Hjem Nyheter Spinderiet som gikk digitalt

Spinderiet som gikk digitalt

Solberg Spinderi er blant landets aller eldste og mest tradisjonsrike bedrifter, og selskapet var det første som drev med maskinspunnet garn i Norge.  Bedriften er en anerkjent tekstil-produsent også internasjonalt og har ikke minst vært en svært viktig industriarbeidsplass i Drammensregionen i tidligere tider. 

Aksjeselskapet ble grunnlagt så tidlig som i 1818 under navnet Drammens Bomuldsspinneri med selveste Hans Nielsen Hauge som en av initiativtakerne. Den norske lekpredikanten og industrigründeren, som grunnla den kristne bevegelsen haugianerne, ble også parthaver i foretaket. Hauges underskrift ligger nå vel bevart i spinneriets historiske bøker i Solbergelva.   

Foto: Stian Tandberg/Godt Sagt

TILBAKE I DRAMMEN

I 1821 flyttet bedriften fra Drammen til Solbergelva i det som da var Nedre Eiker kommune. Og ringen ble sluttet da Nedre Eiker nesten 200 år senere ble en del av Drammen kommune og Solberg Spinderi igjen kunne kalle seg en drammensbedrift og kommunens nest eldste fortsatt oppegående selskap. Bare 250 år gamle Seilmaker Peter Høeg er eldre. 

I 2006 ble det bestemt å stoppe all produksjon ved spinneriet og legge ned veveriet. Produksjonen ble i stedet satt bort til veveri i andre land.  – Ja, i dag så veves bomull-produktene i Portugal, mens linet veves i Irland og Belgia. Her i Solbergelva har vi nå igjen en salgs- og designstab på seks personer. I tillegg har vi også noen her på Solberg Spinderi som syr for oss, forteller daglig leder Jens Petter Høgmoen som i 2014 tok over driften av selskapet sammen med kona Rannveig Wilthil Høgmoen som er styreleder. 

MÅTTE STENGE UTSALGET

Solberg Spinderi selger i dag garn, ulike stoffer, blant annet til bunadsskjorter, stakk og forkle, oppskrifter og hefter samt produkter som puter og duker.  Det svært så dedikerte ekteparet er opptatt av å ta vare på historien samtidig som de samarbeider med yngre designere for å sikre utvikling og fornyelse. 

– Det er jo fortsatt slik at det er vi som har full kontroll på hva som designes og produseres av garn og stoffer, og nå har vi blant et helt nytt og økologisk garn på trappene, smiler Rannveig lurt da vi møter ekteparet i lokalene i Solbergelva der det er forholdsvis stille i disse koronatider.

– Ja, da krisen rammet oss så stengte vi umiddelbart det lille utsalget vårt siden mange av våre kunder er eldre og dermed i risikogruppen. I tillegg så permitterte vi en ansatt, mens tre andre ble delvis permittert. Resten jobber hjemmefra. Men vi kunne jo ikke bare stenge helt ned heller. Så derfor bestemte vi oss for å sette alle krefter inn digitalt, forteller Jens Petter.

Foto: Stian Tandberg/Godt Sagt

TREDOBLET SALGET VIA NETT

– Vi hadde allerede en nettside klar der vi fikk hjelp til å dytte skikkelig til med økt annonsering og synlighet, og omsetningen ble neste tredoblet sammenlignet med månedene før. Spesielt så selger vi mye garn. Det var nok også bra timing å satse ekstra på nettsalg av garn og stoff da mange nå sitter mer hjemme og av flere grunner også har mer tid til å være på nett eller drive med hobbyer som eksempelvis strikking, hekling og sying, sier Høgmoen som føler han har lært mye av krisen. 

– Jeg har i hvert fall lært at det ikke lønner seg å sitte stille i båten, men heller satse offensivt og langsiktig når krisen kommer. I tillegg så viser jo dette at bedrifter som oss vil være helt avhengige av salg på nett i tiden som kommer. Nå fikk vi jo virkelig gjort oss synlige for mange andre kunder der ute. Så dette er en satsing vi vil fortsette med, sier daglig leder i Solberg Spinderi, Jens Petter Høgmoen.