Hjem Nyheter Søkertallene 2022: Tilbake til normalen

Søkertallene 2022: Tilbake til normalen

STØRST PÅ SYKEPLEIE: 1409 søkere ønsker å ta en bachelor i sykepleie ved USN. Det gjør USN til den mest søkte utdanningsinstitusjonen i landet innen sykepleie. (Foto: USN)

19 667 søkere ønsker å studere på Universitetet i Sørøst-Norge denne høsten.

Onsdag 27. april ble årets søkertall til høyere utdanning offentliggjort.

Tallenes tale er klar: 19 667 søkere vil studere på USN kommende studieår. Det er 242 færre søkere enn i fjor og gir en samlet nedgang på 4%.

USN følger den nasjonale trenden, da det også på landsbasis er en nedgang i antall søkere til høyere utdanning.

7855 personer har søkt USNs bachelorutdanninger, årsstudier og grunnskolelærerutdanningene gjennom Samordna opptak, mens 11 812 personer har søkt seg til et av USNs studier som tilbys gjennom lokalt opptak. Der utgjør masterutdanningene den største utdanningskategorien med hele 76 prosent.

Utdanning til viktige samfunnsområder
Mye kan tyde på at pandemi og usikkerhet i arbeidsmarkedet førte til at flere søkte seg til høyere utdanning de siste to årene. Når pandemien nå er i en annen fase, har dette snudd og mulighetene for få seg en jobb er endret.

– Under pandemien økte antallet søkere til høyere utdanninger, så det er ikke overraskende at vi ser et lavere søkertall i år.  Det er et svært godt arbeidsmarked i landet, samtidig som ungdomskullene blir mindre. Dette er naturlige konjunkturer, sier viserektor for utdanning Ingvild Marheim Larsen.

Samtidig er hun opptatt av at utdanning er viktig for unge som skal ut i arbeidslivet, og for samfunnet.

– Arbeidslivet er i endring. Innovasjon og nyskaping er nødvendig for at vi skal klare å løse de store samfunnsutfordringene. Arbeidslivet trenger kompetanse framover, blant annet innen oppvekst og utdanning, helse og teknologi, så vi skulle gjerne ha sett flere søkere til flere av disse utdanningene, påpeker viserektor for utdanning.

Ny fleksibel sykepleierutdanning slår an
Blant landets utdanningsinstitusjoner er USN lærestedet med flest søkere til bachelor i sykepleie. 1409 søkere ønsker å studere sykepleie på USN. For aller første gang starter USN en desentralisert sykepleierutdanning, der målet er å utdanne flere sykepleiere som vil fortsette å bo og arbeide i distriktskommuner i Telemark og Viken/Hallingdal.

285 har søkt seg til fleksibel desentralisert bachelor i sykepleie Telemark med Notodden som campus, mens 214 har søkt seg til tilsvarende utdanning i Viken fylkeskommune der Ål i Hallingdal blir det nye studiestedet.

– Det er svært gledelig å se den store interessen for dette tilbudet. Dette er en innovativ sykepleierutdanning som spiller på lag med distriktene og som svarer på en stor samfunnsutfordring om behov for kompetanse i helsesektoren i distriktskommuner, sier Marheim Larsen.