Statistikken på hvem som tar forbrukslån i Norge er klar

De aller fleste her i landet vet hva et forbrukslån er. Enten de har erfaring med det selv, eller fordi man har hørt om denne lånetypen. Det spesielle med forbrukslån er at man kan bruke pengene til forbruk, og at banken hverken setter krav til sikkerhet, eller hva man skal bruke pengene på.

Slike lån er også kjent for å ha høy rente, som gjør det viktig å bemanne fort. Men, hvem i norge er det egentlig som tar opp forbrukslån, og kan man se noen tendenser i målgruppene?

Disse låner mest

Når vi ser på statistikken over hvem som låner mest her i landet, så er det ingen tvil om hvem det er. Menn tar opp langt mer forbrukslån enn kvinner i Norge, og undersøkelser viser at menn står for ca. 67 prosent av alle nye lån. Vi ser også at menn låner nesten en tredjedel mer enn kvinner i gjennomsnitt.

Det er Oslofolk som tar opp flest separate lån. Øverst på gjeldstoppen finner vi Rogaland, der de gjennomsnittet for utestående gjeld er 136 000 kroner i snitt. Nederst ligger Møre og Romsdal der folkene har lavest utestående gjeld på kun 92 000 kroner.

Før man går i gang med å søke slike lån så besøk Sambla for å lære mer om ulike lånetyper, og for å få tilgang til en lånekalkulator som gjør det mulig å beregne hvor mye lånet vil koste deg.
Lån basert på alder

Det blir ofte fremstilt at unge tar opp mer lån enn andre. Det kan man kanskje tro fordi de ofte er mer impulsive og uerfarne. Tallene viser dog en annen historie. Det er faktisk aldersgruppen 35-49 år står for den største andelen av låntakere.

Norske menn og kvinner mellom 35 og 49 år er altså de som låner mest, og står for 39 prosent av alle nye lån.

Hva brukes pengene på?

Ser man på hva forbrukslån brukes på av forskjellige folk her i landet, så ser vi særlig 3 bruksområder som gjentar seg. Forbrukslån brukes ofte til oppussing, der det kommer mange store utgifter på en gang. I tillegg bruker mange pengene på å reise eller på andre opplevelser.

Det kan komme godt med når man venter på feriepenger og vil bestille ferien sin tidlig. Sist, men ikke minst, så er det mange som bruker lånet sitt på å bemanne eksisterende gjeld.

Lovpålagt kostnadseksempel: 175 000 kr o/5 år, nominell 11,66 prosent, effektiv 12,82%. Kostnader 59 227 kr, totalt 234 227 kr. Netbetaling varierer: 1-15 år. Effektiv rente: 6,82 – 48,76 prosent

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.