Hjem Nyheter Vasket tre tonn smittetøy om dagen!

Vasket tre tonn smittetøy om dagen!

–Vi synes det er veldig hyggelig å gi en positiv oppmerksomhet til de som virkelig står på for oss dag og natt for å få hjulene til å gå rundt. For hadde det ikke vært for dem så hadde sykehusene stoppet opp, uttalte Grete Gilje, fylkesberedskapskontakt i tidligere Buskerud fylke, nå Viken vest, og leder i Lier sanitetsforening.

På vegne av de ansatte mottok tillitsvalgt Thana Sriekhi og hovedverneombud Renubala Sunder sjokolade som takk innsatsen av omsorgsgruppene i Konnerud og Lier sanitetsforening.

–Det er koselig å bli sett og at det blir satt pris på det som vi har gjort den siste tiden, sa Thana Srierkhi, sydame og tillitsvalgt ved Nor Tekstil avdeling Drammen.

Ved siden av å være tillitsvalgt jobber Thana Sriekhi ved systua hvor hun reparerer ødelagt tøy. Foto: Marianne M. Jonassen.

32 nasjoner

Ifølge driftsjef Per Frøge er vaskeriet det største og mest automatiserte av sitt slag i Vest-Europa med sine 197 ansatte i vaskeriet, administrasjonen og egne sjåfører i transportavdelingen.

–Her vaskes og klargjøres det 40.000 plagg med arbeidstøy i løpet av åtte timer, forteller Per Frøge. 

Blant de ansatte snakkes det 32 språk i vaskeribedriften som har Helse Sør-Øst som hovedkunde. 

–Fra november 2020 fikk vi også Oslo Universitetssykehus (OUS) som kunde, opplyser driftssjefen.

Tøyet vaskes to ganger

Alt smittetøy vaskes to ganger, noe som er ekstremt kostnadsdrivende, før det sendes ut fra vaskeriet som vanlig tøy.

–For å være sikre på alt av virus og bakterier drepes bruker vi godkjente og sertifiserte vaskemetoder i vår produksjon, forklarer Frøge.

Tøyet er elektronisk merket og hvert plagg kan spores hvor i systemet det til enhver tid befinner seg på vaskeriet og hos kundene.

I avdelingen hvor smitteklær håndteres bruker de ansatte blant annet maske for å beskytte seg selv. Bildet av Ramazan Zakriev er tatt på sikker avstand gjennom et vindu i den rene delen av vaskeriet. Foto: Marianne M. Jonassen.

– Vi eier 98 prosent av det som vaskes her. Og Helse Sør-Øst leier tøyet av oss, forklarer driftssjefen og forteller at alt av avvik på skittent tøy som kommer inn rapporteres videre til kunden.

–For å hindre at det ligger igjen skarpe gjenstander som sprøyter og sprøytespisser i lommer røntgenfotograferer vi alt av klær som kommer inn før det sendes til vask, sier Frøge.

I 2019 omsatte Nor Tekstil konsernet for 1,4 milliarder kroner i konsernet og har 1.200 ansatte fordelt på 24 anlegg i Norge.

–I dag er 400 millioner av inntektene borte og 450 ansatte permitterte, forteller Per Frøge.

Avdelingen i Drammen er underlagt de vanligste restriksjonene med å holde avstand og må derfor spre sine ansatte på flere maskiner som igjen gjør utslag på produktiviteten, forklarer driftsjef Frøge ved avdelingen i Drammen.

–Det er derfor nesten umulig å gjennomføre produksjon i bedriften økonomisk forsvarlig, selv med en slik høy aktivitet i markedet, sier han.

[email protected]