924, og flyttet til Drammen i 1929. 

Håndverksbedrift
Reidar Horgen overtok da faren hans gikk bort, og det samme gjorde Gunnar Horgen. 

– Det var egentlig ikke noe alternativ å drive med noe annet. Det falt veldig naturlig å gå den veien, sier 72-åringen som nå har over 40 års erfaring i faget. 

Mye har forandret seg på 95 år, men kjernen i virksomheten virker å være den samme fortsatt. Butikken er kjede-uavhengig, og ser på seg selv som en håndverksbedrift. Det er fire gullsmeder ansatt inkludert Horgen selv, pluss en svenn. 

– Vi har mye reparasjoner, for vi kan levere på kort tid. Stort sett innenfor ei uke. Det er en veldig styrke for oss. Her kan kunden ha en dialog med de som faktisk utfører oppdraget, forteller Horgen, som selv tar seg av en del gravering og taksering. 

I motsetning til de aller fleste gullsmedbutikker i dag har de eget verksted, og gjør både reparasjoner og spesialdesignede smykker. Der andre butikker sender håndverkoppdrag av gårde til sentralverksteder i Oslo, sender Gullsmed Horgen det til nabogården ved Lizzi’s Pizza. 

PÅL-HENRIK HAGEN

Eget verksted 
Inne på verkstedet sitter tre gullsmeder, og én hund, ved hvert sitt arbeidsbord omgitt av spesialverktøy og smykkedeler. 

– Det er ikke så ofte nå lenger at du kan møte fagperson i butikk. Altfor mange gullsmeder har jo ikke gullsmeder lenger. Det gjør at vi kan tilby noe mange andre ikke kan, forteller Lise Valset, som har 14 års erfaring på verkstedet. 

Elin Torvet gikk i lære hos Gunnar og har vært der i 27 år, og er spesialist på blant annet bunadssølv til lokale bunader. Nyeste tilskudd Anders Espedal er ifølge sjefen suveren på å fatte diamanter i ringer. Her lages og fikses smykkene ikke ulikt hvordan det ble gjort for 50 og 100 år siden. 

– Det er gøy når det er ferdig, blankt og ser ut som nytt igjen. Kundene blir så fornøyde, fortsetter Lise. 

Unikt konsept
I tillegg til reparering og finpuss lages det smykker og pynt etter kundens ønske. Med verksted et steinkast fra butikken er gullsmedene alltid klare for å møte kunden og finne ut av unike løsninger. Elin har utarbeidet en egen nisje der.

– Jeg lager smykker etter barnetegninger. Jeg forminsker tegningen og så får kunden det som et sølvsmykke. Det er noe av det morsommere å lage, forteller Elin. 

Det er også her at Drammensmykkene har sitt opphav, hvor kjente motiver i byen som tårnbygningene og ypsilon er gjengitt i ringer, anheng og spenner. Disse ble lansert i forbindelse med by-jubileet og har blitt populære. Det kommer også ønsker på den mer kreative siden. Nylig kom det en bestilling på en forsølvet hullemaskin, som skulle være avskjedsgave til en kontoransatt. Melketenner som skal bli om til anheng har også kommet inn. 

– Det er egentlig ikke grenser for hva folk har lyst til å lage smykker av. Du vet aldri hva slags oppgaver du får, og det gjør det moro å jobbe her, sier Lise. 

[email protected]