Hjem Nyheter Tyttebærbrødet klar favoritt

Tyttebærbrødet klar favoritt

–Det er ikke fantasien og ideene det står på, sier eier av Solliafarmen mens hun smiler bredt. Og det gjør hun hele tiden. Latteren sitter løst hos den damen når hun forteller om sine mange eventyr på veien til i dag, når hun sitter i de nye lokalene som er bygget ut fra kjelleren på huset hennes på Solbergmoen.

Varmt hvetebrød

For et halvt år siden tok hun inn Annika Selina Hansen, som er kokkeutdannet, på arbeidstrening. Nå skal Annika ansettes fast, og sammen har de to startet å bake brød.

–Vi lager et solid grovbrød som er veldig mettende. Brødene smaksetter vi med ting som tyttebær og svisker, og det har blitt populært. Jeg kan legge ut på facebook at vi har bakedag, og innen kvelden er omme er brødene borte, sier Hanne, og viser frem fornøyde meldinger hun har fått etter at kundene har fortært brødet.

–I tillegg er jeg med i Reko-ringen, så brødene våre går unna som – ja, varmt hvetebrød!

Allergisk

Solliafarmen startet opp i små brakker på gårdsplassen. Honningen ble raskt populær, for Hanne tok med seg bikuber ut på tur. Plasserte dem i forskjellige områder der det vokste ting som setter smak. Lynghonningen er hennes egen favoritt, men hun har flere typer.

–Det er nok ikke helt heldig at en honningprodusent har utviklet sterk allergi mot bigiften, men det har jeg altså gjort. Nå må jeg hele tiden ha med meg en penn med motgift når jeg holder på med biene.

Hun aner ikke hvor mange stikk hun har fått, men hun har lært seg at det ikke må regne når hun skal holde på med biene.

–De er illsinte når det regner. Biene dekker drakten min så den blir helt svart. Nå venter jeg bare på oppholdsvær og blide bier før jeg henter dem hjem til vinterboligene.

Museproblem

I år skal hun gjøre litt endringer på bikubene, for hun mistet 20 av kubene sine til mus i fjor. Musa kom seg inn og fortærte tusenvis av bier.

–Man lærer mye av bihold, sier Hanne om den saken.

Det er likevel nok honning til å forsyne markedet hun har opparbeidet seg. Akkurat nå produseres det og pakkes i høyt tempo i de blanke, fine lokalene. Det er årets julepakker som skal lages – og det er tusenvis av dem.

–Noe skal til butikker, andre skal til firmaer som gir honningpakker til ansatte i julegave, sier Hanne.

Jubileum

I år er det fem år siden Hanne Knudsen startet Solliafarmen. I starten var det kun honning, samt kjevler med mønster som hun importerte.

Med honning som utgangspunkt langet hun forskjellige ting med dette som ingrediens, blant annet hudpleieprodukter.

–Veien man må gå for å få godkjent kremer og sjampo i Norge er for tidkrevende, så jeg har konsentrert meg om andre ting. Leppepomaden har jeg fått godkjent, og den selges det en del av, sier hun.

–De andre hudpleieproduktene importerer jeg, og nå er vi representert i to apotek, et i Drammen og et i Asker.

Innimellom de faste tingene hun selger, både til private og gjennom butikker, finner hun stadig på nye produkter. Brødet er et eksempel på det, men hun drømmer også om å få til en daglig middagsrett som kundene kan kjøre innom og hente på vei hjem fra jobb.

–Vi har hatt prøveproduksjon på det, og det ble veldig godt mottatt. Men vi må ha tid og kapasitet til å gjennomføre det, og akkurat nå har vi ikke det, sier Hanne.

–Det ser ut til at vi må utvide staben med en til, og det ganske snart.

[email protected]