Hjem Nyheter Utenlandsk arbeidskraft er her, men flere er i karantene

Utenlandsk arbeidskraft er her, men flere er i karantene

– Det er jo spesielt produsentene av grønt som er rammet av kronakrisen her lokalt, forteller Håkon Haug Laa, fylkesleder i Buskerud Bondelag.

Ifølge Haug Laa driver lokale produsenter  i ganske stor skala, og er svært avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

Stengte grenser

Arbeiderne som kommer hit lokalt er fra blant annet Polen og Vietnam. Mange av arbeiderne sitter fast i sitt eget hjemland siden Polen innført epidemisk

unntakstilstand. Internasjonale tog- og flyforbindelser er kansellert, minst fram til 26. april. Man kan fortsatt forlate Polen i bil, forutsatt at grensen til landet man reiser inn i er åpen.

Til tross for det har flere sesongarbeidere kommet til landet og sitter nå i karantene.

– Flere lokale produsenter som jeg vet om har leid hus for arbeiderne, forteller fylkeslederen.

Dette er løsningene som flere tok i bruk så fort de fikk vite om restriksjonene. Slik har flere lokale produsenter sikret seg arbeidskraft.

Ønsker å gi jobb til permitterte 

Håkon Haug Laa er fornøyd med den innsatsen regjeringen har gjort hittil. Han er glad for at de får hjelp til matproduksjonen, men han og bondelaget ønsker gjerne å bruke norsk arbeidskraft.

Fylkesleder i Buskerud Bondelag ønsker å gi jobb til de som har blitt permittert. Foto: Buskerud Bondelag

Norges Bondelag foreslo å innføre et «frikort» slik at permitterte arbeidstakere motiveres til å søke jobb i næringen. De neste månedene vil det være et stort behov for arbeidskraft i landbruket, særlig i grøntsektoren.

– Dette er en god ide. Det er jo mange forskjellige arbeidsoppgaver i produksjonen og noen av oppgavene kan lett løses av folk med en annen kompetanse. Samtidig som de som nå er permitterte og har fått sin inntekt redusert får mulighet til å tjene litt ekstra, sier fylkeslagleder.

Bønder som mangler arbeidskraft og de som ønsker å jobbe i landbruket, kan melde seg gjennom kanaler som arbeidsplassen.no og Norske Landbrukstjenester.

Får kompensasjon

Et annen tiltak som har blitt satt i gang er at den eksisterende avlingsskadeordningen for jordbruket blir utvidet slik at den også omfatter avlingssvikt som følge av mangel på arbeidskraft. Ordningen skal gjelde for dette årets innhøsting av frukt, bær og grønnsaker.

[email protected]