Hjem Nyheter Tipsene som gir bedre studentøkonomi

Tipsene som gir bedre studentøkonomi

Ingrid skal studere radiografi ved Universitetet i Sørøst-Norge avdeling Drammen. Å skulle styre sin egen husholdningsøkonomi kan være brå overgang for mange unge.

Banksjef Vidar Løbak i SpareBank 1 BV har imidlertid flere gode tips til Ingrid og andre studenter for å få en sunn studentøkonomi.

– Det er ikke alltid mye rom i studentøkonomien, men med noen enkle grep kan du forbedre din økonomi radikalt, forteller Vidar Løbak i Sparebank1 BV.

Rekordmange søknader

I år har over 150 000 personer søkt om studieplass på høyskoler og universiteter gjennom samordna opptak.

Det er en økning på nesten 9 % i forhold til i fjor. 20 juli fikk studentene beskjed hvor de var kommet inn, og da startet kampen om å finne seg en hybel eller leilighet.

Ingrid Helene Ihle-Hansen starter snart studielivet i hjembyen og skal ta en Bachelor i radiografi.

Del på bo-utgiftene

Å bo er ofte den største utgiftsposten for studenter, men Løbak har flere tips til hvordan du kan få ned bokostnadene.

– Vurder å leie bolig sammen med en venn, eller forsøk deg i kollektiv. For hver hundrelapp du sparer i månedsleie, får du en tusenlapp ekstra i året å rutte med, forklarer Løbak.

Ingrid er heldig, og kommer til å bo hjemme det første året, men planlegger å flytte for seg selv neste høst.

Bor du sammen med andre kan du også dele utgifter til bredbånd og strøm samt innkjøp av felles ting som vaskemaskin, møbler og TV. Du kan også spare inn på å kjøpe brukt.

– På Finn.no finner du også mange fine ting som gis bort mot henting. Her er det mye å spare, tipser Løbak.

Bruk studentrabatten

Ved å gjøre noen små grep i hverdagen, merker man raskt at pengene rekker litt lenger. Velg billige merker på basisvarer, lag middag for flere dager, ta med matpakke og termokopp, dropp kjøpevann, stump røyken, sykle i stedet for kollektivt, tren billig på samskipnadens treningssenter og bruk studentrabatten.

– Studentkortet er Norges beste rabattkort. Bruk det! Det gir deg rett til masse rabatter og tilbud spesielt rettet mot studenter, sier Løbak.

Sper på med deltidsjobb

Ingrid har en jobb ved en omsorgs- og pleiebolig. Å ha en deltidsjobb ved siden av studiene er en fin måte å spe på studentbudsjettet.

– En liten ekstrajobb trenger ikke gå ut over studiene, og det gir studentøkonomien et skikkelig løft. Men pass på at du ikke tjener mer enn 15 000 hver måned i snitt. Tjener du mer, vil stipendet ditt bli kuttet, forklarer banksjefen.

Penger i bakhånd 

Sett opp et budsjett over inntekter og utgifter, det hjelper deg å styre økonomien din. Du kan gjerne bruke SIFOs referansebudsjett som utgangspunkt når du setter opp ditt eget budsjett. Banksjefen er klar over at det ikke alltid er så lett å spare som student, men det er mulig.

– En av de beste vanene du kan ha er ikke å bruke opp alle pengene, men legge litt til side hver måned. Noen tusenlapper på sparekonto kan redde deg hvis du får en uventet utgift. Det er alltid lurt å spare litt, sier Løbak, noe Ingrid er helt enig i.

[email protected]