Hjem Nyheter Toalettpapir «Made in Drammen»

Toalettpapir «Made in Drammen»

Vajda-Papir Scandinavia er for drammensere flest kjent som Sunland-Eker Papirfabrikk. Dette navnet forsvant for flere år siden, men mye av bygningsmassen er den samme som for 70 år tilbake. Ja, selv den gamle direktørboligen står ved innkjøringen til fabrikkporten. En brann i 1946 ødela imidlertid store deler av fabrikkbygget fra 1912. Nybygget etter 2. verdenskrig var det seinere kjente drammensnavn som sto bak, med sivilingeniør Olaf Abel Engh på prosjekteringssiden og med murmester Ole K. Karlsen som fikk sin første store jobb med oppføringen av murbygningen.

Fra cellulose til mykpapir

En truck durer og går på vestsiden av fabrikkbygningen mens den lemper celluloseballer på transportbåndet som leder inn i produksjonen. Her starter «omvandlingen» til delikate toalett- og tørkeruller som transporteres ut av den andre enden av fabrikken.
– Cellulosen kommer fra Brasil eller Sverige, det vil si henholdsvis kort- eller langfiber, sier HMS-leder Pål Andersen hos Vajda-Papir på Gulskogen.
– Selve «blandingen» med cellulose fra eukalyptus fra Brasil eller cellulose fra massevirke fra Sverige, er avhengig av om vi skal produsere toalett- eller tørkeruller, forteller han. Bruk av returpapir i produksjonen er med andre ord slutt for lenge siden.

Gass eller elektrisk strøm

For å produsere såkalt mykpapir (Tissue på fagspråket) er det nødvendig med både vann og mye varme.
– Vannet får vi fra Drammenselva, og det vannet vi slipper ut av fabrikken etterpå er faktisk nesten reinere enn det vi tar inn, forklarer Andersen. Energikilden til Vajda-Papir er enten gass eller elektrisk strøm, og de benytter til enhver tid det som er billigst i markedet. Fabrikken på Gulskogen bruker også alt «avfall» fra produksjonen om igjen.
– Det er mye billigere å gjøre det på denne måten enn å betale for å kvitte oss med avfallet på Lindum. Nå ser du en god del mykpapir med feil, skader og så videre følger med på transportbåndet sammen med ny cellulose og videre inn i produksjonen, sier Kjell Ivar Bråthen fra Vajda-Papir. Han har i likhet med mange av de andre ansatte ved bedriften lang erfaring fra industrien.

Produksjon døgnet rundt

Fabrikken i Drammen er en kombinert konverterings- og papirfabrikk. Det produserte mykpapiret kommer først i store flak og blir surret opp på svære ruller, for deretter å bli delt opp i «forbrukerstørrelse» på en konverteringsmaskin og til slutt pakket i plast klar for salg til forbrukerne.
– Vi kjører seks skift, så her produserer vi døgnet rundt hele året. Mesteparten går til eksport, mye til blant annet ICA i Sverige, sier Andersen, mens en svær trailer er klar til avgang mot nabolandet i øst. Breddfull av toalettpapir som er «Made in Drammen».

Hadde eget gartneri

Fremsynte ledere og eiere er noe av grunnen til at akkurat denne papirfabrikken er den eneste produsenten igjen i Drammen kommune. Et eksempel på kreativitet var Elling Skamarken jr. som på 1950-tallet ville utnytte billig spillkraft med oppvarming fra fyrhuset i papirfabrikken. Derfor lå det i mange ti-år flere drivhus på østsiden av industritomta. Energien fra fyrhuset sørget nemlig for varme til gartneriet som riktignok er revet i dag, men er lett å se på gamle flyfotografier av området.

[email protected]