Her er arkivbilder fra «DBK junior herrer» som spiller kamp på Ørenbanen. Foto: Ola Ekeberg Apenes

Spillere truer med å slutte

Skrevet av Hina Aslam
27.07.2020 14:00 - OPPDATERT 28.07.2020 12:18

Flere spillere i A- laget truer med å slutte hvis det ikke blir seriespill i 2020. Klubbkoordinator Ola Ekeberg Apenes i Drammens Ballklubb er bekymret for å miste sine spillere til andre aktiviteter.

Hele sommeren gikk sin gang uten at barn og unge kunne spille fotballkamper. Voksne breddefotballspillere får ikke lov til å trene med kontakt, og må holde énmetersregelen i følge av koronapandemien.

Hele norsk fotball skulle nå vært midtveis i sesongen. Frustrasjonen over at store deler av voksenfotballen ennå ikke har fått en dato å forholde seg til er stor. Mange er bekymret for at breddefotballen for voksne ikke kommer i gang før tidligst i begynnelsen av september. Det vil føre til at flere kretser vil få problemer med å gjennomføre sesongen grunnet klimatiske forhold.

Klubbkoordinator Ola Ekeberg Apenes i Drammens Ballklubb aller største bekymring er å miste spillere til andre aktiviteter. 

Klubbkoordinator Ola Ekeberg Apenes i Drammens Ballklubb er redd for å miste spillere. Foto: Hedd Ekeberg Apenes– A-laget har allerede mistet et medlem, flere sier de vil slutte dersom det ikke blir seriespill i 2020, forteller Apenes.

 I en lang periode hvor medlemmene ikke har noen hovedformål med treningene annet enn å være aktivitet og vedlikeholde ferdighetene sine, er det vanskelig å holde motivasjonen oppe for medlemmer hvor konkurranse er en viktig del av deres grunn til å være med på laget. Dette gjelder også i barneidretten. 

Mye frustrasjon 

Han får støtte av Laila Myrholm som er styremedlem og gruppeleder for fotball i Åssiden Idrettsforening, som også ser at noen spillere mister motivasjon og spesielt senior lag hvor det ikke er kontakt fotball. Det er mindre folk på treninger og det kan skyldes at andre ting lokker. 

For dem handler fotball om mer en trening men også spenning med kamper og alt det fører med seg. Glede, tårer, frustrasjon og entusiasme. 

– Jeg syntes det er trist at det fortsatt ikke er åpnet for alle til tross for at mye av samfunnet har åpnet opp. Vi er vitne til at det samles mye folk på utesteder, restauranter og badeplasser, sier hun.

[annonse]
 Tar smittevern på alvor

Hun forteller videre at klubben har lagd gode smittevern rutiner for hele klubben og mener dette bør være tilstrekkelig for at fotballen kan åpnes igjen. 

- Det er mye frustrasjon og usikkerhet i breddefotballen, sier Laila Myrholm som er styremedlem og gruppeleder for fotball i Åssiden Idrettsforening. Foto: Åssiden Idrettsforening

– Jeg opplever at trenere og lagledere tar det på alvor og medlemmer passer på hverandre. Vi ønsker at alle skal med. Jeg har full respekt for koronapandemien og alt den har ført med seg, men slik samfunnet ser ut i dag så ser jeg ingen grunn til å ikke åpne hele breddefotballen. Norge har per nå lav smitte og jeg syntes vi nordmenn har tatt koronapandemien på alvor, sier hun. 

Apenes mener også at klubbene har god kontroll på hvem som spiller slik som skolene har hatt med kohorter. 

– Skulle det komme et utbrudd, vet vi akkurat hvem som har spilt kamper og når. Sannsynligheten for store publikumsmasser på våre kamper er ekstremt lave. Når det gjelder barneidretten, vil man også kunne holde samme type oversikt over deltakere.Her må systemer på plass. De aller fleste lag har allerede dette i «Spond» systemet, sier han. 

Senior - spillere har allerede betalt avgifter for året til Norges Fotballforbund (NFF) som de har fått signaler om at de ikke får refundert.  

– Dersom spillere ikke får delta i seriespill, vil de også sannsynligvis ønske å få refundert noe av medlemsavgiften. De får ikke det de har betalt for. Det er også urimelig at det er medlemmene som skal sitte igjen med «regningen» for nedstengingen på denne måten, sier Apenes. 

La folk spille fotball igjen

Masud Gharahkhani som er Arbeiderparti-politiker og stortingsrepresentant for Buskerud mener at regjeringen viser lite respekt for breddeidretten.

 Masud Gharahkhani (Ap) mener at regjeringen må se på mulighetene for at ungdom over 19 år får trene fotball, uten at de må spille i de øverste divisjonene. Foto: StortingetDet er viktig for Gharahkhani at spillerne, klubbene og lokalsamfunnet, både folkehelsemessig og økonomisk, at hele bredden i fotballen kommer i gang.

– Her i Drammen er breddefotballen en viktig del av kulturlivet og fellesskapet. Regjeringen ser ikke på breddefotballen som en næring, og gambler med fremtiden til klubbene våre, sier han.

Når 800 mennesker kan samles for å se fotball og drikke øl, eller fylle danskebåten, så må de unge få lov til å spille ferdig sesongen sin.

Gharakhani mener at det er godt dokumentert hvem som er på banen og lettere å drive smittesporing av fotballbanen enn et utested.

– Hvorfor kan en vennegjeng på 19 år spille fotball sammen uorganisert, men den organiserte idretten må nekte sine spillere å gjøre det samme? spør han.

Han påpeker at det er viktig å huske at breddefotballen også er en næring, som regjeringen dessverre ikke prioriterer.

– Så langt har regjeringens håndtering av breddeidretten vist liten respekt for den store frivillige innsatsen som har blir lagt ned i breddeidretten. Når vanlige folk opplever at de kan drikke øl, reise på ferie og dra på fulle strender virker det meningsløst at regjeringen fortsatt nekter folk å spille en idrett som ifølge FHI «utgjør en liten risko».

Han sier videre at idrettslagene i Norge utgjør en veldig viktig del av frivilligheten rundt i kommunene, og betyr mye for folkehelsa til den enkelte. Et helt år uten treninger og kamper vil gjøre at mange vil falle av.

– Det er greit at regjeringen ikke liker breddefotball, men det gjør alle andre. Nå må regjeringen snu og gi vanlige folk mulighet til å spille fotball, mener Gharahkhani.

Helsedepartementet møter Norges Fotballforbund (NFF) 10. august for å diskutere en gjenåpning av breddefotballen.

[annonse]
[email protected]