Hjem Kultur Topper laget med lokale kor

Topper laget med lokale kor

Trine Rein & Co. holder konserter i Nye Konnerud kirke 11. desember, i Sande kirke 12. desember og i Mjøndalen kirke 15. desember.
Nytt av året er samarbeidet hun har inngått med lokale kor som skal bidra til å krydre konsertene med ekte julestemning. Vi fikk aller nådigst stille henne noen kjappe spørsmål under forberedelsene.

Dette er syvende året du tar med deg musikere, lydanlegg og flotte kjoler på turné gjennom hele førjulstiden for å underholde folk i kirkene omkring på store deler av Østlandet. Hva er det som driver deg?

– Det ligger en sterk, åndelig opplevelse jeg hadde personlig for mange år siden som et viktig fundament for hele konsertserien. I tillegg har jo dette blitt en førjulstradisjon for meg hvor det er viktig å få fortalt budskapet mitt til folk som kanskje aldri besøker kirken ellers i året. Jeg føler ikke at det blir ordentlig jul uten å ha vært på en skikkelig juleturné først!

I løpet av tre uker skal du holde 27 konserter, er du nervøs foran et slikt maratonløp?

– Jeg jobber med disse konsertene gjennom hele året, og føler det vel heller som et klimaks når vi endelig kommer oss gjennom premièren og kan begynne å levere det vi har sett frem til i månedsvis. Når startskuddet går 27. november skal alt være gjort av tilrettelegging, organisering og planlegging, og kun det morsomme gjenstår. Den eneste grunnen til at jeg kan bli litt nervøs er dersom jeg kjenner at jeg brygger på noe. Jeg har jo bare en stemme og en kropp, og den tar jeg så godt vare på som jeg bare klarer i hverdagen. Men midt under en slik tettpakket turné er det ingen rom for egenpleie, og da kan man oppleve at immunforsvaret ikke alltid greier å ta unna. Men det har gått bra hittil, sier hun, og banker litt i bordkanten mens hun retter oppmerksomheten opp i et øyeblikks takknemlighet. 

Hva er det som skiller årets juleturné fra de foregående årene?

– Julegaven startet som et samarbeid med Soul Children-kor rundt omkring i store deler av Sør-Norge. I 2017 og 2018 byttet jeg ut korene med en fantastisk gjesteartist, Eli Kristin Hanssveen fra Den Norske Opera og Ballett, et samarbeid jeg satte stor pris på. I år går jeg litt tilbake til røttene ved å invitere lokale kor med i hver eneste kirke jeg besøker. Jeg har inngått samarbeid med ni ulike voksenkor på hele Østlandet, og jeg tror de kommer til å løfte konserten til nye høyder rent musikalsk. Kjenner jeg gleder meg skikkelig til å begynne å øve sammen med dem. Jeg har også med meg tre virkelig dyktige musikere; Olav Torgeir Kopsland på gitar og pedal steel, Eivind Kløverød på perkussjon, og Kenneth Bjørdal på hammond orgel. De to første har vært med meg på mange juleturnéer tidligere, og Olav Torgeir har faktisk alltid vært med meg med Julegaven. Det å få inn et ekte hammond orgel tror jeg kommer til å bli en høydare under årets julekonserter. 

Hvordan har samarbeidet med disse korene kommet i stand?

– Noen av korene kjenner jeg fra tidligere samarbeid, mens noen blir nye bekjentskaper. Det blir kjempegøy å se igjen korene jeg har hatt samarbeid med tidligere, og så gleder jeg meg veldig til å øve sammen med de jeg ikke har truffet enda. Det er få ting som slår lyden av et flott kor når man skal lage noe som høres storslagent ut. Jeg gleder meg veldig til dette, kjenner jeg!

[email protected]