Hjem Nyheter Tok 30 år å realisere drømmen om moske – les hele historien

Tok 30 år å realisere drømmen om moske – les hele historien

Helt siden de første arbeidsinnvandrerne fra Pakistan satte sine føtter på Drammens jord har de hatt en drøm. Den nye moskeen på Fjell er et godt eksempel på at hvis du har trua på drømmen din og ikke gir opp vil det til slutt bli til en virkelighet. 

Ideen ble til
I en liten garasje i Drammen ble lysene tent på etter en lang arbeidsdag. De kom jo hit for å jobbe, men samtidig ønsket de ikke å glemme sine gamle trakter. Det de hadde lært av sin far og mor, og den religionen som de ble født i. Den var viktig og ble kanskje enda mer viktig på et nytt ukjent sted. 

–Der ble det servert kun kaffe og te, vi satt ikke akkurat der og spilte kortspill, sier Ilyas Malik som var en av primusmotorene bak drømmen, mens han ser mot Nasir Gondal, som er styremedlem i moskeen nå og tilhører den nye generasjonen.  

Latteren ligger løst i lufta, mens de mimrer tilbake i tid. 

I garasjen diskuterte de ting opp og ned, og en ny drøm ble til.

– På den tiden var det enkelt. Vi kunne jo ikke norsk. Når vi møtte opp første dag på arbeidsplassen ble vi bare vist hvor jakken skulle henge og hvor og hvordan vi skulle jobbe, forteller Gulzar Mohammed Malik.  

Han er også en av de som har vært med helt fra begynnelsen. 

Ikke så langt unna han sitter en annen ildsjel Muhammed Akram.

 – Han er en historie for seg selv, sier Sajid Mukhtar som er styremedlem i moskeen og smiler.

 – Det er en person som har stilt opp for oss fra begynnelsen av og gjør i den dag i dag. Det er han som låser og stenger dørene til moskeen, og egentlig gjør mye av det daglige arbeidet med moskeen, forteller Mukhtar. 

Hadde drømmen 
Dårlige norskkunnskaper og lite forståelse av det politiske livet gjorde jobben hardere og lengre enn de hadde regnet med. 

– Vi har hatt mange kamper med det offentlige Norge. De var ukjente for oss og vi var ukjente for dem, og det kan jo skape mange utfordringer, forteller Ilyas. 

Etter avslag fra bystyret om en mulig moské på Fjell, kom trioen på andre tanker ved hjelp av en god norsk etnisk kollega av Ilyas.

– Hva hvis dere kaller moskeen for et forsamlingshus og ikke en moské? Sa denne gode kollegaen. Ifølge han ville kanskje denne søknaden bli mer akseptert enn om det var en søknad om å bygge moské. 

Forslaget hans ble tatt på alvor, og en ny søknad gikk inn, og et nytt avslag kom. 

I mellomtiden hadde ildsjelene klart å samle inn en del penger fra det pakistanske miljøet på Fjell. Så mye at de hadde nok til å kjøpe opp tomt.  To tomter på Fjell ble kjøpt opp. 

–Men da kom det nok et nederlag. Disse tomtene var ment for å bygge bolig. Løsningen ble å selge tomtene etter hvert. Og da var vi igjen på jakt etter ny plass, forteller Ilyas. 

Slik gikk årene. 

Mat som lokkemiddel 
Mange var skeptisk til planene som deres nye landsmenn hadde. 

– Jeg tror at det gikk ut på at de ikke kjente oss, og hadde til da bare luktet maten vår, noe som ifølge dem ikke luktet godt heller, mener Ilyas. 

Men de hadde ingen planer om å gi seg da heller. 

– Nei vi gir oss ikke. Når troen din er så sterk, så får du krefter fra Allah, sier Ilyas. 

Det var på tide med en ny slagplan. 14. august nærmet seg, dette er nasjonaldagen til Pakistan, og den skal jo selvfølgelig feires med hevet flagg på Fjell. 

Ny ide. Hva hvis vi inviterer alle til fest? 

Invitasjonene ble sendt ut til rådmann, politimester, bystyre og alle de trodde de hadde godt av å bli kjent med.  

