Hjem Nyheter Tenk deg om før du deler bilder av barna i sommer

Tenk deg om før du deler bilder av barna i sommer

– Vi foreldre ønsker gjerne å dele bilder av barna våre til venner på sosiale medier. Nå som sommerferien er her, blir det nok tatt flere bilder enn normalt. Men før vi deler, kan det vært lurt å tenke seg om, og ikke minst snakke med barnet først, sier Ana Brodtkorb, leder for Samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

Sjelden ligger det annet enn gode intensjoner bak delingen bilder, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF. Foto: Martin Fjellanger

Vær varsom

I januar 2020 informerte UNICEF om at norske barn i gjennomsnitt har 1165 bilder av seg på sosiale medier innen de fyller 12 år. UNICEF-undersøkelsen konkluderte også med at tre av fire foreldre deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier.

– De fleste deler bilder fordi de er stolte av barna sine og ønsker å involvere familie og venner i deres daglige liv, og fordi det har blitt vanlig for svært mange å dokumentere livet sitt på nettet. Det er svært sjelden at det ligger annet enn gode intensjoner bak delingen, sier Kristin Oudmayer. Hun er direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF.

Det kan likevel være lurt å tenke over hvilke bilder du deler på nett og hvorfor.

– Nettkriminelle kan bruke personlig informasjon som ofte følger med bildene til identitetstyveri og, i noen tilfeller, utpressing og andre former for ubehagelig kontakt. Før du deler bilder av ditt barn på nett, skader det ikke å tenke seg om to ganger, sier Oudmayer. 

Nettvett gjelder også de voksne

Telenor har i en årrekke snakket med barn og unge om nettvett og nettmobbing i undervisningsprogrammet Bruk Hue. Ifølge Telenors leder for samfunnsansvar og bærekraft, er det like viktig for barn som for voksne å tenke over hva man deler på nett.

Foto: Martin Fjellanger

– I Telenor jobber vi aktivt med styrke nettvett blant barn og unge. En sentral del av dette interaktive undervisningsopplegget handler om å utruste barn og unge med digital dømmekraft. UNICEFs undersøkelse er like aktuell i dag som den var i januar, og er en viktig øyeåpner for alle voksne.

Også vi trenger en påminnelse om risikoene ved bildedeling. Disse utfordringene vil vi snakke mer om når vi til høsten lanserer Bruk Hue for foreldre, sammen med UNICEF og Røde Kors, sier Brodtkorb (bildet).

 

Seks tips til foreldre

Nedenfor finner du UNICEF-rådene som kan hjelpe deg å respektere barnets beste og rett til privatliv:

1. Spør barnet om lov før du deler bilder på sosiale medier

2. Sjekk personverninnstillingene dine for Facebook, Instagram og Snapchat

3. Del med varsomhet – også bilder som deles i lukkede grupper kan spres

4. Unngå informasjon på avveie – mye informasjon kan hentes ut ifra bildetekst, hvordan barnet fremstilles og ved å ha bilder offentlig tilgjengelig

5. Vurder hvilke sosiale nettverk som passer ditt bruk

6. Lær barna dine om retten til privatliv

[email protected]