Hjem Kultur Sommer på Blaafarveværket – «Love Stories» årets hovedutstilling

Sommer på Blaafarveværket – «Love Stories» årets hovedutstilling

Blaafarveværkets årlige kunstutstilling har siden 1978 vist skandinavisk kunst med høy kvalitet for et bredt publikum. Alt fra lokale Christian Skredsvig til dronning Margrethe av Danmark. På årets utstilling får Mathilde Dietrichson boltre seg over to etasjer i hovedbygget på Blaafarveværket. I et siderom i andre etasje vises også en liten film som forteller om kunstnerens verker og hennes interessante liv.

Blaafarveværket på Modum er i gang med årets sesong og har en spennende utstilling å by på. Foto: Tom Helgesen

Mathilde Dietrichson (1837-1921) og utstillingen «Love Stories» har blitt hovedutstillingen i år. Dietrichson var kjent i sin samtid, men har blitt litt glemt siden.

– Det ønsket vi på Blaafarveværket å gjøre noe med. Selv spådde Dietrichson at både hun og hennes kunst snart ville bli glemt. I år ville Blaafarveværket på Modum det annerledes, og utstillingen vil være åpen hver dag i hele sommer og fram til 20. september, forteller Sandra Lorentzen fra Blaafarveværket.

Spennende, men krevende

Selv har hun vært kurator for utstillingen. En spennende, men også krevende jobb. Mathilde Dietrichsons verk har ikke vært samlet siden 1922.

Fire av Mathilde Dietrichson skjermbrett har typisk norske motiver. Foto: Tom Helgesen– Dette var straks etter Mathildes død, og da arrangerte kunsthandler Blomqvist en minneutstilling. Foran sommerens satsing har nettopp Blomqvist bidratt på nytt med å finne bilder. Mange av maleriene er fra private hjem, og vi skulle gjerne hatt kunnskaper om flere av hennes kunstverk. Kanskje noen av Byavisas lesere vet om et maleri eller en tegning som hun har solgt til noen Drammensområdet?

I 1890 var hun i Røyken på Hurumlandet, og i mars 1903 malte hun i Konnerudbakkene. Dette vet vi ut fra hennes dagbøker, og hun var nok ofte i Drammen på vei til Kongsberg for å besøke familiegraven og barndomshjemmet. Har noen et kunstverk fra Dietrichson hengende hjemme, så er det bare å ta kontakt, sier Lorentzen engasjert.

Stor variasjon

Det fine med Blaafarveværket, og en av grunnene til at rundt 150 000 mennesker besøker stedet i løpet av normal sommer, er den store variasjonen. Det er noe amputert her i år på grunn av koronarestriksjonene, men likevel mye å oppleve for både unge og gamle. Barnas Bondegård og selve gruveområdet oppe i Skuterudåsen må holde stengt i 2020, men ellers er det meste på stell.

De fleste bygningene nede på det gamle verksområdet fra 1770-tallet holder åpent med både glassutstillinger, utstilling om selve Blaafarveværkets drift og kafeteria med sine koronaregler. Du kan også rusle bort å bivåne den imponerende Haugfossen som dannes der Simoa kaster seg ut mangfoldige meter, eller ta turen opp til Haugfosstråkka med landhandel og flere andre, gamle bygninger.

Nyfossum 

Du kan kjøre bil, men også rusle snaue to kilometer opp til Nyfossum. Dette var boligen til Blaafarveværkets tekniske direktør, og det gule herskapshuset er omgitt av en vakker hage med urter, roser, lysthus og karpedam. Her kan du nyte kunst og historie i grønne omgivelser. Å fremstille blåfarge var en avansert prosess, og krevde høye ferdigheter innen kjemi. En av verdens fremste fargeeksperter, Friedrich Roscher, kom til Blaafarveværket som teknisk direktør fra 1820-40. Det er han som har designet den herskapelige boligen på Nyfossum til seg og sin familie.

Innbyr til piknik

På Nyfossum kan du besøke Stabbursbutikken som byr på Blaafarveværkets produkter, hageutstyr, urter og keramikk. Det er også kioskutsalg med kaffe og kaker. I den vakre hagen kan du se gammeldagse buskroser, det vakre lysthuset og andedammen. I oppholdsvær innbyr benker og bord innbyr til piknik i det grønne.

I hagen står også en humleskulptur av Elena Engelsen en del av kulturstien Nymoen Rundt. Ja, her er det idyllisk, og det er deilig bare å kjenne på stillheten.

«Årets museum» i 2018

Det var planer om å rive de gamle bygningene på Blaafarveværket på slutten av 1960-tallet. Da kom ekteparet Kjell og Tone Steinsvik inn i bildet. De to innflytterne satte all sin kraft inn i å bevare stedet og lage kunstutstillinger der. Folk i lokalsamfunnet lo litt av det visjonære paret, men jammen klarte ildsjelene å få dette til med hjelp av gode støttespillere.

I mange år ble Blaafarveværket kritisert i museumskretser for ikke å drive etter museale prinsipper. Da var det nok en stor fjær i hatten å motta sektorens egen hederspris «Årets museum» i 2018.

[email protected]

Fakta om Mathilde Dietrichson

  • Maleren og kunstneren Mathilde Dietrichson (1837-1921) ble født i Christiania, men flyttet til Trondheim i 1841. Faren, Honoratus Bonnevie, var borgermester i byen og stortingsrepresentant, men døde i 1848. Da flyttet moren, født Sophie Augusta Baumann, tilbake til hjembyen sin, Kongsberg, med sine ni hjemmeboende barn. Sin kunstneriske utdannelse fikk unge Mathilde med tegneundervisning hos David Arnesen i Christiania i 1853, som elev av Otto Mengelberg i Düsseldorf 1857-61, Kungliga Akademien i Stockholm 1866-69 og samtidig elev av akvarellmaleren Albert Theodor Gellerstedt, hos Franz von Defregger i München 1875-77, kortere perioder elev av Julius Schrader i Berlin i 1862 og av Charles Chaplin i Paris i 1870-årene.
  • I 1862 gifter hun seg med kunsthistoriker Lorentz Dietrichson, og de får datteren Honoria Sofie året etter. Ekteparet reiste mye og bodde flere år i utlandet, og de besøkte blant annet Tyskland, Sverige, Ungarn, Italia, Frankrike, Hellas, England, Skottland og Orienten. Mathilde Dietrichson var med på en rekke kollektivutstillinger i både Norge og ute i Europa i de siste ti-årene av 1800-tallet. Samlet har ikke verkene hennes vært utstilt siden kunsthandler Blomqvist hadde en minneutstilling i Christiania i 1922. Den dyktige, kvinnelige kunstneren har altså ikke hatt en eneste separatutstilling på nesten 100 år før Blaafarveværkets utstilling i 2020.

Fakta om Blaafarveværket

  • Blaafarveværket i Modum kommune startet å produsere kobolt, råstoff til blåfarge i 1776. Var i sin tid Norges største bedrift med over 2000 ansatte. I dag er Blaafarveværket en stor turistattraksjon med kombinasjon av industrihistorie og kunstutstillinger.
  • Attraksjoner:
  • Blaafarveværkets gamle bygninger og tekniske kulturminner.
  • Kunstutstillinger.
  • Nyfossum med utstillinger.
  • Koboltgruvene i Skuterudåsen.
  • Haugfossen.