Hjem Sport Stortalentet Mats Hval med «brune gener» tar en Frida Karlsson

Stortalentet Mats Hval med «brune gener» tar en Frida Karlsson

Den aktive gutten starta selvsagt idrettskarrieren tidlig i Mjøndalen IF (MIF), men det er få 16-åringer som fremdeles driver med tre forskjellige idretter. 

– Det starta med allidrett allerede i førskolealder. Jeg har også alltid vært glad i å gå på ski i helgene og dra på fotballkamp med farfar. Det har derfor blitt fotball om sommeren, og bandy og langrenn om vintrene. I år har jeg ikke fått spilt så mye bandy på grunn av skade i hofta og på innsiden av låret, forteller han. Fysioterapibehandling av mjøndøling Jens Martin Støten har imidlertid gitt resultater, og uansett har det heldigvis stort sett gått bra å gå på ski i vinter, sier Mats. 

Sterk skisesong

Skisesongen så langt har vært bra. I Hovedlandsrennet (uoffisielt NM for 16-åringer) var det 300 påmeldte løpere i gutter 16 år. Mats fikk en sterk 18. plass på 7,5 km kun syv sekunder unna topp ti som var målet for sesongen. 

– Jeg fikk til slutt 15. plass på sprinten der jeg blir taklet av en annen i kvartfinalen og faller. Siste dag får jeg med meg en sølvmedalje på stafetten, der vi kun er noen få centimeter fra gullet, sier han fornøyd. Det må nevnes at Mats gikk en førsteetappe for Buskerud det virkelig luktet svidd av og vekslet som nummer tre. 

Mats Hval, Mjøndalens multitalent, er både aktiv langrennsløper, bandy- og fotballspiller. Foto: Tom Helgesen.

Trener seks dager i uka

– Trener du mye for å komme i så god form?
– Jeg trener seks dager i uka, for jeg har som regel en hviledag. Noen uker har jeg imidlertid flere økter om dagen, og det er trener Geir Olsen som sammen med meg setter opp en treningsplan fra måned til måned. Jeg trener veldig variert siden jeg driver med flere idretter, men om vinteren blir det selvsagt mange timer på ski på MIF-hytta og rundt på Mjøndalsskauen ellers, forteller Mats. 

Den aktive tenåringen spiller litt golf om sommeren, og på varme dager tar han gjerne sykkelen fatt sammen med noen kompiser og drar til Hagatjern for en dukkert.

Elsker å være i bevegelse

Mats Hval driver med idrett fordi han synes det er veldig morsomt, for han elsker jo å være i bevegelse hele året. – Det er også bra stemning på treningene, og miljøet er veldig godt i MIF-ski. Vi har ei bra treningsgruppe som heter «mellomgruppa» der det er ungdommer fra 13-16 år. Alle i gruppa er gode venner og har det morsomt på treningene samtidig som vi greier å «pushe» hverandre bra. Jeg trener også med Team Drammen der Geir Olsen og Knut Inge Fossli er trenere. Der får jeg matchet meg veldig bra, mener den spreke mjøndølingen. 

– Hva er de største forskjellene på lagidrettene dine og langrenn? 

– Det er vel at i langrenn er det bare opp til meg og ingen andre. Hvis jeg gjør det dårlig, så kan jeg bare takke meg selv. På fotball og bandy er det mer opp til hele laget. Der kan jeg for eksempel ha en litt dårlig dag, mens lagkameratene likevel kan sørge for et bra resultat. I tillegg er det jo også en veldig bra garderobekultur i lagidrettene da, sier den allsidige karen.

Mats Hval har skikkelig brune gener med landslagspiller Jørgen Hval som oldefar. Her MIFs finalelag i 1937 som vant cupfinalen. Bak fra venstre Bjarne Pettersen, Arthur Simensen, Jørgen Hval, Oddmund Andersen, Einar «Gubbe» Andersen, Trygve «Trusj» Halvorsen, Åge Nilsen og Harald Temte. Foran fra venstre Roald Amundsen, Sverre Nordby og Hans Andersen. Foto fra boka «MIF i hundre» 2010.

Flere forbilder 

– Oldefar Jørgen Hval var jo en strålende bandy- og fotballspiller i MIFs storhetstid på 1930-tallet med blant annet flere A-landskamper i fotball. Er han et forbilde for deg?

 – Ja det er han så absolutt. Det han har fått til er inspirerende. Ellers har Petter Northug alltid vært et forbilde for meg, og jeg liker også veldig godt Karsten Warholm. 

– Har du satt deg noen mål framover? 

– Målet neste år er å få til mange bra resultater i Norgescupen i langrenn og gjerne også en pallplass. Langt, langt fram har jeg jo en drøm om å få en VM- og OL-medalje individuelt. Langrenn blir nå min hovedidrett, og valget ble egentlig tatt når jeg måtte søke videregående. Jeg vil nemlig ikke bli halvgod i noe, men best! Jeg valget langrenn fordi det er det jeg liker aller best, selv om jeg også er veldig glad bandy og fotball også, sier den sympatiske 16-åringen fra Mjøndalen. 

Det koster ikke bare blod, svette og tårer for å nå norgeseliten i langrenn, men også økonomisk. Fram til nå har foreldre og besteforeldre vært gode sponsorer. For å satse videre på et høyt nivå, er drømmen til Mats å få noen eksterne sponsorer i tillegg. 

[email protected]