Hjem Nyheter Suksessforfatter fra Konnerud starter eget forlag

Suksessforfatter fra Konnerud starter eget forlag

“En skikkelig digg kokebok” lå hele 23 uker på bestselgerlisten i 2019, og ble trykket i åtte opplag og 25 000 eksemplarer. Hanne-Lene Dahlgrens debut som kokebokforfatter ble en sjelden suksess.

Nå har kokebokforfatteren fra Konnerud og Lier bestemt seg for å satse alt, og gir ut oppfølgeren på eget forlag.

– Å gi ut bok selv på eget forlag betyr mye mer arbeid enn når man har et stort forlag i ryggen. Men jeg ville ha kontroll på hele prosessen, og eie mitt eget materiale, det er derfor jeg gjør dette. I tillegg ønsker jeg å skape forandring i samfunnet med de pengene jeg tjener på bøkene mine, da trenger jeg rett og slett en større del av kaken for å få det til, sier hun.

Entusiast Forlag er navnet på Hanne-Lene Dahlgrens nye baby, og gjør at hun nå kan kalle seg forlagssjef i tillegg til kokebokforfatter, programleder, influenser og vegetarentusiast.

Å balansere alt dette med et hektisk småbarnsliv i Lier krever nøye planlegging, og Hanne-Lene har fått god nytte for sin bakgrunn som Google-analytiker.

– Jeg måtte hente frem analytikeren i meg for å forstå alt som skjer i bokbransjen. Hvem distribuerer? Hvem trykker bøkene? Hva koster trykkeriene, og hva bestemmer prisen? I tillegg har jeg måttet knytte til meg ulike konsulenter, for jeg trenger for eksempel språkvaskere, korrekturleser, fotograf, og ikke minst har jeg måttet lage egne avtaler med bokhandlerne, forteller hun.

Blir konkurent

På spørsmål om hva hun tror Gyldendal føler om å miste henne som forfatter, forteller hun at det var en lang prosess å bestemme seg for å forlate de trygge rammene. Samtidig var hun nok ikke en helt typisk forfatter for forlaget.

Forfatter Hanne-Lene Dahlgren starter sitt eger forlag. Foto: Line Dammen– Jeg tror ikke det er så mange som blander seg borti alle deler av prosessen hos et stort forlag sånn som jeg gjorde, så de synes sikkert det er deilig å slippe den delen, selv om de selvsagt gjerne ville gi ut min neste bok også. Vi skilles absolutt som gode venner, selv om vi nå er konkurrenter,  forklarer hun.

Hanne-Lene må derfor klare seg uten en tradisjonell redaktør når hun gir ut sin nye bok, men det er hun ikke bekymret for.

– Min viktigste redaktør vil alltid være leserne, og de bruker jeg flittig i prosessen med å utvikle bøkene mine. Deres tilbakemelding er det viktigste, og jeg opplever at det å ha kunden i fokus er hele min suksessformel. Uten å henge ut de tradisjonelle forlagene, så er det jo ikke så mye innovasjon i akkurat manusutforming-prosessen på kokebøker. Og siden jeg ikke vet hvordan det alltid har blitt gjort, så kan jeg heller ikke gå i den gamle fella, sier hun.

Velger norsk trykkeri

Den nybakte forlagssjefen har også valgt å trykke oppfølgeren til “en skikkelig digg kokebok” på et norsk trykkeri, selv om det er om lag  20 prosent dyrere enn å trykke i utlandet.

De fleste norske forlagene trykker i dag bøkene sine i land som Latvia, Ungarn og Ukraina.

– Jeg vil at dette skal være en kortreist bok, og trykker den på Rud i Sandvika like utenfor Oslo. Derfra er det kort vei til forlagssentralen, der bøker blir lagret og sendt videre til bokhandlene. Boken skal trykkes i miljøvennlige materialer, og være svanemerket. Det finnes ikke så mange som trykker bøker i Norge lenger, og det synes jeg er synd. Jeg vil være tett på hele prosessen, og så synes jeg det er viktig å opprettholde trykkerikompetansen i Norge. Det blir litt dyrere for meg, men prisen for bokkjøperne skal bli den samme, sier hun.

Den ferske forlagssjefen har store planer for sitt nye forlag.

– Det er ikke bare egne bøker jeg ønsker å gi ut, jeg vil at Entusiast forlag skal bygges videre til å spre viktig kunnskap på en annerledes måte, for å forhåpentligvis virkelig gjøre en endring i verden. Men en ting av gangen, først “En skikkelig digg kokebok 2” som lanseres i november, og så har jeg fem andre konkrete ideer etter det som jeg skal jobbe med, sier hun.

[email protected]