Hjem Nyheter Steinar Mundal forteller raust om livet

Steinar Mundal forteller raust om livet

(ARKIVSAK: Denne saken ble første gang publisert i Byavisa 8. oktober 2018)

Steinar Mundal er politimannen som skiftet yrke og ble herrelandslagstrener i langrenn på heltid. Først i Canada i 1991, syv år senere for Norge. Men jaget etter en karriere og lysten på å lykkes i det han foretok seg holdt på å koste ham livet.

–Etter at jeg jobbet meg tilbake, klarte jeg å få et annet perspektiv på livet, forteller Steinar Mundal overfor Byavisa Drammen.

Respekt 

Underveis på veien tilbake til livet har sogningen bosatt på Konnerud endret sitt syn på mennesker, både seg selv og andre.

–Jeg respekterer både de som er vellykket og de som sliter. I dag har jeg stor glede av å snakke med dem som sliter med rus, psykiske problemer eller dårlig selvtillit. Alle har mye å gi dersom de blir sett. Alle er mer enn den du ser, sier han.

Raushet 

På kulturkvelden i Fjell kirke tirsdag – i regi av Familiehjelpen Fjell, Buskerud innvandrerråd og Fjell kirke – er temaet raus. Et ord Mundal kjenner godt til.

– Raus betyr for meg å gi av seg selv til dem som trenger det der og da, sier han.

Diakon i Fjell kirke, Signe Myklebust (t.v.), Trine Lise Hansen og Linda Moen ved Familiehjelpen Fjell og leder av Buskerud innvandrerråd Bijan Gharkahani har de siste årene samarbeidet om kulturkvelden i Fjell kirke. Arkivfoto: Marianne M. Jonassen

Da Steinar Mundal mistet jobben på skilandslaget for herrer i 2005 var han langt nede, fysisk som psykisk. Sakte men sikkert jobbet han seg tilbake og fikk ny tillit av Skiforbundet i 2008. Da som en del av det norske trenerapparatet i herrelandslaget i langrenn. I våres gikk 67-åringen av etter tre sesonger som fysisk trener på det norske kvinnelandslaget i skiskyting. Som privatperson, politimann og trener har Mundal selv mange opplevelser hvor andre har vært rause mot ham. Og han innrømmer at det er ikke alltid har vært like enkelt å ta imot rausheten andre har gitt ham.

–Det er jeg som må vise vilje til å ta imot. Jeg har lært at alle kan feile, men at vi alle kan komme tilbake igjen, poengterer han.

Det lille ekstra

Å vise raushet ovenfor andre mennesker kan fungere som små drypp i hverdagen, mener Steinar Mundal, og får medhold av helsesøster Linda Moen og Trine Lise Hansen ved Familiehjelpen Fjell, leder av Buskerud innvandrerråd Bijan Gharahkhani og diakon i Fjell kirke Signe Myklebust.

–Å være raus trenger ikke være mer enn å gi et lite nikk, et smil eller en hyggelig kommentar til medmennesker, sier Mundal.

Diakon i Fjell kirke, Signe Myklebust, har tro på åpenhet og avslappede skuldre.

– At ingen er bare den du ser, sier mye om hva raushet er, forteller hun.

–Samarbeid er i seg selv bærekraftig. Er du raus med seg selv, da kan du være det mot andre også, mener Bijan Gharahkhani.

–Når du gjør noe godt for andre, gjør du noe godt for deg selv. Du vil føle deg bedre ved å vise raushet, sier Trine Lise Hansen.

–Du må ha respekt for deg selv og andre, og vise det gjennom å inkludere og bry deg om andre. Små ord forteller ofte hva raushet innebærer, understreker Linda Moen.

Vær raus

Tema på Verdensdagen for psykisk helse er i år «vær raus».

Trine Lise Hansen ved Familiehjelpen Fjell ønsker å skape bevisstgjøring på at vi alle har en psykisk helse å ta vare på, samt å øke kunnskapen om hva som gir gode levevaner – og derigjennom å utfordre folk til å vise raushet i hverdagen.

Hansen referer til forfatteren Kathrine Aspaas bok «Raushetens tid».

– «Raushet er å unne andre suksess. Raushet er å våge åpenhet. Raushet er å lytte til andre. Raushet er å våge å feile. Raushet er å tillate andre å feile. Raushet er å hjelpe andre. Raushet er å ta et skritt tilbake før vi dømmer andre. Raushet er å tilgi oss selv – og andre. Raushet er å konfrontere med vennlighet. Raushet er å sette grenser med vennlighet. Raushet er å takke vennlig nei til det som ikke gir oss glede».

[email protected]