Hjem Kultur Trikken i Drammen 110 år

Trikken i Drammen 110 år

15. desember er det 110 år siden den første trikketuren i Drammen – som egentlig var en busstur.

Trolleybussen

Trolleybuss er det rette navnet på det som på folkemunne het trikken. Bussen gikk på gummihjul og hadde elektriske linjer over seg i lufta. Det var to linjer, en fra Brakerøya til Landfalløya, og en fra Bragernes Torg til Merket. Trikken gikk hver halvtime, og sånn sett var det kanskje lettere å komme seg rundt i byen da enn nå.

– I begynnelsen var hester de eneste trafikkhindrene, og da bilene kom, var det vel ikke noen trafikkorker å snakke om, sier forfatter av boken ”Trikken i Drammen 1909 – 1967”, Nils Zimmerman (64) fra Vinnes til Byavisa.

Kollektivfamilien

– Min bestefar og min far kjørte trikken i Drammen. Min sønn og jeg kjører buss fortsatt, sier Zimmerman.

Selv har han kjørt buss i Drammen i over 41 år.

Dermed kunne han også hevde sin ekspertise på det kollektive i Drammen.

Boken hans fra 100-årsjubileet utgitt i 2009 er nærmest som en bildebok å regne, med 230 bilder fra Drammens bybilde, der man også finner bilder av slekta.

– Min familie har nok vært sterkt innblandet i kollektivtrafikken, ja. Jeg har samlet på disse bildene hele livet, sier Zimmerman om sin jobb og interesse.

Nils Zimmerman mener at trolleybuss godt kunne blitt innført igjen, siden det innebærer mindre forurensning. I dag innser han at den siste trikken nok har gått, men han gleder seg stort over at elektriske busser med ny ladeteknologi er på full fart inn i bybildet.

[email protected]