Hjem Kultur Storslått spenningsroman fra drammenser

Storslått spenningsroman fra drammenser

«Dronningen» av Tove Taalesen er en underholdende, spennende krim som for første gang har plott fra Slottet. Gjennom historien i «Dronningen» får leseren et fascinerende og underholdende innblikk bak fasaden i den lukkede verden ved «vårt eget lille slott». Forfatteren er fra Drammen. Hun kan sine saker etter å ha jobbet ved slottet i over ti år. 

– Dette er en bok for de som er som meg, sier Tove Taalesen. «Dronningen» er perfekt for alle som elsker en spennende, underholdende krim, elsker de kongelige og er nysgjerrige på hva som foregår bak de tykke slottsmurene.

Tove Taalesen vokste opp på Konnerud. Langrenn var en viktig del av barndommen og hver søndag gikk turen inn til Hellashytta fra barndomshjemmet på Øvre Skjelsbekk. 

Helt fra hun var liten jente har hun reist på hjemmekamper på Marienlyst for å heie på favorittlaget Strømsgodset, og fortsatt er hun stor fan.

Taalesen jobbet som servitør på restauranten Glass på Bragernes før hun begynte å jobbe ved Det kongelige hoff for Kong Harald og Dronning Sonja. Der jobbet hun også i uniform. Hun var den første kvinne som hadde stillingen lakei ved det kongelige hoff. Hoffet har beholdt de tradisjonelle titlene som lakei, knekt og taffelbetjent. Lakei er en uniformkledd tjener.

– Jeg vokste opp med moteikonet Lady Di, og beundret den modige kvinnen som utfordret de etablerte normene. Hun var en ekte fashionista som levde et liv vi andre bare kunne drømme om i London. 

– I barndommen min på Konnerud husker jeg spesielt godt den respekten mine besteforeldre og foreldre viste for kongehuset. Særlig innsatsen kongefamilien gjorde under krigen var gjenstand for takknemlighet fra mine besteforeldre.

Drammensrelatert

«Dronningen» er en nervepirrende krim som utspiller seg på Slottet og på flere kongelige eiendommer. Det er en underholdende historie der den regjerende monarken i Norge er en dronning. Denne sterke kvinnen er familiens overhode, har tronen, slottet og makten. Så truer noen med å ta fra henne alt. Hun klarer seg ikke uten en annen interessant og sterk kvinne, en nyansatt lakei som kommer fra Drammen i romanen. 

I tillegg til at forfatteren er fra Drammen, er det gjennom en av hovedpersonene altså en del linker til Drammen i romanen.

– For alle som er interessert i kongelige og liker serier som Downton Abbey og The Crown, vil de finne mye å like i «Dronningen». Boken har dessuten spenning helt til nest siste setning i boken. 

– Drammen er byen i mitt hjerte, det er ekte kjærlighet fra min side, sier Taalelsen. Foto: Geir Arneberg

Ekstraordinært på slottet

Krimromanen viser slottsmiljøet fra innsiden. Den viser lagdelingen med de ansatte i hoffet og hvordan det tradisjonelle hierarkiet i hoffet kan skape utfordringer for karakterene. 

Tove Taalesen er betatt av slott og besøker gjerne historiske bygninger når hun er på reise og mener vi kan lære mye av å betrakte livet bak de tykke slottsmurene.

– Det er min erfaring at slott setter oss i direkte kontakt med fortiden vår. For eksempel kan ikke et slott fungere uten å gjenspeile det anakronistiske, lagdelte samfunnet som verden utenfor slottsmurene har utviklet seg vekk fra. Herskap og tjenere, Upstairs, Downstairs, lever i beste velgående på innsiden. Slottet og monarkiet kan hjelpe oss med å forstå fortiden vår. De er symboler på det bestående. Det som varer. Alt det som lov og orden beskytter. 

– I boken «Dronningen» får leserne en mulighet til å komme bak fasaden og oppleve stemningen i et slott, få være med på gallamiddag og slottsball. Og det er farer som truer med å ta fra dronningen alt og som får den nyansatte lakeien til å angre på at hun takket ja til en jobb ved hoffet. Dette er spennende lesning, lover Tove Taalesen.

Illustrasjon: Stine-Merethe B. Johansen

Pro-monarki og respekt

Drammenseren har gode minner fra sine ti år som lakei ved Det kongelige hoff og har den høyeste respekt for våre kongelige.

–Vi har en fantastisk kongefamilie som representerer Norge på en utmerket måte. Kongeparet viser stor takknemlighet for den innsatsen de ansatte i hoffet gjør, og jeg er stolt av å ha jobbet for kongen og dronningen.

– Med «Dronningen» som din krimdebut, er det vel naturlig å spørre om du er den nye krimdronningen i Norge?

– Jeg har allerede blitt kalt det av en bokhandler. Jeg har fått fantastisk tilbakemelding fra de første leserne av boken. Vi trenger flere norske kvinnelige forfattere, og min bok skiller seg ut fra andre krimbokforfattere. Her finner ikke leseren den stereotypiske etterforskeren som er ensom og drikker for mye. I min bok møter leseren sterke og interessante kvinner i hovedrollene som lever i et miljø vi alle er nysgjerrige på. Jeg elsker å skrive, og det kommer flere bøker fra slottsmiljø fra min hånd fremover, så om noen vil kalle meg krimdronning må jeg vel ta det som et kompliment.

Bokhandlerne i Drammen 

«Dronningen» er tilgjengelig fra 10. juni på nett og i bokhandlere. 

– Jeg er imponert over bokhandlerne i Drammen. Som de står på for bøkene! Jeg ønsker virkelig at vi sammen kan løfte denne romanen og nå så mange drammensere som mulig denne sommeren. Jeg kommer gjerne og signerer og skal reise rundt og besøke så mange bokhandlere som mulig.

– Drammen er byen i mitt hjerte, det er ekte kjærlighet fra min side. Jeg savner byen og det føles som jeg kommer hjem hver gang jeg ser Drammenselva og torget. Kanskje jeg flytter tilbake og skriver bøkene mine her, sier drammensforfatteren Tove Taalesen.

[email protected]