Hjem Nyheter Storhotellet er åpnet

Storhotellet er åpnet

– Dette hotellet er ufattelig kjærkomment, sa avtroppende ordfører Tore Opdal Hansen da han sist fredag erklærte Quality Hotel River Station for åpnet. Byen har manglet et stort konferansehotell, og det nye hotellet vil dekke et stort behov, fortsatte ordføreren.

Et hundretall drammensere og andre knipset ivrig med mobilene da ordføreren deretter klippet over et bredt bånd i nasjonalfargene. Så fulgte bløtkake, underholdning og omvisninger i høyhuset, som har fått både positiv og negativ oppmerksomhet i byggetiden.

Hotellet
Hotellet har 247 gjesterom. Byggherre og eier er Bane NOR, som tydeligvis har penger til mer enn skinner og signalanlegg.

Hotellet skal drives av Nordic Choice Hotels, den nordiske grenen av en amerikansk kjede med 6300 hoteller i 35 land. Petter Stordalen er leder og storaksjonær i Nordic Choice Hotels, som ekspanderer raskt og omfatter rundt 200 hoteller. 

Den primære målgruppen er visstnok arrangører av kurs og konferanser, og hotellet har et betydelig antall møterom. Det største har plass til flere enn 400 personer.

Høyt hotell med langt navn
Det nye hotellet er godt synlig i bybildet, og meningene har haglet i sosiale medier i lang tid. Ettersom folk flest sjelden bor på hotell i hjembyen, er det høyden og det uvante navnet som har fått størst oppmerksomhet. Hotellet reiser seg høyt over de lave hvite husene som ellers lenge har satt sitt preg på Strømsø, og det har utvilsomt redusert utsikten fra enkelte boliger. 

Mens drammenserne har ulike meninger om hotellets navn, høyde og arkitektur, er det neppe stor uenighet om at det innvendig fremstår som moderne, praktisk og vellykket med tanke på behovene et moderne konferansehotell skal dekke. 

Navnet Quality Hotel River Station er ganske originalt. Ellers i verden er det bare River Station Suite Hotel på et nokså avsidesliggende sted langt nord i Canada som heter noe lignende. På folkemunne har hotellet fått tilnavnet Brunosten.

«River station» (elvestasjonen) er et flott navn, men det hjelper lite når det aldri har vært brukt i de noe over 150 årene det har gått tog til og fra Drammen. Forvirringen blir ikke mindre av at stasjonen vekselvis kalles Drammen sentralstasjon, Drammen togstasjon og Drammen stasjon på hotellets egen nettside.

Kontantfritt hotell
Har du bare kontanter, kommer du til kort. Men hvem betaler egentlig hotellregninger med kontanter i 2019? Hotellet er kontantfritt, blant annet for å hindre ran og andre uhumskheter.

KNUT ANDERS ANDERSEN

Drammens hoteller opp gjennom årene
Tidligere var det hoteller både på Strømsø og Bragernes. Nå er alle på Strømsø. Det er Scandic Ambassadeur Hotel (tidligere Central Hotel), Rockehotellet Comfort Hotel Union Brygge og Clarion Collection Hotel Tollboden, de to siste i samme kjede som det nyåpnede storhotellet.

En oversikt fra femtitallet viser en lang rekke hoteller som da var i full drift, blant dem Britannia Hotell, Royal Hotell og Victoria Hotell, alle tre med engelskinspirerte navn. Opp gjennom årene har byen dessuten hatt mange små hoteller, gjestgiverier og hospitser.

De mest kjente hotellene på Bragernes var Grand Hotel på torget og Park Hotel ved Gamle kirkeplass. Grand åpnet i 1909 og brant ned i 1970. Park ble åpnet i 1962 og lagt ned i juli 2018. Det er ingen kjente planer om noe nytt hotell på Bragernes, men noe kan skje nå som det nye sykehuset kommer. Men det er bare noen minutters togtur fra Brakerøya til Drammen stasjon, der det er gangavstand til flere hoteller. 

 Severdig i Drammen
Det blir stadig mer vanlig å både finne og bestille hoteller på nett, enten direkte til hotellene eller på en av de store søkemotorene som for eksempel booking.com og expedia.no. Der finnes det både informasjon om hotellene og om attraksjoner i nærområdene. Informasjonen kan av og til overraske. 
Expedia.no: «Quality Hotel River Station ligger ved The Strip og ved elvepromenaden i Drammen. Hvis du er på utkikk etter aktiviteter, er Drammen havn og Drammen skisenter verdt et besøk, mens Oslofjorden og Inner Oslofjord kan friste med vakre naturomgivelser. Drammensbadet og Drammen Ridesenter er også verdt et besøk.» 

Expedias øvrige informasjon om byens nye hotell overbeviser heller ikke: «Dette overnattingsstedet har ingen resepsjon. Du må kontakte overnattingsstedet på forhånd via kontaktopplysningene i bestillingsbekreftelsen for å avtale når/hvordan innsjekking skal skje.»

Booking.com lister opp Drammen Sykehus som hotellets nærmeste attraksjon og legger til at byens øvrige attraksjoner er Shanty Heisen, Kiwi Expressen og Juv Heisen.

Hotels.com skriver at det fra hotellet er ett minutt til fots til Oslofjorden. 

Det nye hotellets ledelse kan selvsagt ikke styre hva andre skriver på nettsidene sine, men ett og annet tips kan være nyttig.

[email protected]