Hjem Nyheter Ungdomskriminaliteten i Drammen er verre enn du tror

Ungdomskriminaliteten i Drammen er verre enn du tror

I det siste har det vært en del slåsskamper mellom ungdommer i Drammen.

Som instruktør i selvforsvar er Kenneth Fjeld svært bekymret over utviklingen blant ungdom.

– Jeg snakker med mange tenåringer om dagen og jeg vet at det lille som kommer frem kun er en liten del av det som skjer der ute hver dag, sier Fjeld.

Flere ungdommer avtaler slåsskamper, mange lyver på seg at de har banket opp den og den, flere går rundt og skryter av at de har kontakter i torpedomiljøet i Oslo, flere bærer kniv og tazers, og det øker stadig i rusmisbruk da narkotika er tilgjengelig overalt. Dette bekymrer Fjeld.

– Til og med utenfor Krokstadelva barneskole blir det solgt narkotika, sier han.

Med en kollektiv innsats for ungdommen kan det stanses, og det må skje gjennom skolesystemet.

Må jobbe preventivt

– Dessverre er det sånn at når jeg og mange andre som ønsker å bidra til en tryggere hverdag for ungdomsskole elever forsøker å få til samtaler med ungdommene på skolen får vi avslag, sier han.

Skolene er fornøyd med de tiltakene de allerede har, som natteravnene og politi.

– Nå er jeg stolt av vårt politi og jeg er stolt av at folk stiller opp som natteravner, men jeg er redd skolene ikke tar tak i problemet tidlig nok. Natteravnene og politi hjelper til når skaden allerede har skjedd, sier han.

I følge Fjeld er det ikke lenger preventivt fordi de ungdommene som heiser opp alt dette her og som påvirker andre rundt seg, bryr seg lite om hva politiet sier og de bryr seg heller ikke om at det går natteravnene rundt.

Fjeld har tilbudt seg å hjelpe skolene i gamle Nedre Eiker i å skape en positiv trend, som går i mot den utviklingen vi nå ser.

– Jeg har aldri tatt meg betalt for det og det handler ikke om penger. Dette handler om en tryggere hverdag slik at de ungdommene kan gå på skole, sier han.

Han har fått blank nei hver eneste gang fordi skolene er fornøyd med natteravner og politi.

Samarbeider tett med ulike aktører

– Det er bra at skolene mener politiet og natteravnene gjør en god jobb. Hvorfor de har valgt å takke nei til foredrag fra Kenneth Fjeld sier saken lite om. Jeg har ikke noe å si direkte om denne kritikken, sier sier kommunalsjef for skole i Drammen kommune, Thomas Larsen Sola.

Skolesjefen sier at de deler bekymringen med politiet og andre aktører, og det skjer samarbeid på flere arenaer for å bidra til å håndtere der det er en negativ utvikling.

Thomas Larsen Sola er kommunalsjef for skole i Drammen kommune, og forteller at kommunen samarbeider godt med ulike aktører for å forhindre ungdomskriminalitet. Foto: Terje Prestårhus

– Politiet er de eneste som har anledning til noen form for straffeoppfølging av ungdom som begår kriminalitet. Natteravnene er frivillige voksne som velger å være til stede der ungdom samles. Begge disse aktørene bidrar i det kriminalitetsforebyggende arbeidet, sammen med andre kommunale og private aktører, sier han.

Kommunen samarbeider tett med politiet, uteteam, helsestasjon og Ungdomstorget blant annet om ungdomsmiljøer og ungdomskriminalitet når det forekommer.

Forebyggende uteteam oppsøker ungdommer der de møtes, og samarbeider tett med forebyggerne i politiet.

Foreldre og skoler må våkne opp

– Det trengs en vekker, det trengs samarbeid med foreldre og man må skape en kultur blant ungdom som kjemper i mot den negative trenden som noen få har startet og som har fått lov til å utvikle seg altfor lenge, sier han.

Nå som det blir sommerferie snart, er han redd for at ting vil eskalere i noen miljøer i fravær av andre aktivitetstilbud til ungdom.

Fjeld ønsker likevel å bidra og tilbyr nå gratis trening i selvforsvar og holdningsskapende atferd 1 gang i uken til skolene åpner opp igjen.

– Jeg har dessverre ikke kapasitet til å ta i mot alle ungdomsskoleelever i hele Drammen kommune, men skulle ønske jeg kunne og vil gjerne oppfordre andre selvforsvarsklubber om å gjøre det samme i sitt distrikt uansett hvor i landet. Vi som verdiskapende virksomheter må stå opp nå og hjelpe til. I hvert fall de som jeg vet jobber godt med verdier og en positiv utvikling av personer, sier han.

[email protected]