Hjem Nyheter Thunes gikk Norge på langs

Thunes gikk Norge på langs

Turen til Nordkapp startet på Lindesnes fyr lørdag 1. juni, hvor familien vinket han av gårde. 121 dager senere med «The Finale Countdown» på høy-taleren, hevet 57-åringen fra Konnerud armene i været på Nordkapp platåets Globen, søndag 29. september. Han hadde fullført prosjektet sitt «Klart jeg kan!». I fire måneder har han kjent på alt fra sult, frustrasjon, sårbarhet, savn og sorg, til opplevelsen av glede, mestring og styrke.

Etter hjemkomsten til Drammen forsøker Cato Thunes med å lande i hverdagen.

–Det er godt å endelig kunne sove i sin egen seng, og være sammen med de som jeg er glade i, forteller Cato Thunes.

Samtaler 

Målet med Norge på langs turen var å samle og formidle historier fra mennesker som har hatt personlige kneiker og utfordringer. Han har møtt mange, som for eksempel et ungt par fra New Zealand som hadde solgte alt de eide for å gå fra Nordkapp og hjem til New Zealand. Dette for å nyorientere seg i livet. Historien til Jelle, en ung mann fra Nederland, og en ung kvinne fra samme land, valgte norsk natur for å komme bort fra alt som gikk så alt for fort i en nederlandsk millionby, er noen av mange historier Thunes har samlet.

–Fellesnevneren for alle historiene er at alle søkte ut og vekk for å være i stand til å finne tilbake til seg selv, sier Thunes.

På turen hadde offshorepresten gode samtaler, både med andre og seg selv.

–Jeg snakket høyt med selv da det var praktiske ting som måtte løses eller når jeg var lei meg, som da familiehunden ble syk og livet måtte avsluttes, sier Thunes.

–Det var virkelig vondt da vi måtte avlive familiehunden vår, Hoocih, som ble alvorlig syk i sommer. Jeg hadde ikke anledning å være tilstede da veterinæren avsluttet livet til min kjæreste firbente venn. Jeg satt alene langt inne i fjellet. Der gråt jeg og takket Hoocih for hva hun hadde vært for meg i livet.   

Den fire måneder lange turen beskriver Thunes som en ærlig reise. Dette fordi han måtte forholde seg til smerten og det som dukket opp alene og uten «tøff i tryne» masken.

–Reisen har vært en knallhard essensiell reise hvor jeg har lært masse om meg selv. For å få hjelp har jeg også vært nødt til å vise min sårbarhet.

Uante krefter 

På grensen til Nordland fikk Thunes kjenne på «Game over» følelsen.

–En hetebølge i fjellet kombinert med et dypt brannsår på låret, førte til at jeg ble veldig sliten og dehydrert. Jeg «knelte» og ble lagt inn på sykehuset. Der renset de brannsåret og sjekket hjertet mitt.

–Jeg fryktet at det var noe galt med hjertet, at jeg var ferdig offshore og måtte omskolere meg. I løpet av de syv dagene på sykehuset var jeg nødt til å forholde meg til omstendighetene, for så å nyorientere meg for å komme tilbake på sporet igjen.

Etter klarsignal fra legene på sykehuset fortsatte turen nordover.

–Det var en utrolig mestringsfølelse å komme seg opp, videre, for til slutt å stekke hendene i været på Nordkapp, sier han. Turen tar han nok aldri igjen.

Ingen Monsen

–Selv om det er fascinerende med et stille vann å se fisken som spretter, er jeg nok en hotellmann. Det finnes ikke et eneste Lars Monsen gen i kroppen min. I løpet av turen har jeg lært at jeg liker lukten av by, nyvasket sengetøy, og å sove på en god madrass. Jeg foretrekker også å spise god mat og nyte et glass godt drikke fremfor real-turmat.

Smerten fra turen er nå tonet ned i hukommelsen.

–Når jeg ser på bildene fra turen, husker jeg ikke lenger like godt det som var vondt på grunn gnagsårene og brannsåret, – heldig vis, sier Thunes og smiler.

Motivator 

I tiden som kommer, både i 2019 og 2020, er Thunes bedt om å holde ulike foredrag for kommuner, bedrifter og skoler.

–Det er mange ulike målgrupper som vil ha glede av mitt foredrag. Og jeg har allerede besøkt to sjette-klasser hvor vi har snakket om helse, ernæring, geografi og friluft. Så håper jeg at flere ønsker å benytte seg av min kompetanse og erfaringsbank, forteller han og retter en stor takk til sine samarbeidspartnere; Oxer Eiendom, Brække utvikling, Bjøbo AS og Fiskeruta.  

[email protected]