Hjem Nyheter To millioner nordmenn undervurderer sommersolen

To millioner nordmenn undervurderer sommersolen

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av nettapoteket Farmasiet, viser det seg at 15 prosent av befolkningen over 18 år, eller 600 000 nordmenn, ikke smører seg med solkrem i sommer.

I sommervarmen, som store deler av landet opplever nå, mener fag- og kvalitetssjef i Farmasiet, Lisa Grinaker, at alle som nyter solen ute bør beskytte seg mot solen og bruke solkrem oftere enn det undersøkelsen antyder.

– Når så mange ikke smører seg, kombinert med at en tredjedel av de som faktisk gjør det kun smører seg én gang om dagen, vil mange oppleve å bli brent. Huden glemmer ikke solskadene du får, og med solskadet hud øker sjansen betraktelig for å hudkreft senere i livet, sier Grinaker.

Tror på myter om norsk sol
Nordmennene som ikke smører seg hevder dette skyldes at de ikke blir solbrent, fordi solen i Norge ikke er sterk nok, eller fordi det tar for lang tid å bli brun. Dette er utsagn Grinaker kjenner igjen.

– Det er dessverre en ganske normal antagelse at solen i Norge ikke er så sterk eller farlig, noe som er helt feil. Ifølge UV-målinger i Sør-Norge på sommeren vil man kunne bli solskadet etter omtrent en til to timer i solen. Om man er i høyfjellet er UV-strålingen i tillegg enda sterkere.

Grinaker påpeker også at vann og sand forsterker solstrålene som treffer oss, og anbefaler alle som ferdes på sjøen og i høyfjellet å bruke nok solkrem, og gjenta smøring. 

– Husk utsatte områder som nese, ører og skuldre, og bruk gjerne en høyere faktor her. Selv om det tar litt lengre tid å bli brun når man bruker solkrem, vil man få en varig og jevn brunfarge, sier hun.

Menn som ikke tror de kan bli solbrent
Undersøkelsen avdekker også at kvinner er langt bedre enn menn til å smøre seg med solkrem, og at dobbelt så mange kvinner som menn smører seg i henhold til anbefalt mengde. Noe av årsaken til dette tror Grinaker skyldes at flere menn ikke er bekymret for å bli solbrent, og dermed lar vær å smøre seg.

– Kvinner er også gjerne mer opptatt av hud og hudpleie enn menn. Dette gjør nok at kvinner i større grad vil beskytte seg mot langtidseffekten av soling, som er rynker og pigmentflekker, og derfor er flinkere til å smøre seg, sier hun.

Sørlendinger er verstinger
Siden Sørlandet ofte assosieres med sol og blå himmel, skulle man tro at det også var her folk flest har mest solvett. Det stemmer derimot ikke, ifølge undersøkelsen.

Sammenlignet med de andre landsdelene svarer dobbelt så mange fra Sørlandet at de ikke smører seg med solkrem fordi de ikke blir solbrent. Det har dog en sammenheng, for mens annenhver nordmann er redd for å bli solbrent i sommer, er langt færre redde for dette på Sørlandet.

– Dette er spesielt bekymringsverdig siden solen gjerne er ekstra sterk på Sørlandet, sier Grinaker.

Smør nok og riktig
Grinaker mener at nordmenn generelt smører på for lite solkrem, eller i for tynne lag.

– For å få god beskyttelse er det viktig å smøre nok, og gjenta påsmøring hver andre time. En god regel for hva som er nok solkrem er en håndfull solkrem til en hel kropp, ca. 45 ml, eller en teskje, ca. 5 ml, til ansikt og nakke om det er det eneste som er eksponert. Riktig mengde har mye å si for graden av beskyttelse, sier hun.

Hun legger til at man skal gjenta påsmøring enda oftere ved bading og mye svetting.

– Ved riktig bruk av solkrem vil dermed en flaske brukes fort opp, spesielt om det er en hel familie som skal smøres, avslutter Grinaker.

[email protected] 

 

Solvettreglene:

(Kilde: Kreftforeningen)

 1.  Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent
  Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.
 2.  Bruk klær og skygge som beskyttelse
  Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.
 3. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte
  Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.
 4. Ikke bruk solarium
  Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.