Hjem Nyheter Strandhogg og historiske spor rundt Drammensfjorden

Strandhogg og historiske spor rundt Drammensfjorden

Rundturer kan startes hvor som helst i runden Drammen-Hyggen-Klokkarstua-Verket-Svelvik-Drammen. Uansett er dette en forholdsvis enkel sykkeltrasé på snaue 60 kilometer. Unntaket er stigningene opp til Klokkarstua, og de får du uansett hvilken vei du sykler. Starter du fra Drammen og tar veien om Hyggen, kommer stigningene i Grimsrudveien fra Selvik mot Klokkarstua. Motsatt vei blir det enda mer stigning på kortere tid opp fra Verket til Klokkarstua.

Trafikken stilner

For enkelhets skyld tar denne turbeskrivelsen utgangspunkt fra Drammen og følger østsiden av Drammensfjorden. Fra Brakerøya lønner det seg å krysse motorveien like ved Protan og deretter tråkke sykkelveien langs Lierstranda. Videre tråkker du lett forbi praktfulle Gilhus gård, Linnesstranda med sitt naturreservat og Gullaug. Trafikken stilner heldigvis merkbart der du tar av E 134 og følger Grimsrudveien mot Hyggen. Det er mye fine sykkelveier, men slett ikke på hele strekningen. Hele veien utover her er det imidlertid badeplasser som frister hvis været er varmt og godt, og blant annet kan Gilhusodden, Engersand og Lahellholmen anbefales. Enklest er det nok likevel å hive seg ut i vannet ved Hyggenstranda eller Jerdalstangen, for der ligger stranda og frister bare noen få meter fra Grimsrudveien.

Historiske funn

Oppe i bakkene fra Selvik ser du etter hvert de gamle og flotte Selviggårdene på venstre hånd, og på den søndre er også hovedbygningen fredet. For ikke så mange år tilbake ble det funnet en iransk sølvmynt fra år 805 i en kornåker her, og dette forteller oss at nå er vi ved eldgammel kulturmark. Ikke lenge etter kommer kursendring inn Åsheimveien, og litt mer slakke stigninger følger før vi er oppe ved Hurum kirke. Kirken, som opprinnelig er fra 1150, er selvsagt også fredet. Den ligger idyllisk til oppe på Klokkarstua i tidligere Hurum kommune. Vis á vis Hurum kirke står også bautaen av Iver Huitfeldt. Den ble satt opp i 1910, 200 år etter at han falt i slaget ved Køge Bugt under Den store nordiske krig i første del av 1700-tallet.  Kirken var for øvrig valgkirke i 1814. På Hovtun på Klokkarstua kan du kjøpe deg både mat og drikke hos Klokkeren Landhandel & Spiseri, et sjarmerende og koselig sted med praktfulle omgivelser. 

Tangen Fjordpark har noe for de fleste, og den flotte badeplassen ligger omtrent midtveis mellom Svelvik sentrum og Drammen by. Foto: Tom Helgesen

Ekstremt landgrunt

Her lå tidligere gården Hov, så stedet kan hatt religiøs betydning også i hedensk tid. Bakkene ned til Verket går for øvrig mest utover bremsene, og vi er glade for at vi sykler i denne retningen. For disse motbakkene ville nok blitt i tøffeste laget for hverdagssyklister. Hele Verket er en stor sandmorene, så derfor er det ekstremt landgrunt fra stranda ved Søndre Verksøya ved Verket. Badevannet er herlig, men du må langt ut for å få dyppa deg. 

I Søndre Verksøya naturreservat er det observert flere sjeldne rødlistearter. Dette er en av to kjente lokaliteter i Norge for veivepsen, og her er det i tillegg funnet et par tovinger som har nettopp dette reservatet som sitt eneste kjente leveområde i Norge.

Historisk er Verksøya også svært interessant, og mellom 1779 og 1832 tilhørte Verksøya det Schimmelmannske glassverk på Verket. Nede ved ferjeleiet står det en infoplakat om alle forsvarsverkene som har eksistert ved Svelvikstrømmen gjennom mer enn 200 år. Ved siden av plakaten står en svartmalt mine, for miner var hovedforsvaret av Svelvikstrømmen i det hendelsesrike året 1905. 

Norges korteste

MF «Svelviksund» trafikkerer Norges korteste bilfergetur. Ferja over Svelviksundet, som forbinder Asker med Drammen, har travle tider om dagen. Da avisas utsendte medarbeider var med, var det noen biler som ikke kom med på turen over grunnet plassmangel. Båten tar også med syklister, ja, vi fikk gratis skyss til og med! Også litt rart å tenke på at dette var forbindelsen mellom Hurum og Svelvik for et drøyt halvår siden. Fylkesmessig var sundet grensa mellom Buskerud og Vestfold, men nå er det Viken på begge sider av Svelvikstrømmen.

Sjarmøretappen 

Det er vel ikke mer enn fem minutter over sundet, og ved landkjenning er du rett inne i Lalla Carlsens park. Den kjente sangeren og skuespilleren har fått sin egen, lille park oppkalt etter seg i fødebyen. På turen nordover passerer du Svelviks sjarmerende og ”sørlandske”, hvite trehusbebyggelse. Her er det best å ta det rolig og bare nyte synet. Langs Svelvikveien mot Drammen må du også klare deg uten sykkelvei flere steder, men stort sett er biltrafikken til å leve med.

Bading kan det bli ei råd med her også, for det ligger flere strandperler langs veien som frister. Tangen Fjordpark har noe for de fleste, og den flotte badeplassen ligger omtrent midtveis mellom Svelvik sentrum og Drammen by. Her er det både egen volleyballbane og badebrygge med stupebrett. Før håret får tørka, er det bare å sette seg opp på sykkelsete og ta fatt på sjarmøretappen tilbake til Drammen.

[email protected]