Direktør Åsmund Thorkildsen og prosjektkoordinator Ida M. Klingvall ved Drammens Museum er klare for både utstillingsåpning og boklansering. Foto: Elin Eike Worren.

Utstillingsåpning og bok-lansering ved Drammens Museum

Skrevet av RED
28.04.2020 18:00 - OPPDATERT 28.04.2020 19:54

Onsdag 29. april kl. 18.00 åpner utstillingen «Livets symboler» i Drammens Museum. Samtidig lanseres volum 1 i skriftserien med tittelen «Tabernaklet og den hellige gral». Selve arrangementet må foregå på nett på grunn av myndighetenes krav til smittevern mot spredning av koronavirus. Men man håper å kunne åpne dørene for publikum fra 15. juni.

– Boken presenterer en analyse og tolkning av symbolikken i de heldekorerte stuene, mot en bakgrunn av dekorasjonene i kirkene som gikk umiddelbart forut for stuene. Boken presenterer to hypoteser. Den første er at disse dekorasjonene, som dekker vegger og tak, er bilder på Tabernaklet slik det er beskrevet i 2. Mosebok. Den andre hypotesen er at tutekannens form og dekorasjon inneholder en subtil romantisk og erotisk tolkning av grallegenden, opplyser Ida M. Klingvall, prosjektkoordinator ved Drammens Museum. 

Thorkildsen og Klingvall under forberedelsen til utstillingen. Foto: Elin Eike Worren

Livets symboler er på denne utstillingen å anse som tegn, som tegnede, malte, vevde eller knyttede figurer. Det er valgt ut noen av symbolene som har prydet ornamenter og mønstre gjennom lange tider og over store avstander. Her er sola, blomsten, ansiktet, urtepotta, såtavla valgt, samt det vi har kalt kjærlighet da noen symbolske former kan også vise til relasjoner.

Utstillingen har tatt utgangspunkt i funnene som er gjort i forbindelse med forskningen forut for boken «Tabernaklet og den hellige gral». Og er forankret i Drammens Museums samlinger av malt folkekunst og i tak- og dørmaleriene i egen hallingstue, Torpostua, som siden 1915 har ligget på Friluftsmuseet på Marienlyst.

[email protected] 

Les mer om:

Drammens Museum