Hjem Nyheter Utsetter livmorhalsprøven på grunn av korona

Utsetter livmorhalsprøven på grunn av korona

– Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet i 2015 har vi sett en fantastisk økning i antall kvinner som sjekker seg for å forebygge livmorhalskreft, men nå går tallene i en dramatisk retning, sier Ross. 

Årsaken til det store frafallet er koronapandemien. I mars stanset Livmorhalsprogrammet utsendelsen av påminnelser for å redusere det akutte presset på helsevesenet, og mange unngikk å gå til legen. Resultatet er nedslående. 

– I januar og februar ble det tatt flere prøver enn i de samme månedene i 2019. Deretter ser vi nærmest en bråstopp etter 12. mars da koronapandemien for alvor gjorde sitt inntog i Norge. Dette er svært alvorlig, sier Ross og legger til:

– Det har aldri vært viktigere å sjekke seg enn nå.

Sender SMS

Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet hos Kreftregisteret, forsikrer om at de er i gang med å sende ut påminnelser igjen, og har en sterk oppfordring til kvinner om å bestille time når de får varsel. 

– Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig dette er. Nå er vårt hovedfokus å ta igjen etterslepet fra korona. Sjekker du deg jevnlig til du er 69 år, er sannsynligheten for å få livmorhalskreft veldig liten, sier Tropé. 

Vanligvis får kvinner fra 25 til 69 år brev fra Kreftregisteret når det er på tide å ta ny prøve, hvor de blir oppfordret til å bestille en legetime og sjekke seg – for å forebygge livmorhalskreft. Kvinner som fyller 25 år i år får også påminnelse på SMS eller i digital postkasse nå i høst. Dette gjøres for å sikre at så mange unge kvinner som mulig tar del i Livmorhalsprogrammet.

– Det er 108 687 kvinner i alderen 25 til 33 år som ikke har tatt livmorhalsprøve de siste tre og et halvt årene. Vi må gjøre alt vi kan for å få de som faller utenfor med i programmet. En enkel livmorhalsprøve kan redde liv, sier Tropé.

Kan unngås

Ved å sjekke seg alle de gangene man får påminnelse om å ta prøve, kan risikoen for livmorhalskreft reduseres med over 80 prosent. 

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. Med en enkel livmorhalsprøve kan vi fange opp noen alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft, sier Kreftforeningens generalsekretær.

– Koronapandemien har virkelig lært oss betydningen av å ta egen helse på alvor. #sjekkdeg-budskapet har aldri vært mer treffende, og vi håper at årets kampanje bidrar til å snu den skremmende trenden vi nå ser. Vi må gjøre alt vi kan for at koronapandemien ikke fører til at flere får kreft, avslutter Ross. 

[email protected]

Fakta: Livmorhalskreft

Over 300 norske kvinner får livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhalsprogrammet ville tallet vært rundt 1000. 
Mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen årlig.
Mer enn halvparten av de som får livmorhalskreft har ikke deltatt som anbefalt i Livmorhalsprogrammet.
I 2015 var Kreftforeningen med på å starte #sjekkdeg-kampanjen.
Per i dag er det 70 prosent deltagelse for hele målgruppen i hele landet. Kreftregisteret har som minimumsmål at dekningsgraden skal opp til 80 prosent, etter anbefaling fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftformen som rammer kvinner. I Norge er sykdommen den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner, takket være Livmorhalsprogrammet.