Hjem Nyheter Superwash garn er en plastbelagt bestselger

Superwash garn er en plastbelagt bestselger

På Naturvernforbundets nettside ligger en artikkel fra i fjor som nå dukker opp i sosiale medier. Her beskrives superwashgarnet som ikke lenger naturlig ull, plagg mister lett fasongen, ulla mister sin selvrensende effekt og blir fortere illeluktende.

Superwashgarnet kom før vaskemaskiner hadde ullprogram. Det ble dermed en suksess for de som likte strikkeplagg, siden den ulla kan vaskes på 40 grader uten å krympe eller tove.

Ull er ikke ull

– Superwash har andre egenskaper enn ubehandlet ull. Da den kom på 70-tallet var det vanlig å strikke på tynnere pinner enn nå, og da var det ikke noe problem med at plaggene ikke holdt fasongen. Ullfibrene er glattet ut slik at de ikke lenger hekter seg i hverandre, og dermed bør man strikke superwash litt strammere enn ubehandlet ullgarn, sier Jorunn Hagen Bø, eier og daglig leder av Ulla Garn & Broderi.

– Ubehandlet ull blir bløtere og mykere etter vask, og fibrene hekter seg i hverandre. Jeg ser ikke noe problem med å håndvaske en ullgenser for så å kjøre den lett i sentrifuge for å få ut vannet. Deretter tørker du den flatt, og plagget beholder fasongen. Med ubehandlet ull holder det lenge med å henge plagget ute til lufting, og vask er nødvendig bare en sjelden gang.

Redde for å klø

– Folk er veldig redde for å klø, og det er en kjensgjerning at ubehandlet ull klør litt mer enn superwash. Dette på grunn av fibrene som i superwash ull er belagt med polymer og glattet ut, sier Jorunn Hagen Bø.

– De som strikker til unger velger som regel superwash på grunn av mindre kløe, men også fordi plaggene kan vaskes i maskinen på 40 grader.

Forsvinnende lite

 I disse tider da fokuset er stort på mikroplast, kan Jorunn Hagen Bø berolige med at mengden mikroplast som kommer fra superwash ullgarn er forsvinnende liten.

– Av all tekstil som produseres i verden, utgjør ull 1,5 prosent. Under halvparten av det er igjen superwash. Det er ikke på dette området at vi finner miljøsyndere i tekstilbransjen, sier Jorunn Hagen Bø.

– 60 prosent av alle tekstiler er kunstfiber – det setter det hele i et perspektiv.

Forskes mye

Det har kommet superwash ullgarn som er belagt med mer miljøvennlige stoffer enn polymer. Blant andre Dale produserer garn med ullfiber som behandles med naturlige salter, samtidig som den strekkes og glattes ut permanent.

– Jeg vet at det forskes mye hos garnprodusentene, og det skjer utvikling hele tiden, sier Hagen Bø.

For en fagbutikk som Ulla Garn & Broderi er det viktig å kunne tilby det kundene etterspør.

– Det hender vi får spørsmål om økologisk ull, men når kunden får vite prisen, er de ikke interessert likevel. Økologisk ullproduksjon er dyrt, sier Jorunn Hagen Bø.

[email protected]