Hjem Nyheter Stortinget tok frem Grunnloven

Stortinget tok frem Grunnloven

– Mange av oss forbinder 17. mai med store forsamlinger, taler og aktiviteter på skolene rundt om i landet, barnetog og feiring i festlig lag. I år må vi stå sammen, hver for oss, i feiringen av Grunnloven, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Grunnloven i fokus
– Dette er året for å løfte frem og gjøre stas på selve hovedpersonen, bursdagsbarnet Grunnloven, enda mer enn vi pleier, sier stortingspresidenten.

Inne på Stortinget ble Grunnloven hentet opp fra sikringshvelvet, og hendelsen kunne følges på Stortingets Facebook-side på nasjonaldagen. 

Det tilhører sjeldenhetene at Grunnloven tas opp fra hvelvet. Etter krigen har Grunnloven kun vært fremme i 1989 og i 2014. I mer enn 200 år har Grunnloven fastlagt verdiene og rammene for fellesskap og tilhørighet for alle som bor i Norge.

– Grunnlovens betydning for samfunnet vårt har blitt enda tydeligere under koronapandemien. Stortinget har under pandemien lagt stor vekt på at vi skal kunne være en beslutningsdyktig forsamling, følge demokratiske spilleregler og Grunnloven også i krisetid, sier Trøen.

Kommer til å savne barnetoget
I år er det 150 år siden et av de første barnetogene vi vet om ble arrangert i Oslo. Det passerte Stortinget på Karl Johans gate. I år var barnetoget avlyst.

– Noe av det aller fineste med 17.mai er barnetoget. Jeg kommer til å savne å stå på Stortingets balkong, og aller mest kommer jeg til å savne Oslo-barna som smiler og vinker, hurra-ropene og skolefanene ledet an av korpsmusikken, sa stortingspresidenten før den store dagen. 

[email protected]