Hjem Nyheter Snø, kulde og dyrere strøm

Snø, kulde og dyrere strøm

Med ukas kaldvær kom prishoppet, særlig i enkelttimer. 

– Ingen grunn til panikk, sier markedssjefen i Ishavskraft.

Hver formiddag offentliggjør Nord Pool systemprisen og områdeprisen for neste døgn. Kraftprodusenter sender inn hvor stor mengde strøm de ønsker å tilby til hvilken pris, mens kraftleverandører melder inn hvor mye de har behov for til strømkundene. Som en likevekt mellom tilbud og etterspørsel, settes strømprisen – helt ned på timesnivå. Overgår etterspørselen tilbudet, øker strømprisen, og det var nettopp det som skjedde tidligere denne uken.

– Prisøkningen gjelder heldigvis noen enkelttimer av hele november måneds 720 timer. Det vil med andre ord slå lite ut på strømregninga, sier Gunn Tove Bjerkan i Ishavskraft.

Kortsiktig hopp i strømpris

Det hører minst en kuldeperiode til enhver normal nordisk vinter. Når temperaturene faller, oppstår behovet for oppvarming og forbruket øker.

Nå fikk vi allerede årets første kuldeperiode, med tilhørende spotprishopp og ikke minst økning i antall medieoppslag. Det er likevel liten grunn til å uroe seg, da prishoppet er kortvarig, og det ventes relativt lave strømpriser både for november og videre over vinteren.
[email protected]