Hjem Nyheter Stor pågang for (hjemme)biblioteket

Stor pågang for (hjemme)biblioteket

– En slik situasjon har vi på biblioteket aldri stått i før. Men det å ha folk i fokus er så innarbeidet at når vi ikke kan ta imot brukerne på vanlig måte, så finner vi rett og slett på noen nye måter. Vi liker å være kreative og tenke nytt, sier avdelingsleder i Drammensbiblioteket, Monica Nyhus.

Nyhus mener det er viktigere enn noensinne at folk får tilgang på bøker slik at hverdagen blir mer meningsfull i en vanskelig periode for alle.

Populær tilbud

– Det er viktig for de som sitter hjemme både med hjemmekontor og hjemmeskole å få tilgang til kvalitetssikret informasjon og meningsfull avkobling, sier Monica Nyhus.

Ditt Hjemmebibliotek og Barnas Hjemmebibliotek ble opprettet da man så behovet for å informere over nett.

– Som bibliotek har vi et mandat om folkeopplysning, og i tider som dette hvor alt er stengt og det kan være vanskelig å finne riktig informasjon, er det ekstra viktig, sier hun.

Etterspørselen har vært stor. Det er tydelig at dette er et veldig populært og etterlenget tilbud. Det har også vært økt etterspørsel etter de digitale tjenestene som for eksempel lån av e-bøker via appen Bookbites og aviser via Pressreader.  Her har ansatte ved Drammensbiblioteket gjort klar bøker til sine brukere. Foto: Drammensbiblioteket

Er det noe typiske bøker folk spør etter?

– Det bestilles selvsagt mye påskekrim og barnebøker, men også mye annet. Spennet er stort, altså alt fra stoff om reformasjonen til Kaptein Supertruse. Det er helt tydelig at den som bestiller gjør det for hele familien, forteller Nyhus.

Det er størst pågang hos bibliotekene i Drammen og Mjøndalen.

Kreativ formidling

Avdelingsleder forteller at de har mange ansatte som er på hjemmekontor og det tror hun gjør at de blir ekstra kreative. En av dem er Maria Balog Meldalen som har spilt inn eventyrfilmer sammen pusen sin.

– Tanken var at jeg selv synes alt blir mye hyggeligere hvis en katt er med, og at andre også forhåpentligvis vil synes det. Spesielt nå når det er tøffe tider, ser jeg mye på kattevideoer! Og så har jeg jo vanligvis ikke lesestund, så håpet var at fokuset skal være på pus, og ikke på meg, sier Meldalen.

Podcast

Biblioteket er i ferd med å teste ut nye metoder for å nå ut til brukerne.

– Vi planlegger flere aktiviteter der de ansatte formidler litteratur på nye måter. I dag

har vi for eksempel testet ut innspilling av podcasten vår hjemmefra.  Det fungerte fint, til tross for at deltagerne satt i hver sin by. Det er mye som er mulig bare vi har riktig utstyr og innstilling, sier Nyhus.

Noe annet de bruker tiden sin på nå er å finrydde biblioteket slik at det ryddig og fint til når brukerne er tilbake til biblioteket.

– Vi savner brukerne og vil gjøre alt vi kan for å bidra til at hverdagen blir fin. Dette er vårt bidrag til dugnaden og vi håper det kan være en liten hjelp mot brakkesyke, avslutter hun.

[email protected]