Hjem Nyheter Tyrkerne feirer 50 år i Drammen

Tyrkerne feirer 50 år i Drammen

–Faren min hadde kommet før meg. Han var en av en gruppe menn som kom hit for å jobbe, og etter en stund fikk han ordnet jobb til meg også. Så alt var klappet og klart da jeg kom, sier Muhsin.

–Gruppen min far og jeg tilhørte kom fra samme landsby, Samlar. Der var det lite jobber å få, så vi sendte penger hjem til familiene våre.

Lite integrering

Mushin tok flere jobber, både i Drammen og i Oslo, for å lære norsk fortest mulig. Den gang fantes ikke introduksjonssenteret eller obligatorisk norskkurs. Det var i det hele tatt lite integreringspolitikk. Etter noen få år ble det innvandringsstopp, men det ble åpnet for familiegjenforening. Mushin Cenar fikk da sin kone hit, og de bosatte seg til slutt på Rundtom. Der bor de ennå. Familien er utvidet med barn og barnebarn, og alle har slått røtter i Drammen.

–Det er ikke aktuelt for oss å reise tilbake til Tyrkia for å bosette oss. Vi er drammensere, og det er her vi har venner og familie nå, sier Mushin Cenar.

Arbeidskraftimport 

På 60-tallet var det stort behov for arbeidskraft i Vest-Europa. Mange tyrkere reiste til Tyskland som følge av en avtale arbeidskrafteksport. Stort sett var det unge menn fra fattige landsbyer som reiste ut. I arbeidslandet bodde de gjerne kummerlig og levde sparsommelig for å sende mest mulig av lønnen til familien i Tyrkia. Først på slutten av 70-tallet kom kvinner og barn etter.

Da Tyskland og andre land ble mettet, åpnet Norge seg som et alternativ, og i 1969 kom de første til Norge. Det er dette 50-års jubileet tyrkere i Drammen har feiret i år.

Ni tyrkiske foreninger samarbeidet om jubileet, deriblant Mushin Cenar, leder for Tyrkisk Samlar Kulturforening.
– Sammen brakte vi det beste av tyrkisk kultur til arrangementene, sier Mushin Cenar.

Arrangementet

Forrige uke ble jubileet markert med tyrkisk kulturaften på Drammens teater, musikk, dans og taler. Lørdag inntok tyrkerne Bragernes Torg, med mange ulike stands med produkter og mat. Og søndag var det fotoutstilling utenfor biblioteket, en kavalkade med 50 års historie i bilder.

Så hadde de besøk av superstjernen Selda Bagcan som holdt konsert på Union Scene.

[email protected]