Hjem Reportasje Tid for en ny start?

Tid for en ny start?

Tiden rundt skolestart åpner opp for en ny sesong, og mange benytter anledningen til å gjøre ønskede endringer. Mulighetene er mange, og det er bare å la seg inspirere.
Vi kjenner ofte på en liten sorg over at sommeren er på hell, og det er tungt å skulle stå i de daglige pliktene igjen. Men, hverdagen er her uansett, så vi må gjøre det beste ut av det og jobbe for å bli et «hverdagsmenneske». I og med at det er flest «vanlige» dager så er det lurt å verdsette disse mer. Rutiner og vaner trenger ikke være kjedelige og triste, men når det er sagt så har de fleste av oss et potensiale til å gjøre mer ut av tiden vår. 

Barn forstår ikke at voksne sier at tiden går fort. Dette er fordi barn opplever så mye og de lærer nye ting hele tiden. Når vi blir voksne har vi lett for å havne i låste mønstre, og da er det som å sette platespilleren på repeat. Livet går altså i det samme, og vi registrerer knapt det som skjer rundt oss. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å endre dette.

Foto: Privat

Det er opp til hver enkelt av oss å gi dagene innhold og livet mening. Kanskje tiden er inne til å lære noe nytt? Til å strikke en genser eller pusse opp stuen? Bestemme seg for å gjøre noe og fullføre oppgaven? For mennesker jeg omgås med i min jobb gjelder det mål som går på sunnhet og helse, og jeg ser hvor positivt det er for de som velger å jobbe for noe helt konkret. Måloppnåelse, om det er å lære italiensk eller klare å jogge 5 km, er uansett meningsbærende.

Når dagene går i ett overser vi det som skjer rundt oss. Mange har derfor godt av å få en påminnelse om dagens opplevelser og gi det ettertanke. En god og veldig enkel øvelse som vi kan gjøre når vi har lagt oss er å tenke på tre ting som har gitt glede i løpet av dagen. Jeg synes det er vanskelig, og må ofte tenke meg godt om for å huske hva jeg har blitt glad av. Da føler jeg meg temmelig bortskjemt, for jeg har stort sett lite å klage over! Men, når jeg gjentar øvelsen går det lettere fordi jeg bevisst går inn for å huske og merke meg gledepunktene i løpet av dagen. Heldigvis er det mange slike bare jeg er bevisst nok til å ta dem med meg som positive opplevelser.

Forskere har funnet ut at forundring gjør oss mennesker godt og det påvirker vår livskvalitet. Det kan være veldig vanskelig å komme på hva det kan være, men naturen gir oss mange eksempler. Om vi oppholder oss i skogen, ved sjøen eller på fjellet så kan vi trene på bevissthet og ikke minst forundring. Et fenomen som bergtar alle er solnedgangen. Det å stoppe opp, bli fascinert – test det neste gang du ser det går mot kveld og kjenn hvor godt det er å oppleve noe som er så mye større enn oss selv.

God fornøyelse!