Hjem Nyheter Unikt prosjekt – Men er du mann nok?

Unikt prosjekt – Men er du mann nok?

I dag var finansminister Jan Tore Sanner på besøk hos Strømsø bo- og omsorgssenter. Han har gitt krisepakke på 20 millioner kroner til prosjektet Menn i helse.

– Dette er et unikt prosjekt for menn mellom 25-55 år som mottar egnet ytelse fra NAV. Deltakerne får tittelen helserekrutt og det tilbys et komprimert utdanningsløp frem til fagbrev som helsefagarbeider, sier Maja Støckel  Malm som er fylkeskoordinator i Viken vest og nasjonal koordinator i prosjektet Menn i helse.

Menn i helse er et samarbeid mellom kommune, NAV, fylkeskommune, Fylkesmannen, KS og Helsedirektoratet.

Maja Støckl Malm som er fylkeskoordinator i Viken vest og nasjonal koordinator i prosjektet Menn i helse. Foto: Hina Aslam

Givende arbeid

Bjørn Håkon Klemetsen er en av tidligere deltakere i kurset. Etter en lang fartstid som daglig leder i et  familieeid selskap i transportbransjen ønsket han å gjøre noe annet.

Gjennom Nav ble han rekruttert til prosjektet Menn i Helse. Og det angrer han ikke på. Målet med prosjektet er å få flere menn i helsesektor.

– Det kan ha noe med det tradisjonelle yrkesvalget å gjøre, eller lønn som hindrer flere menn til å ta dette yrkesvalget, sier han.

Han har tidligere vært assistent for en lege i militæret, men siden familien allerede eget firma ble det naturlig for han å ta over dette.

– Men etter hvert bestemte jeg å gjøre noe jeg liker. Å bli en deltager i Menn i helse var en unik mulighet for meg, sier han.

Han sier at jobben som helsefagarbeider gir mye, og hverdagen består av mange gode øyeblikk der du føler at du har gjort noe bra for noen. Bjørn er nå ansatt fulltid hos Marienlyst hjemmesykepleie i Drammen. 

Gjorde samme under oljekrisen

Jan Tore Sanner fortalte om hvor viktig dette prosjektet var under besøket. Dette tiltaket har regjeringen støttet tidligere også og det var under oljekrisen, og da så man ringvirkningen av prosjektet.

Jan Tore Sanner finansminister her sammen med helsefagarbeider Bjørn Håkon Klemetsen. Foto: Hina Aslam

Ringvirkningene er i følge Sanner at flere menn som mistet arbeid under krisen kom i jobb, ble omskolert og de mest utsatte i arbeidslivet kom inn i varmen igjen.

– Dere er et forbilde også for andre, dere er viktigere enn det dere kanskje tror, flere unge mennesker ser opp til dere, sa finansministeren til deltakerne på kurset.

92 prosent i jobb

Ordfører Monica Myrvold Berg sa at hun er veldig stolt av at Drammen kommune er med på dette prosjektet.

– Det er ikke bare det at du bør være mann for å delta i dette prosjektet, men du må være rett mann på rett plass, sa hun.

Deltakerne på kurset blir plukket ut av Nav og går gjennom en lang og grundig intervju. Etter det blir du tilbudt en forpraksis.

Ordfører Monica Myrvold Berg synes at prosjektet Menn i helse er en fin tiltak. Foto: Hina Aslam– Dette er noen av årsakene til at 92 prosent av alle de som får fagbrev nå er i jobb, sier Maja Støckel Malm som er fylkeskoordinator i Viken vest.

I Viken har allerede 66 personer tatt fagbrev gjennom prosjektet.

Siden oppstarten i Trondheim i 2010 har Menn i helse vokst i omfang og innhold. I 2014 ble nasjonal implementering igangsatt og nå i 2020 er det 65 deltakende kommuner fordelt på 6 fylker. Følgende fylker er med: Agder, Rogaland, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Vestland og Viken.

Med de pengene de mottar nå fra finansdepartementet, er ønsket å utvide prosjektet til flere fylker.

[email protected]