BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

Som en gave til Drammen byr Nadee Tilyn Hatlegjerde på en oase av afrikansk tradisjon rett ved busstasjonen. Libanesisk jollofris er som et kunstverk.

Vestafrikanske tradisjoner på et fat

Tekst: Awat Sarzali
Foto: Per-Espen Løchen

“Når du har mat, har du venner. Når du deler mat, har du familie.” – Afrikansk ordtak

Duften av eksotiske krydre fyller rommet idet jeg åpner døren til Nadees Café & Lunsj en travel ettermiddag. Stedet holder til like ved Drammen busstasjon. Den varme, innbydende aromaen av peanøtt-suppe er rik på nøtteaktig dybde. Og den krydrede duften av jollofrisen som kokes på komfyren lokker meg lengre inn i lokalet.

Gjester som kommer til Nadees restaurant, møtes med et sjarmerende, liberiansk smil.

Ut fra kjøkkenet svever dufter av ingefær, hvitløk og løk. Sammen med den distinkte lukten av godt krydret tomatsaus, gjør smakene jollofrisen til et kunstverk for både nese og gane.

Nadee Tilyn Hatlegjerde er den 31 år gamle gründeren bak Drammens første vestafrikanske kaffebar. Hun står dypt fokusert med å forberede dagens bestillinger. Med smidige bevegelser rører hun i grytene. Den liberianske kvinnen forsikrer seg om at hver rett hun sender ut fra kjøkkenet bærer med seg smaken og sjelen til hennes hjemland.

Før Nadee setter seg ned for intervju, kommer en glad kunde inn i kaféen. Hun returnerer en stor varmmat-beholder med et bredt smil.

– Maten var en stor suksess. Alle elsket den. Vi kommer definitivt tilbake, sier kunden med glede i stemmen.

Hun smiler varmt tilbake og takkere. Nadee lover å fortsette å levere smakene som bringer mennesker sammen.

Fra drøm til virkelighet

Retter som jollofris, fufu, og peanøtt-suppe står sentralt.

Retter som jollofris, fufu, og peanøtt-suppe står i sentrum. Nadees reise til å etablere Drammens første vestafrikanske kaffebar, har vært alt annet enn enkel. I 2022 startet hun først sitt cateringfirma i Oslo, og det tok tid før drømmen om en egen kaffebar kunne realiseres.

– Jeg har alltid ønsket å åpne en kaffebar, men det var mye vanskeligere økonomisk enn jeg hadde forestilt meg. Det var mange uforutsette utgifter, og det har vært ganske tøft. Men min mor kom inn og hjalp meg mye med å holde det gående.

Og slik, med støtte fra familien og sin egen ukuelige vilje, åpnet Nadees Café & Lunsj dørene i juni. Reisen har vært preget av både utfordringer og seirer. Men for Nadee er det viktigste å dele den rike matkulturen fra hennes hjemland, Liberia, med Drammens mat-entusiaster.

Kjøkkenet som et sosialt nav

For Nadee har mat alltid vært mer enn bare næring. Gjennom mat knyttes bånd, skapes samhold og tradisjoner  holdes levende. 

– I min familie spiller mat en stor rolle. Da jeg var yngre, bodde jeg med min far, bestemor og tanter. Bestemor og jeg pleide alltid å lage mat sammen. Hun hadde sin egen business, og vi pleide å lage mat som jeg deretter solgte på markedet, forteller 31-åringen med et smil.

Denne sterke tilknytningen til mat og fellesskap har Nadee tatt med seg inn i sin kaffebar. Hennes meny er en hyllest til Vest-Afrikas rike, kulinariske arv.

Jollof Rice – en feiring i seg selv

Når vi lager jollofris, er det alltid en spesiell anledning. Da vi som barn kom hjem og det var tilberedt jollofris, visste vi at det var tid for feiring, forklarer Nadee.

Nadees mat bringer mennesker sammen.

Jollof Rice er en av de mest ikoniske rettene fra Vest-Afrika. Ikke bare er det en matrett, men en feiring i seg selv. Den dype, rike essensen av tomat, krydder og kylling skaper en symfoni av smaker som forener hele regionen. Og alltid er det en vennlig konkurranse.

– I Ghana, Senegal, Nigeria er det alltid konkurranse om hvem som lager den beste jollofrisen, ler Nadee.

Jollof Rice er en kulturell markør, en skål med historie. opprinnelsen til jollofris kan spores tilbake til det gamle Wolof-imperiet, som strekte seg over deler av dagens Senegal, Gambia og Mauritania. Den opprinnelige retten, kjent som “thieboudienne”, var en enkel kombinasjon av ris, fisk og grønnsaker. Men den har utviklet seg til det som i dag er kjent som Jollof Rice. Retten varierer fra land til land, men alltid bærer den med seg en felles kjærlighet til smaken av hjemmet.

Fufu – en rytmisk prosess

Fufu er en rett som krever tid og tålmodighet. I mange vestafrikanske kulturer anses den som selve essensen av et måltid. Kassavaen, som må bearbeides gjennom skrelling, koking og intens knaing, forvandles til en myk, elastisk deig. Den serveres som tilbehør til saftige supper og stuing.

31-årige Nadee gir byen en smak av Vest-Afrika.

Prosessen involverer ofte flere generasjoner som arbeider sammen og er en dans i seg selv – en hyllest til tålmodighet, samhold, og tradisjon.

Josephine Baryou Williams, en nær venn og uvurderlig støtte for Nadee, sitter med oss under intervjuet. Med et varmt smil forklarer Josephine:

I en typisk afrikansk landsby handler det om å komme sammen og lage mat. Damene er sterke, og det er en rytme i det – nesten som en dans.

Hennes ord gir en levende beskrivelse av hvordan det å lage fufu er en kollektiv, nesten rituell, aktivitet. Det forener folk og holder tradisjonene levende. Denne rytmen, denne dansen, er en del av sjelen til fufu. Den knytter sammen kvinner i en felles innsats, mens de prater, ler og deler historier.

– En ting med liberianske damer er at de virkelig kan prate, sier Nadee med et smil. Både hun og Josephine bryter ut i latter. 

– Så selv om det kanskje bare skulle ta en time å lage maten, ender det ofte opp med å ta tre. Men det er jo hele poenget – at det handler mest om samholdet og de gode samtalene underveis, legger Josephine til mens de begge deler gode minner fra kjøkkenet hjemme. Der var matlagingen alltid like mye en sosial begivenhet som en praktisk oppgave.

Mer enn bare mat

Nadees Café & Lunsj er mer enn bare et spisested. Her møtes kulturer. Her deles historier. Her holdes tradisjoner i live. Gjennom sine tradisjonelle retter, deler Nadee ikke bare smaker fra hjemlandet, men også sin egen reise og historie.

– Vi har ennå ikke gjort oss kjent som den første og eneste vestafrikanske kaffebaren i Drammen. Men vi ønsker nye kunder velkommen til å prøve ut smakene av Vest-Afrika, sier Nadee.

I en tid hvor matkulturen stadig blir mer global, er det en gave å ha en slik oase av vestafrikansk tradisjon rett ved Drammen busstasjon. Nadee Tilyn Hatlegjerde har gitt Drammen en smak av Vest-Afrika. Gjennom hennes kaffebar er byen blitt litt rikere – ikke bare på smak, men på kultur og fellesskap.

Nadees spisested med smak av Vest-Afrika har tilhold rett bak busstasjonen i Drammen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *