Blomsterpikene Denise Sandli og Renate Moe selger mye roser i dag. Stine Merethe B. Johansen

Blomster og cupcakes på kjærlighetsdagen

Skrevet av Annette Stabæk og Stine-M. B. Johansen
14.02.2020 10:36 - OPPDATERT 16.02.2020 08:35

Valentindagen, også kalt alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, feires i dag, 14. februar. Skikken med å feire kjærligheten på denne dagen oppsto allerede på slutten av 1500-tallet og det antas at den har sitt opphav i en folkelig tro på at fuglene begynte å parre seg på denne dagen. Hvilket forhold har drammenserne til valentinsdagen?

Vi er flinke til å feire Valentines, sier Bjørg Barkås som gleder seg til gaven fra kjæresten. Foto: Stine Merethe  B. Johansen

Kollegaene Bjørg Barkås og Lene Wermskog tok lunsj ute i det fine været og var ikke vanskelige å be da vi lurte på om de hadde en kommentar til det med feiring av Valentindagen.

– Vi feirer ikke Valentines eller andre slike merkedager hos oss, sier Lene. – Å jo – vi feirer! sier Bjørg med ett stort smil. Hos oss blir det gaver og middag. Jeg kjøper bestandig noe til samboeren og får alltid noe fint tilbake, som for eksempel hjerteting, ansiktsmasker og gavekort. Har vi barnefri går vi ut og feirer ellers lager vi noe godt hjemme. I år skal sønnen min på skoleball så da blir det hjemmekveld mellom kjøring og henting, forteller Bjørg. 

Alle dager er viktige

Ingrid Holmen og Brynjar Kolbergsrud er på trilletur med 4 måneder gamle Audun over Ypsilon når vi slår av en liten prat. De innrømmer raskt at Valentines ikke er den viktigste dagen for dem. Men, det er fint å bli minnet på at det er Valentines. Det er en fin påminnelse om å gjøre noe hyggelig sammen. – Vi synes alle dagene i året er viktige. Det er jo en kjærlighetserklæring i seg selv at Ingrid har strikket denne luen til meg og den blir brukt selv om den er litt stor, sier Brynjar. De matcher hverandre med grønn lue og grønt skjerf der de står sammen med sin førstefødte. Det er lett å føle kjærligheten og respekten mellom dem og vi kjenner at vi blir litt rørt.

Kjæresteparet Ingrid Holmen og Brynjar Kolbergsrud på tur med sønnen Audun på fire måneder. Foto: Stine Merethe B. Johansen.

Blomsterhav
 – Dette er den beste arbeidsdagen i året, sier Renate Mo og Denise Sandbu hos Blåveispikene. – Vi har merket stor pågang på bestillinger, i tillegg har vi alle drop-in kundene. På Valentines er det alltid mange utkjøringer, både til kjæresten på jobb og hjem på ettermiddagen. Også er det alltid noen som får blomster fra en hemmelig beundrer på denne dagen, smiler de.

Siden Renate tilbringer hele dagen blant blomster og kunder blir det ingen feiring i dag. - Vi feirer Valentines to dager før. Har dårlig samvittighet for det, men sånn blir det dessverre. Når det gjelder gaver så foretrekker hun best kreative gaver som for eksempel klippekort på opplevelser man kan gjøre sammen. Det er viktigere at man setter pris på hverandre enn å kjøpe dyre gaver, sier hun.

Fra kl 15 i dag er det ventet mest trøkk da kundene er på vei hjem fra jobb. - Så da holder vi åpent så lenge det er behov for det sier Denise. Det at vi ligger nært tog og buss merkes godt. I dag går det unna med blomster – spesielt roser – og sjokoladehjerter. Det er med andre ord en lang, men garantert koselig dag på jobb for blomsterjentene i dag.

[annonse]
Chiarol Fossberg hos Baker Hansen selger mye cupcakes og hjertesjokolade i dag. Foto: Stine Merethe B. Johansen.

Kaker hører med
– Her går det mest i cupcakes til Valentines, både de med og uten gluten, sier Dung Jong hos Baker Hansen hvor de var i full sving for å servere travle lunsjgjester. Det har kommet inn godt med bestillinger, spesielt for de som ønsker glutenfrie kaker. Sjokoladekake er også en favoritt. Når vi spør om det er mest unge som kommer innom etter valentineskake er svaret at kundene er i alle aldre så dette er en dag for de fleste.

Vi tok en prat med Elisabeth på Timalu som sier at merkedager som Valentines, morsdag og farsdag er gode handledager for butikkene. Mennene er flinke til handle til sine kjære og bruker ikke lang tid på å bestemme seg. Har de ikke med seg en ønskeliste så er de flinke til å spørre om hjelp til å finne noe - og de har gjerne en liten tanke på hva de ønsker å gi. Vi damer derimot tenker nok litt mer før vi drar kortet og kan gjerne ta en liten runde før vi bestemmer oss, noe journalisten kjenner seg godt igjen i.

På vei til fødestua
Vi møtte på en herlig jente utenfor Drammen stasjon i går. Vi var på vei ned trappen da vi bestemte oss for å høre om hun hadde tid til en prat om valentinsdagen mens hun slappet av i solen.

– Det var litt spesielt at dere spurte om det nå, sier Marthe Endresen med ett stort smil om munnen. Dere skjønner det at jeg sitter her og venter på mannen min. Vannet mitt har gått og vi skal på sykehuset og få vår førstefødte. Vi ble så fortumlet og så glade på hennes vegne. Marthe ville gjerne prate, men bilder – det ønsket hun ikke å være med på enda så flott hun så ut med babymagen - også var hun beundringsverdig rolig situasjonen tatt i betrakting.

Underveis i praten kom det fram at hun og mannen ble kjærester 13. februar. - Så vi har dobbelt feiring nå. Planen var at de skulle spise sushi og kose seg på torsdag, men med babyjentas ankomst måtte nok planen endres. Marthe forteller at terminen var 14. februar og at det var noe de hadde hatt det litt morsomt med. Om hun fødte 13 eller 14 vet vi ikke, men vi ønsker Marthe en superfin dag med mann og datter.

Byavisa håper alt står bra til med alle på denne store kjærlighetsdagen.

[email protected]

 

Les mer om:

Valentindagen