SPORTY: Lokale krefter fra personalet i Klokkergaarden Kultur- og Naturbarnehage stilte sporty opp som skuespillere under Lanternefesten. Fra v. Vera Bekkelien, Thorbjørn Ottersen, Line Marit Hagenlund og Lars Båtnes Mikaelsen. Tom Helgesen

Stemningsfullt på Friluftsmuseet

Skrevet av Tom Helgesen
25.11.2019 10:42

Klokkergaarden Kultur- og Naturbarnehage på Friluftsmuseet arrangerer hvert år en Lanternefest. Med hjemmelagde lykter vandret alle barnehagebarna fra Klokkergaarden og bort til Vikebygningen i skumringen på onsdag.

I skumringstimen var det svært stemningsfullt å bivåne smårollingene som sang «Lanterne, lanterne. Sol og måne og stjerne». På denne tiden av året har barnehagebarna fra Klokkergaarden Kultur og Naturbarnehage alltid en slik Lanternefest. I litt slapsete nysnø gikk det lysende toget etter hvert under en «portal» av hender fra de voksne tilskuerne på den siste delen av marsjen.

Gode mot hverandre

– Lanternefesten skal minne oss om at vi skal ta vare på hverandre, hjelpe hverandre og være gode mot hverandre, forteller Trine Sørlie, styrer i Klokkergaarden Kultur og Naturbarnehage.

– Foreldre, søsken, besteforeldre og øvrig familie lagde en portal som barn og voksne gikk gjennom, og deretter dannet vi ring og sang, sier Sørlie.

PORTALEN: Foreldre, besteforeldre og andre slektninger danner en portal over barna under Lanternefesten Foto: Tom Helgesen

Grete Nordli, barnehagens eier, ønsket velkommen og sa blant annet at om sommeren har vi sunget, lekt og gledet oss over sol og blomster, fugler og kryp. Høsten setter oss i en litt annen stemning, blir tankefulle og kanskje litt mer selvopptatt. For å ikke bli overveldet av mørket kan vi tenne vårt eget lille lys, så det kan skinne for oss og for andre. Ved hjelp av litt roping ble det også besøk av Lanternemannen, en populær kar med sin kurv full av kaker.

Helgenen St. Martin

Lanternefesten er bygd på legenden som er knyttet til helgenen St. Martin. Så derfor dramatiserte fire av de voksne i barnehagen denne legenden for de fremmøtte til slutt. Legenden handler for øvrig om den unge offiseren Martin som en kald vinterkveld kom ridende sammen med noen kamerater. Ved byporten sto en nesten naken tigger og skalv av kulde. Martin hadde ingen penger med seg, så han delte kappen sin i to med sverdet sitt og ga tiggeren den ene halvdelen. Legenden viser altså at det er viktig å spre lys til andre, og å være hjelpsom og gavmild.

red@byavisadrammen.no

 

[annonse]