Hjem Nyheter Spreke seniorer på Akropolis

Spreke seniorer på Akropolis

Hvis du trodde treningssentrene var forbeholdt muskelbunter i 20-årene så skal du vite at ting har forandret seg. Formiddagene på Akropolis er tettpakket med en ny generasjon godt voksne, og de har ingen planer om å sløve bort pensjonisttilværelsen. At treningssenteret arrangerte Senior-uke var ikke først og fremst et forsøk på å trekke inn en eldre brukergruppe, men heller å gi en anerkjennelse til de som allerede er der. 

– Det er en fordel for oss med nye fjes, men dette handler om å pleie eksisterende medlemmer og tydeliggjøre at de er viktige for oss, forteller markedskoordinator hos Akropolis Nora Hanssen.

Trener fire ganger i uka

Gjengen med damer som sto og strakk ut etter spinningtime på fredag var i alle fall ikke nykommere på senteret. Et par av dem hadde vært medlemmer opptil 40 år, og et par hadde levd dobbelt så lenge. 

– Jeg går her to ganger i uka. Men disse her går jo fire ganger i uka, forteller Hildur Rake (80), og henviser ivrig mot Liv Rigmor Haugen, Bjørg Langen og Jorunn Schau. 

– Man må gå noen ganger i uka, ellers blir det ikke noe greie på det, skyter Haugen inn og ler. 

– Vi nøyer oss med to dager her, for vi går litt i skogen også, forklarer Turid Bendiksen (85), og gjør det klart at de altså ikke ligger på latsiden når de ikke er på Akropolis. De har alle møtt hverandre på treningssenteret og har trent fast sammen hver uke i flere år. Treningsfellesskapet har også utvidet seg til å inkludere en utenlandstur sammen hvert år, i tillegg til noen middagskvelder. Det er upåklagelig stemning i hvilepausen etter «Sykkel Fun», og det er tydelig at det sosiale øker gleden og motivasjonen for treningen. 

Helsegevinst 

I inngangspartiet på Akropolis blir du først møtt av en kafé før treningsapparatene viser seg. Fredag formiddag sitter flere av de voksneste der og småprater. Senteret legger opp til at folk skal kunne ta seg en kaffe og slappe av etter trening. 

– Mange sier at de går her i stedet for på kafé. De tar mosjonen først og så den hyggelige kaffekoppen etterpå, sier Hanssen, som foretrekker å kalle dem «voksne», etter påpakning fra enkelte om at uttrykket «senior» ikke var helt treffende. 

Hun påpeker at miljøet er viktig for å motivere folk til å komme tilbake. 

Helsegevinsten alene kunne uansett vært nok til å trekke besteforeldrene inn. Akropolis informerer i brosjyren for senior-uka at tap av muskelmasse er hovedårsak til aldring, og at én prosent forsvinner hvert år etter fylte 50. I tillegg opplyses det om at trening styrker immunforsvar, motvirker benskjørhet og gir økt overskudd, bedre balanse og smidighet. 

Tallenes tale er klarest når man ser med egne øyne. 

[email protected]