Hjem Nyheter Tobias fra Lier i gammel komedie med ung vri

Tobias fra Lier i gammel komedie med ung vri

(ARKIVSAK: Denne saken ble første gang publisert i Byavisa 4. april 2018)

«Den innbilte syke» er skrevet av den franske poeten Jean-Baptiste Poquelin i 1673, bedre kjent som Molière  og handler om hypokonderen Argan (Albert) som vil gifte bort sin datter Angélque (Aurora) til legestudenten Thomas (Tormod), siden han gjerne vil ha en lege i familien. Da teatergruppen Lyndragene bestemte seg for å sette opp det gamle stykket, valgte de å lage tidløse kostymer og kulisser, samt å fornorske navn på karakterene i komedien.

–I vår regi er det ikke en bestemt tid eller sted vi er på, men et drømmeland av et dyne- og puteslott hvor Albert får alt han har trenger av medisiner, puter, dyner, leger og tarmskylling, forteller Tobias Kolbjørnsen.

Omformulert

Skuespillerne i Lyndragene kommer fra Drammensregionen, hvorav tre er fra Lier. Da Tobias Kolbjørnsen og Anders Tveten var ferdige med videregående utdanning i fjor ønsket de å starte en egen teatergruppe. For fire måneder siden begynte de arbeidet med å sette opp sin første forestilling.

Etter å ha lest flere manus var det komedien «Den innbilte syke» som fattet størst interesse, forteller prosjektleder Anders Tveten.

– Vi har omformulert komedien for å passe inn i vår tids legevitenskap, forklarer Tobias Kolbjørnsen.

– Vi har blant annet tatt bort årelating, da det ikke er like relevant i dagens medisin. Originalmanuset er langt mer kritiske til legestanden, enn det vi har valgt å fokusere på, forklarer Tveten.

Roller og lokal scene

Anders Tveten skal selv spille rollen som den innbilte syke, Albert. Tobias Kolbjørnsen fyller to roller. Den ene som Tormod Dalberg, sønn til Doktor Dalberg. Den andre som Apoteker Fagerheim.

– Vi ønsker den samme snerten på navnene som i originalversjonen, som Argan (Albert) og Fleurant (Apoteker Fagerheim), forteller Kolbjørnsen.

Teatergruppa har fått økonomisk støtte fra Lier kommune og Frifond Teater til å sette opp komedien på deres lokale kulturscene.

– Lier Kulturscene er stor og fin. Dessuten er det fint å være med på å bidra til å holde liv i kommunens kulturliv. Alt trenger ikke foregå i Drammen, sier Tveten.

– De lave billettprisene gjør også at vi blir et godt alternativ til et kinobesøk de to dagene vi spiller på Lier kulturscene, torsdag 5.- og fredag 6. april, tilføyer Kolbjørnsen.

Lyndragere

Teatergruppas navn «Lyndragene» startet med en intern vits mellom Tobias og Anders.

– I Drammensområdet er det vanlig å ha et navn som er basert på ordspill og kompanititler. Men vi ønsket et navn utenom det vanlige, derav Lyndragene, forteller Kolbjørnsen.

– Navnet får folk til å bli litt nysgjerrige på hvem vi er, sier Tveten.

Lyndragene er fortsatt i startgropa, men har som mål å bli en teatergruppe som setter opp komedier i årene som kommer.

– Vi ønsker å tilføre komedier ung energi, forteller Kolbjørnsen, som håper publikum finner veien til Lier kulturscene torsdag og fredag.

[email protected]