–De elsket jo maten vår og det ble en veldig vellykket fest, forteller Ilyas. 

Nå ble de kjent med hverandre og ikke som en gruppe mennesker med en annen nasjonalitet.

Bystyret snudde
I 1997 ble en ny søknad ble levert inn og denne gangen møtte over hundre personer med bakgrunn fra Pakistan opp på bystyremøte. Noe som gjorde at Høyre snudde og SV fulgte etter. Arbeiderpartiet hadde støttet prosjektet hele veien. 

– Dette var for å vise solidaritet. Det ble et fint møte det, mange av de kjente jo oss fra 14. august arrangementet, forteller Ilyas.  

Med enda mer stå på vilje fikk de etter hvert planene sine om å bygge en moské på Fjell godkjent. 

Nå hadde tomten på Solsvingen også blitt kjøpt opp på Fjell.

Ny motgang 
Det nye problemet nå ble økonomien og den varte fra 1998 til 2005. Til nå hadde dette prosjektet blitt en av de eldste og mest kronglete byggeprosjekt som har vært i Drammen.

Nå begynte også den yngre generasjonen å yre frem. De var ressurssterke som var født og oppvokst i Norge, pluss en ny generasjon fra Pakistan kom også etter å ha giftet seg med den andregenerasjon norsk-pakistanere. 

Sammen hadde de både kunnskapen om det politiske Norge og den religiøse drivkraften fra hjemlandet, og slik fikk drømmen medfart. 

I 2005 -2006 begynte miljøet på Fjell å bli stresset. Mukhtar fikk telefoner både dag og natt av personer som hadde gitt sitt bidrag til moskeen. 

Noen konflikter i miljøet oppstod, samtidig som det oppsto flere diskusjoner med kommunen om detaljene på byggeprosjektet. 

– Til slutt ble det slikt at vi nesten ble litt redde for at kommunen skulle knuse drømmen vår og etter mange kompromisser med kommunen, ble vi endelig ferdig med detaljene som måtte på plass, det sier styreleder i moskeen Sajid Mukhtar. 

Spaden i jorda
2009 ble det året da den første spaden ble satt i jorda på Solsvingen 116. Og det klarte de på grunn frivillige som stilte opp. Total 18 personer fra miljøet stilte opp med 250.000 kroner hver. 

– Dette var veldig stort for oss, ingen andre moskeer som vi kjenner til har fått så mye støtte som vi har fått fra folk som bor her på Fjell. Uten de 18 personene hadde det blitt vanskelig, sier styremedlem Nasir Gondal. 

I 2012 ble det ene bygget ferdigstilt.

– Til slutt ble det slik at vi samlet penger. Så begynte byggefirmaet å bygge, så samlet vi inn mer penger, så begynte de å bygge igjen. På dette brukte vi noen år, forteller Sajid Mukhtar styreleder i moskeen. 

Banken bidro med lån til opp mot 20 millioner kroner, og slik ble den økonomiske delen løst.

Den nye muslimske kvinnen 
Totalt omkostningene til slutt ble 25 millioner kroner. 

Men fortsatt så er ikke alt ferdig. Det vil bli bygget en nytt del for kvinner.

– Før var det jo slik at moskeen var mest forbeholdt menn, men dagens muslimske kvinner, spesielt her i Norge, er mye mer delaktige i moskeene enn de var før, forteller Sajid Mukhtar. 

Moskeen har sin egen kvinneforening som arrangerer ulike samlinger for de kvinnelige medlemmene. 

Drømmen ble til virkelighet
Endelig kom det en novemberdag i 2019 som mange i bydel Fjell hadde ventet på, da Drammen moské som ble navnet på moskeen åpnet sine dører. 

Selv om det var en god dag så var det litt trist også, siden mange av dem som hadde først sett den drømmen, hadde de mistet på veien. 

Drivkraften til både den nye og gamle generasjonen beskriver de fint selv på sine nettsider. 

«Den som bygger en moské som ønsker Allahs glede, bygger Allah for ham lik den i paradis» fra Sahih Bukhari som er en samlingen av tekster om profetiske tradisjoner i Islam.