Hjem Kultur To søstre på samme scene

To søstre på samme scene

Det dirret av spenning under øvelsen i Harmonien i helgen. Fredag 29. november har Drammen Barne- og ungdomsteater premiere på «Reisen til julestjernen» i Drammens Teater. En forestilling som for mange er synonymt med jul. Også for søstrene Kaja Louise og Alma Marie Giverholt Olsen fra Åskollen. Sammen skal de kle hver sine roller i familieforestillingen skrevet av Sverre Brandt i 1924. Kaja skal spille den onde heksa, og Alma Gulltopp, engel og nisse.

– I tidligere oppsetninger har jeg spilt litt tullete og morsomme roller. Men nå skal jeg være skikkelig slem som heks. Det er jeg veldig spent på, forteller Kaja Louise Giverholt Olsen.

Karakterer 
I løpet av teaterforestillingens to akter har Alma tilsammen tre skift. Og før premieren for gruppe rød – fredag 29. november – er niåringen spent på publikumsmottakelsen.

– Det hender at jeg spør Kaja om vi skal øve på replikkene sammen. Og det har vi gjort. Så nå begynner de å sitte godt, sier Alma Marie Giverholt Olsen.

Hver helg og flere ukedager er satt av til øving frem til premieren. I år er det også satt av mer tid til karakterarbeid.

–Vi får lov til å være mer frie med karakterene våre og lage nye versjoner av karakterene som har vært med i stykket tidligere. Det er også en del nye kostymer og for første gang så spilles Julemannen av en voksen. Og det kommer til å bli en enda mer magisk opplevelse, når det er en voksen og ikke en ungdom som skal spille denne rollen, forteller Kaja.

Moro og magisk
Helt siden Kaja debuterte som skuespiller i «Reisen til julestjernen» i 2015 har lillesøster, Alma vært med mamma, Mona rundt i kulissene og i sminken. I år står Alma på scenen for første gang i en forestilling.

– Det beste med teater er at man kan være en helt annen person og spille ut følelser, sier hun.

Å være med i en teatergruppe er utfordrende og veldig sosialt, ifølge Kaja.

– De fleste teaterfolk er sosiale og morsomme. Alle er venn med alle i dette miljøet. Sammen skaper vi en magisk teateropplevelse med «Reisen til julestjernen».

Forberedelser
En del av forberedelsene er å passe på og ikke bli forkjølet. Det er derfor viktig å holde seg god og varm.

– På skolen har jeg gode varme vinterklær på meg for å unngå å bli kald og fryse. Vi passer på å få i oss godt med vitamin C og holde immunforsvaret intakt, sier Kaja.

Søstrene, Kaja og Alma er i julestemning og gleder seg til å spre glede og magi fra teaterscenen sammen alle skuespillerne i Drammen Barne- og ungdomsteater.

– Jeg har allerede den gode julestemningen inne og gleder meg til å ta med meg den inn i min egen julefeiring når vi i gruppe rød spiller den siste forestillingen, onsdag 20. desember, forteller Kaja.

[email protected]

MARIANNE M. JONASSEN

Videreutviklet magien i juleklassikeren

Sammen med Iselin Brandt Bestvold og Ferdinand Rygh skal Venill E. Kravik skape et magisk univers når «Reisen til julestjernen» har premiere i Drammens Teater.

Regissørene Venill E. Kravik og Iselin Brandt Bestvold og koreograf Ferdinand Rygh har funnet sin måte å jobbe på ved å fordele rollene seg imellom.

– Ferdinand er har et helt spesielt blikk når det kommer til bevegelse og kropp, rom og scene enn for oss som ikke er dansere. Iselin og jeg har fordelt scener og vi stoler på måten vi jobber på hver for oss. På den måten utfyller vi hverandre på en god måte, forteller regissør Venill E. Kravik.

Venill E. Kravik har erfaring både som publikum i salen som barn og som skuespiller på scenen i «Reisen til julestjernen». Hennes ønske er å videreformidle nostalgien i teaterstykket hun har et nært forhold til.

– Å bare høre musikken vekker gode minner, sier hun og forteller at hun som regissør i samarbeid med regissør Iselin Brandt Bestvold har gjort noen små endringer i årets oppsetning.

– Målet er å lage en enda mer magisk forestilling, enn det vi gjorde for to år siden. Og det gjør vi ved å videreutvikle forestillingen enda ett hakk.

Å ta opp igjen tråden og spille videre på idémyldring etter forrige oppsetning er inspirerende, mener Kravik.

Nytt av året er at flere av rollene er tildelt voksne.

– Julemannen spilles av en pappa. Og at eldstemann er 50 år og yngstemann er åtte år gir et ekstra fint lag i forestillingen og vil forhåpentligvis bidra til en enda mer magisk teateropplevelse, sier Venill E. Kravik.

[email protected]