Hjem Kultur Starter Norgesturnéen i Drammen i pandemiens år

Starter Norgesturnéen i Drammen i pandemiens år

– Det er ikke lett å legge ut på turné i disse dager, når man bor i fire forskjellige land og karantenereglene og innreiseforbud forandrer seg fra uke til uke. Men takket være Drammen kommune fikk vi låne en kunstnerbolig som vi i bandet har omgjort til karantenebolig – noe som har gjort denne turnéen mulig, forteller fiolinist Karl Espegard.

Internasjonalt band

Medlemmene i El Muro Tango bor til daglig i Drammen, Berlin, Amsterdam og Tallin. Så selv uten korona har det alltid vært en logistisk utfordring å dra på turné. Årets turné ble booket i fjor, men når koronaen slo til for alvor bestemte musikerne seg for å sette alle kluter til for å finne kreative løsninger, uten å sette noens helse i fare.

– Det har vært skummelt at flytrafikken stoppet opp, grensene ble stengt og man ikke visste hva fremtiden ville bringe. Vi tok utgangspunkt i de strengeste karantenereglene på kontinentet og begynte å planlegge ut i fra det. Vi måtte jo også legge parallelle planer som backup dersom noen av musikerne ikke skulle kunne reise inn til Norge, utdyper bandets pianist Juan Pablo de Lucca. 

Avlyste etter reiseforbud

Dette ble tilfelle med sangerinnen Inés Cuello, som skulle være med fra Buenos Aires, som til slutt måtte avlyse sin deltakelse på grunn av reiseforbud. 

– Heldigvis hadde vi tidligere på våren vært i samtaler med Omar Mollo, en prisvinnende argentinsk sanger basert i Amsterdam, som hadde sagt seg villig til å steppe inn som vikar dersom det skulle bli nødvendig, sier en tydelig lettet Espegard. 

Mollo er for tiden signert til Sony Argentina, og ble nominert til Latin Grammy Awards for sitt siste album «Tango Cosmopolita». Så et godt navn for El Muro Tango å ha på turnéplakaten. 

– Bandet var tidlig ute med en forespørsel angående turnéen og de har vært tydelige og ærlige i kommunikasjonen fra første øyeblikk. Da bekreftelsen om Inés’ avlysning kom til slutt, var det en glede å kunne stille opp. Sammen hadde vi allerede fått kansellert festivaloppdrag i Østerrike, Estland og Norge denne våren, noe som gjør det ekstra hyggelig å kunne realisere dette prosjektet i en tid hvor koronaen dominerer verdensbildet. For meg er det uansett et privilegium og en ære å bringe argentinsk musikk og tango til resten av verden, forteller Omar Mollo. 

Antibac og forbehold

Selv om turnéen var planlagt i over ett år har det også vært en stor utfordring for både arrangørene og bandet. Noen av konsertene ble holdt tilbake fra offentligheten og ble først annonsert for to uker siden.

– Vi er veldig takknemlige for å kunne samarbeide med så fleksible arrangører, som har vært villige til å holde på datoer, øke salkapasitet og gi oss mulighet til å spre glede gjennom spillejobber. Utenom at bandet praktisk talt bader daglig i antibac, så har vi også forholdt oss til 1-metersregelen, selv i kunstnerboligen og på reise. Vi holder oss daglig oppdatert på retningslinjer og gjør det vi kan for å holde oss friske, forklarer Espegard.

Primus motor i El Muro Tango, Karl Espegard, har i tillegg et duoprosjekt med den argentinske gitaristen Diego Romego. De skulle turnére parallelt, men når koronaen kom ble også dette endret.

– Den beste løsningen vi fant var å flytte rundt på datoer og ta turen innom Tyskland og Danmark før Norge. Veldig takknemlig for at jeg gjennom de siste 10 årene har bygd meg opp gode nettverk internasjonalt og kunne også låne karantenerom i utlandet. Men turnéen vi var booket inn til i Kina i oktober, den har dessverre blitt lagt på is, avslutter Karl Espegard.

[email protected]

Fakta: på El Muro Tango og Omar Mollo

El Muro Tango er et norsk-argentinsk tangoband som i løpet av rekordtid har tatt den internasjonale tangoverdenen med storm. Med sin energiske scenetilstedeværelse og egenartede uttrykk har de begeistret tangodansere og musikkelskere i hele Europa og Sør-Amerika. Siden bandets oppstart i 2016 har de turnert verden rundt og spilt for fulle hus på prestisjefulle festivaler og konsertscener som Oslo Kammermusikkfestival, Innsbruck Tangofestival, Royal Concertgebouw og Usina del Arte. Bandet opptrådte i finalen av Norske Talenter 2018 med danseparet Cyrena Drusine & Steinar Refsdal. De jobber jevnlig med Argentinas fremste tangosangere som Juan Villarreal, Chino Laborde og Negro Falótico. El Muro Tango lanserte sitt debutalbum «Nostálgico» på tyske Galileo Music i november 2018, til strålende kritikker i internasjonal presse. Musikken deres består av tradisjonell argentinsk tango med et friskt og moderne tonespråk innblandet elementer av jazz og søramerikanske rytmer.

Omar Mollo er en prisbelønt tangosanger fra Pergamino i provinsen Buenos Aires, for tiden bosatt i Nederland. Hans siste album «Tango Cosmopolita» med Gran Orquesta Típica OTRA ble gitt ut av Sony Argentina i 2018 og nominert til Latin Grammy Awards. I 2013 vant han Carlos Gardel-prisen i kategorien “Beste album – mannlig tangoartist”, og i 2005 og 2015 ble han anerkjent av Konex Foundation som en av tiårets beste tangosangere. Omar holder jevnlig konserter over hele Europa, så vel som på de største tangofestivalene i Argentina.

 

El Muro Tango Høstturné

Tor 17 sept – Gaia in Motion, Drammen

Fre 18 sept – Brødrene Jacobsen, Hamar

Lør 19 sept – Cosmopolite Scene, Oslo

Tir 22 sept – Steinhuset, Hadeland

Ons 23 sept – Rådhussalen, Grimstad

Tor 24 sept – Kongsberg Musikkteater, Kongsberg

Fre 25 sept – Buen Kulturhus, Mandal

Søn 27 sept – Flekkefjord Kultursenter, Flekkefjord