Hjem Nyheter Tor (70) fra Svelvik garanterer deg fiskelykke på Aun

Tor (70) fra Svelvik garanterer deg fiskelykke på Aun

Tor Rasmussen er født og oppvokst på Aun i Harstad kommune. En bygd som hans tipp-tipp-tipp oldefar slo seg ned i 1786 etter at hjemstedet hans i Gudbrandsdalen hadde blitt jevnet med jorden under storflommen Storofsen.  I kystbygda litt nord for Harstad livnærte den tidligere bonden fra fjellbygda seg som fisker.

Femte generasjon

Som femte generasjon tok Tor opp den stolte fiskertradisjonen til hans forfedre da han etablerte Toppsundet Havfiske i 2013. En bedrift som siden 2014 har fraktet fiskeglade turister ut på havet for prøve fiskelykken blant høye fjell og et hav fylt av fisk.

Det nedlagte fiskemottaket, båtbryggen og den gamle skolen hvor gjestene er innkvartert. Foto: Tor Rasmussen

– I 1964 ble jeg med mine foreldre på flyttelasset da de flyttet fra Aun til Lier. For 20 år siden kjøpte faren min den gamle skolestua i hjembygda. Som murer totalrenoverte han hele bygget til en bolig. Og da pappa gikk bort arvet jeg bygningen og fem mål tomt.  Nå blir bygningen brukt til å huse opp til ni turister under den årlige fiskesesongen fra mai til september, forteller Tor Rasmussen, eier av Toppsundet Havfiske.

Utsikten er det ingen ting å utsette på. Foto: Tor Rasmussen

Nitti prosent

Det første året hadde Rasmussen et belegg på 30 prosent. Men takket være jungeltelegrafen blant gjester så har rommene vært fylt til randen de siste årene.

– I hovedsak kommer gjestene fra Tyskland. Men jeg har fått forespørsel fra Nederland og Danmark om det er ledig kapasitet også, sier han.

Rasmussen er i godt selskap når det gjelder å tilby turister havfiske. For i Norge er det ifølge, Rasmussen 600 bedrifter som tilbyr en pakkeordning som kombinerer fiske på havet og overnatting.  

– Om lag 90 prosent av mine gjester har vært her en eller flere ganger. Og det er jo moro å høre at de tyske turistene sier «Home sweet home» og «Schøne, schøne Aun» når de skuer utover havet som er omringet av høye fjell.

Sesongstart til helgen

Som følge av koronapandemien startet årets sesong litt trått for 70-åringen bosatt på Syvertsvollen.

– Sesongen har blitt avkortet med cirka to måneder. Men lørdag 18. juli henter jeg de første gjestene fra Tyskland på Evenes flyplass. Og slik det ser ut nå er det fullt belegg ut september, forteller Rasmussen, og innrømmer at han har tatt høyde for at sommer- og høstsesongen kan bli avkortet ved en oppblomstring av koronaviruset.

– Hele 2021 sesongen er allerede full booket, forteller han. 

I le av fjellene og et sund fylt opp av fisk har Rasmussen aldri opplevd at havfisketuristene ikke har fått napp i løpet av oppholdet.

– Det blir fisket et sted mellom 30 og 35 kveiter i hver sesong. Og for et par uker siden glapp en kveite på 50 kilo rett foran nesa på meg, forteller Rasmussen.

Pensjonist med to jobber

I sitt yrkesaktive liv har Tor Rasmussen jobbet i Nordic Laserwood som tilbyr artikler innen plaketter, premier, firmagaver, medaljer og 3D -krystall.

I 1986 kjøpte han opp firmaet som har flere store bedrifter på kundelisten. Men selv etter at han offisielt kunne gått av med pensjon så har han valgt å holde fast på sine to jobber. En i Sør-Norge og den andre nord i landet.

–I vinterhalvåret jobber jeg med Nordic Laserwood, og på sommeren med havfiske turister på Aun. Så jeg er jo egentlig en pensjonist med to jobber, smiler Rasmussen.

Fra mai til september er arbeidsdagene lange når han summerer opp antall timer på jobb innen havfiske turismen.

–Det hender at det går døgnet rundt, oppsummerer Tor Rasmussen, som har funnet fiskelykken på Aun i Harstad kommune.

[email protected]