Hjem Arkiv Sportsklinikken – ikke bare for idretten

Sportsklinikken – ikke bare for idretten

Lars Henrik Holmsen, Steffen Skanche og Tom Arild Wike

Drammen Sportsklinikk ble etablert i 2006. I dag består senteret av 12 osteopater og fysioterapeuter, samt en ernæringsfysiolog som alle jobber på klinikken. Rettere sagt to klinikker, for i 2015 åpnet de også avdeling i Mjøndalshallen med to fast ansatte.

-Vi har et tett samarbeid med de fleste idrettslag i nærområdet, fra klubber på elitenivå til breddeidretten. Vi har spesiell kompetanse på idrettsskader, men du trenger ikke å være idrettsutøver for å få hjelp av oss. Vi kan hjelpe de fleste med skader og plager, opplyser selskapets daglige leder Tom Arild Wike (48).

Trebarnsfar Wike fra Konnerud er selv fysioterapeut og osteopat, og var sammen med Roger Nebell den som grunnla konseptet i 2006 – som de første årene holdt til vis á vis Ambassadør Hotel på Strømsø. Til Marienlyst kom de først i 2016.

-Det var i samråd med Olympiatoppen og Idrettskretsen vi flyttet hit. Både vi og dem ønsket et nærmere samarbeid, sier Wike.

Størst i fylket

I dag er de Buskeruds største klinikk. Hver og en fysioterapeut driver for seg selv, men inngår i Sportsklinikkens felles paraply.

-Vi hjelper og bistår hverandre. Akkurat som i sportens verden, gjør vi hverandre bedre.

I tillegg til å hjelpe sportsutøvere med skader og plager, samarbeider de også med bedrifter og tilbyr bedriftshelsetjenester. I dag er cirka 30 prosent av kundene aktive idrettsutøvere, mens de øvrige 70 prosentene er kundegruppen fra «den jevne mann i gata».

-Vi legger vekt på nøysomhet, grundig utredning og individuell oppfølging. Men konseptet vårt med å jobbe flere sammen, har nok gjort oss mer proffe, sier Wike.

Etter at behovet meldte seg, har de fra i år av også startet akutthjelp i helgene.

-Tilbudet er ikke bare for toppidrettsutøvere. Hensikten og målet er at det ikke skal være ventelister og at folk skal få hjelp med det samme. Turnusen på helgevakter har vi selvsagt fordelt mellom alle oss 12 terapeuter på huset, forteller Steffen Skanche (31) fra Strømsø.

Den tidligere DHK-spilleren fram til 2012 er både fysioterapeut og manuell terapeut, og ble innlemmet i Drammen Sportsklinikk da de flyttet til Marienlyst i 2015.

MIFs egne hjelpere

?Mjøndalen Sportsklinikk har spesiell kompetanse på idrettsskader, muskel- og skjellet-skader og stressrelaterte plager, og har blant andre Mjøndalens eliteseriestall under sine vinger.

– Vi er i dag to fysioterapeuter og en manuellterapeut klinikken. Men du trenger absolutt ikke å være idrettsutøver for å søke hjelp hos oss, understreker Lars Henrik Holmsen, som blant annet har ansvaret for Mjøndalens A-lag i fotball.
– Vi legger vekt på nøysomhet, grundig utredning og individuell oppfølging – og har 24 timers behandlingsgaranti, legger han til.

PS: Avdelingen i Eiker holder til i 1. etasje i Mjøndalshallen.

[email protected]

FAKTA: Sportsklinikkens behandlingsformer

Den hjelpen terapeutene yter på Drammen Sportsklinikk kan deles inn i seks kategorier.

FYSIOTERAPI: Fysioterapi er basert på inngående kunnskap om anatomi, fysiologi, bevegelses- og sykdomslære. Ved langvarige eller akutte smerter og plager kan tilrettelagt trening og råd om bruk av kroppen være avgjørende.

Fysioterapien ser på hele kroppen som enhet ut fra en helhetlig tankegang, og i tillegg kan hver enkelt bevegelse analyseres ned til minste detalj, for å finne årsaken til eventuelle dysfunksjoner. Behandlingene
evalueres fortløpende og tilpasses den enkeltes reaksjon og tilbakemelding.

OSTEOPATI: Osteopati – en ny trend innen behandling

Osteopater ser på helheten i kroppen og kan derfor finne den primære årsaken til ubehaget, og legge opp et behandlingsprogram som er konkret og riktig for hver enkelt pasient.

Osteopati er en skånsom behandlingsform uten bruk av teknikker som kroppen ellers ville følt unaturlig.

MANUELLTERAPI: Manuellterapeuter er eksperter på muskel- og skjelettsystemet.

Manuellterapeuten gjennomfører en grundig fysisk undersøkelse for å kunne stille en klar diagnose for årsaken til smertene. Vanligvis tar en undersøkelse mellom 40-60 minutter. Manuellterapeuten gir deg informasjon om tilstanden. Hvis det er nødvendig for å finne årsaken til smerten, henviser manuellterapeuten til røntgen/MR eller spesialist.

IDRETTSFYSIOTERAPI: En idrettsfysioterapeut er en fysioterapeut med mastergrad eller spesialkompetanse innen idrettsmedisin og rehabilitering av skader i muskel- og skjelettapparatet.

En idrettsfysioterapeut kan behandle de fleste pasienter med plager i eller smerter fra hele muskel- og skjelettapparatet, uavhengig av hvordan plagene har oppstått. Behandlingen kan bestå av både øvelsesbehandling, treningsveiledning eller manuelle teknikker i form av bløtvevsbehandling, idrettsmassasje, nålebehandling, taping, trykkbølgebehandling eller lignende.

ERNÆRINGSFYSIOLOGI: Ernæringsfysiologi er læren om kosthold relatert til helse, og omhandler næringsstoffenes stoffskifte og fysiologiske virkning i kroppen vår.

Drammen sportsklinikk tilbyr individuell ernæringsveiledning med fokus på riktig ernæring for din kropp og helse. Veiledningen vil være basert på en grundig kartlegging og vurdering av ernæringsstatus, samt bli tilpasset egne ønsker og målsetninger.

ULTRALYD: Ultralyd brukes som et supplement til undersøkelsen for å stille en mer nøyaktig diagnose. Med ultralyd kan man se inn i ledd, sener, muskler, slimposer og leddbånd. Undersøkelsen er smertefri og uten strålebelastning.