Hjem Nyheter Vakre Svalbard – med et lite snev av Drammen

Vakre Svalbard – med et lite snev av Drammen

Piql har ansvaret for å bevare nedtegnede, uerstattelige skatter for alle verdens land i all overskuelig framtid. Selskapets teknologi gjør det mulig å lese inn data på høyoppløselig film, som vil kunne tydes i sin opprinnelige form, helt uavhengig av den digitale utviklingen.

I det gamle frølageret på Svalbard står nå en container med Piql-filmruller som kan være lesbare i 1.000 år. 

Dermed har også Svalbard noe til felles med Vatikanmuseet, Brasils fotballforbund, og Drammen Byarkiv. Piql lagrer nemlig alle dataene på filmstriper som digitalt lesbare data.

Norsk øygruppe

Svalbard er ei norsk øygruppe i Arktis. Øygruppa ligger nord for fastlands-Europa, omtrent midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Navnet Svalbard har norrøn opprinnelse, og betyr “kjølig kant”, “kjølig side” eller “den kalde kysten” (da vi var der i juli lå gradestokken på 6–8 grader). Ordet finnes i flere islandske årbøker fra 1100-tallet.

Svalbard består av øyer, holmer og skjær. Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya. Longyearbyen er administrasjonssenter for øygruppa. Andre bebyggelser, i tillegg til forskningsstasjoner, er det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bebyggelse i forbindelse med gruvedriften ved Sveagruven. Hele øygruppa administreres av sysselmannen på Svalbard.

Øyene ble først tatt i bruk som hvalfangstbase i det 17. og 18. århundre, men ble etter hvert forlatt. I begynnelsen av det 20. århundre begynte gruvedriften etter kull, noe som førte til at flere samfunn ble etablert på øygruppa. Svalbardtraktaten av 9. februar 1920 anerkjenner norsk suverenitet, og med Svalbardloven av 1925 ble øygruppa en fullstendig del av Norge.

Fra gruvedrift til turisme

I dag er Store Norske Spitsbergen Kulkompani og det russiske Trust Arktikugol (sistnevnte er samme selskap, som nå har turistvirksomhet i Barentsburg) de eneste gjenværende gruveselskapene som driver kulldrift på Svalbard. Forskning og turisme er viktige tilleggsnæringer, i tillegg til Universitetssenteret på Svalbard og Svalbard globale frøhvelv. Ingen veier forbinder bosettingene, og det blir i stedet brukt snøskuter, fly og båter som transportmiddel. Svalbard lufthavn, Longyear, er den viktigste kommunikasjonsporten til resten av verden.

Øygruppa har et arktisk klima, men med betydelig høyere temperaturer enn andre områder på samme breddegrad. Floraen drar nytte av den lange perioden med midnattssol fra 24. april til 24. august for å kompensere for mørketida. Svalbard er yngleplass for mange forskjellige sjøfugl, isbjørn, fjellrev, reinsdyr, sel, hvalross og andre havpattedyr.

Sju nasjonalparker og tjuetre naturreservat dekker to tredeler av øygruppa, og beskytter i stor grad den urørte og veldig skjøre naturen som preger Svalbard. Seksti prosent av øygruppa er dekket av isbreer, og øyene har mange fjell og fjorder.

[email protected]