Hjem Nyheter Tomt hus, men Frelsesarmeen deler ut fulle poser

Tomt hus, men Frelsesarmeen deler ut fulle poser

– De som nå tar kontakt er de som er bekymret for å gå ut eller er i risikogruppe. Noen er allerede permittert, andre er i en veldig usikker situasjon, sier Lill-Torunn Løwe, leder for Frelsesarmeens Omsorgssenter i Drammen. De som tar kontakt spør om mat eller bare det å ha noen å snakke med.

Deler ut mat

I et ellers til vanlig fullt hus, sitter nå Lill-Torunn alene og venter på Byavisa Drammen.  Alle aktiviteter i huset er stengt på grunn av koronapandemien. Eneste tilbud de har er matutdeling og det også selvfølgelig med forhåndsregler.

– Matposene deler vi ut i døra, og er tilgjengelig på telefon slik at alle kan lage avtale for henting av mat. Vi tilbyr også hjemkjøring til de som trenger det, sier hun.

Det er en sammensatt gruppe som benytter seg av tjenestene fra Frelsesarmeen.

Noen er uføre, aleneforsørgere, minstepensjonister, noen står utenfor arbeidslivet og andre fra rusmiljø.

Leder for Frelsesarmeens Omsorgssenter i Drammen, Lill-Torunn Løwe håper at de som har det vanskelig nå tar kontakt med dem. Foto: Terje Prestårhus

– Vi er heldige som får støtte fra Sparebanken Øst til vår matutdeling. Dette har gjort at vi kan supplere matlageret vårt, ellers så henter vi mat fra matsentralen i Oslo, sier hun.

Hver måned blir det levert ut mat til rundt 250 familier her i Drammen fra Frelsesarmeen.

– Selv om vi ikke har merket det store trykket ennå (på grunn av koronakrisen), så har vi merket at mange som tar kontakt med oss nå, har ikke vært i kontakt med oss før, sier Lill-Torunn.

Hun legger til at det er færre som kom for å hente mat på onsdagen, men det gjenspeiler ikke behovet. Det er andre grunner til det nå.

Flere følger nasjonale retningslinjer, ønsker ikke benytte kollektiv transport, noen er engstelige og tilhører risikogrupper. Andre igjen som benytter seg av tilbudet sier de savner en åpen dør, en møteplass.

– Derfor er det viktig for oss å nå mennesker på andre måter nå, sier hun.

Stort behov

Flere brukere tar kontakt og spør hele tiden om når Frelsesarmeen kommer til å åpne sin dører. Behovet for et møteplass er veldig stort. Hun er bekymret for at mange er ensomme, nå når flere møteplasser i byen er stengt.

Hun vet ikke hvordan koronakrisen kommer til å påvirke Frelsesarmeen, hvis krisen vedvarer.

-Vi er tilgjengelig på telefon, og har startet en ringe-«dugnad» hvor vi ringer familier, eldre og mennesker vi er kontakt med hele året for å høre hvordan de har det. Vi ønsker å kartlegge behovet framover og bidra der vi har mulighet.

Trivselsgruppe

– Vi har snakket om å starte en trivselsgruppe slik at vi kan gå ut å hilse på folk. Det er sikkert mange som bare går i butikken og ikke har noen som kommer på besøk heller. Vi er i en fase nå hvor vi kartlegger behovet, mye er usikkert og vi vurdere hvilke tiltak det er behov for framover, sier hun.

Blant de aktivitetene som er stengt er flerkulturell kvinnegruppe, leksehjelp,

aktivitetsgruppe for menn og åpen kafe.

– Selv om det ser ut som et byggeplass utenfor er vi her. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har behov for noen å snakke med i denne spesielle og utfordrende tid, avslutter Lill-Torunn Løwe.

[email protected]