UTROLIG: Hun påstår at hun ikke har noen hemmelige kurer som gjør at hun holder seg så bra, ordfører Ulla Nævestad (65). Dessverre for oss andre, som gjerne skulle hatt oppskriften.

Snart gjør hun som hun vil

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i oktober 2010.

Når hun blir 66 – da gjør hun som hun vil! For når Ulla Nævestad fyller år på valgdagen neste år, blir hun 66 og pensjonist. Og det hun vil, er å spille golf.

Det er få forunt å se ut som en 45-åring når man er 65. Byavisa Drammen besøkte ordfører i Lier, Ulla Nævestad, for å liste hemmelighetene ut av henne.

Men nei – ingen mirakelkurer, ingen magisk hudkrem eller heldekkende foundation. Bare vanlig sunt kosthold, mosjon og mye kulturelle innslag i hverdagen. Og litt gener, kanskje. Ulla Nævestad sier at hennes mor holdt seg veldig bra langt opp i alderdommen.

Selvsagt kan noe av det velpleide ytre ha sin opprinnelse i bakgrunnen som flyvertinne i SAS i glamourtiden på 60- og 70-tallet. Det var den tiden en flyvertinne ikke bare skulle se ren og ordentlig ut, men helst være ganske pen. Den var glans og glamour over dem, og mange ungpiker drømte om å bli en vakker flyvertinne.

– Det var rift om jobbene, ja, sier Ulla.
– Kanskje tusen søkere på 30 plasser.

Ukespauser

Ulla Nævestad ble en av de utvalgte, og hun fløy kortdistanse i tre år før hun ble overført til interkontinentale fly.

– Den gang gikk ikke flyene med samme frekvens som nå. Skulle jeg jobbe på et fly til Karibien en onsdag, var det ikke noe fly tilbake før neste onsdag. Det ble mange og lange opphold i eksotiske strøk over hele verden.

Og det var nettopp under en slik jobbpause at hun forelsket seg i purseren, eller kabinsjef Per. De ble mann og kone og etablerte seg i Oslo. 

– Det hendte vi ikke så hverandre på et par uker, han på sine flyvninger og jeg på mine. Da vi fikk vår datter i 1977 og to år senere en sønn, sluttet jeg i jobben. Og vi flyttet til Sylling i 1975, sier ordføreren.

– Det passet bedre å bo landlig til med tanke på familie og barn, og vi har trivdes her fra første stund. 

Datteren Siri Kitt ble faktisk født på en utenlandsstasjonering, i Thailand.

– Og da falt det naturlig å oppkalle henne etter Thailands dronning, Sirikit.

Mannen døde

Ulla var hjemme med barna i 15 år, og det er en periode hun aldri har angret på. ”Barna” er i dag 31 og 33 år gamle. Rett før jul i fjor mistet hun sin mann etter 36 års ekteskap. Per Nævestad hadde da vært syk lenge, og døde til slutt av lungebetennelse. Han fortsatte i jobben som kabinsjef frem til han gikk av med pensjon.

Da satt hun alene igjen i det store huset i Sylling, og fant ut at hun ikke trengte all plassen. I høst flyttet hun inn i en terrasseleilighet ved Holsfjorden, hvor hun stortrives.

– Med tanke på at jeg går av med pensjon neste høst, vil jeg gjerne reise litt. Og det er mye lettere å reise fra en leilighet enn et hus, sier hun.

Angrer hun nå på all jobbingen som ordfører? Lange dager og sene kvelder er ikke til å unngå i den jobben.

– Nei, vi var enige om min politiske karriere. Dette var ikke noe jeg gjorde og bestemte alene. 

Ordføreren på krakken

Ulla Nævestad er ordfører på 16. året. Dette er den lengste perioden i nyere tid i Lier. Neste år går hun av, og klar til å ta over står Helene Justad (59). Det blir avgjort på bursdag til Ulla neste år – når hun blir 66.

– Det er alltid valg på bursdagen min. Og jeg ble valgt som ordfører første gang som 50-års gave, sier hun.

Det var en tidligere ordfører, Olaug Granli, som innførte ordførerkrakken i Lier. 

– Jeg tok den systematisk i bruk, sier Ulla.

– For meg er det som kommer til å stå igjen sterkest i alle de gode minnene, den gode kontakten jeg fikk med liungene gjennom 16 år. Jeg håper de kommer til å huske meg som en folkelig ordfører som gjerne lyttet til dem når de henvendte seg til meg på krakken.

Krakken har blitt dratt rundt til alle skolekretser hver sommer, og mangt et stort og lite problem har funnet sin løsning via den.

Det er selvsagt en del store saker som har dominert dagene til ordføreren. Lierstranda, Gullaug og det gamle sykehuset.

– Det som skjer på Lierstranda er kjempespennende, det vil jeg følge fra sidelinjen. Det samme med byggingen av det nye sykehuset, og hva som skjer med de gamle bygningene på Lier psykiatriske. Mange andre ting også, jeg håper utviklingen av Lierbyen som sentrum av kommunen vil få et løft og at det blir bygging av flere leiligheter slik at flere får nærhet til sentrum.

Golf

Ulla Nævestad er meget bestemt på å ha fokus på ordførerjobben til siste dag. 

– Begynner jeg å bruke tid på planlegging nå, er jeg redd mye fokus vil bli borte fra engasjementet her.

Men én ting er sikkert, og det er at hun vil reise. Reise mye.

– Helst vil jeg være borte fra januar til april. Jeg er ikke noe vintermenneske,

Reisingen vil aller helst foregå til varmere strøk med en golfbane i nærheten. 

– Jeg trodde aldri jeg ville begynne med golf, sier hun.

– Jeg fikk et golfkurs i 60-års gave, og jeg la det bare bort en god stund før jeg tenkte at jeg burde kanskje sjekke ut dette kurset. Og da var det gjort! Golf er kjempegøy, og fin mosjon. 

Nå har hun spilt i tre år, og akter å bruke mye tid på golfbanen i pensjonisttilværelsen.

– Det gjelder å være rolig og behersket, sier ordføreren, som ikke kan beskyldes for å være annet.
– Man er jo tross alt sammen med andre mennesker, og det gjelder å beherske trangen til å kaste køller og komme med stygge gloser når det ikke går som forventet!

Det skal også bli lesing av annet saksdokumenter, og tid med familie og venner. Dessuten er hun glad i musikk, hører på musikk i mange sjangre og spiller piano og gitar selv. 

– Og kanskje jeg får tid til å melde meg inn i et sangkor, det har jeg alltid hatt lyst til.

Og det kan hun vel. Når hun blir 66!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.